Sadnja i njega medenjaka na otvorenom

Kopriva je grm koji se ne nalazi na svakoj parceli domaćinstva. Unatoč nepretencioznosti kulture, važno je poznavati poljoprivredne tehnike uzgoja usjeva.

Razmotrimo pravila sadnje i njege, načine razmnožavanja jestivog koprive.

Sadnja koprive na otvorenom

Odlučivši se u vrtu posaditi jestivu koprivu, važno je pažljivo pristupiti odabiru mjesta i sadnica, sastavu tla i hranjivom mediju.

Sadnja i njega medenjaka na otvorenom

Kada je najbolje vrijeme za sadnju

Kopriva se sadi u zemlju u jesen, proljeće i ljeto. Iskusni vrtlari to preporučuju od kraja rujna do sredine listopada. U proljeće ili ljeto sadnja se provodi prije pucanja pupoljka.

Važno! Od svibnja do lipnja kultura aktivno raste, tako da ne možete odabrati razdoblje sadnje.

Mjesto na mjestu treba biti prikladno za grm. Primarni zahtjevi:

 • dobra rasvjeta i zaštita od vjetra;
 • visoka vlažnost;
 • hranjiva tla (ilovasta ili pjeskovita ilovača, dovoljno oplođena).

Prije sadnje pažljivo se pregleda sadnica, provjerava korijenski sustav i grane. Izlomljeni dijelovi se uklanjaju, a svi ostali korijeni se režu (ostavite 30 cm).

Odabir mladica

Ako vam trebaju samo bobice, pogodni su nisko rastući grmlje, za ukrašavanje vrta - visoki, od kojih se dobiva živica.

Na što treba paziti pri kupnji sadnica:

 • dob: za sadnju u otvoreno tlo pogodni su grmovi stari najmanje 2 godine, ali ne stariji od 3;
 • nema oštećenja (slomljene grane i korijenje su neprihvatljivi);
 • prisutnost pupova i razvijenih korijena.

Najbolje je kupiti nekoliko sorti sadnica kako biste povećali šanse za uspješno oprašivanje.

Referentni! Ako se kora koprive ljušti, to nije znak bolesti ili braka. Zbog ove osobine biljka je dobila nadimak "besramna".

Kako pravilno saditi

Sadnja i njega medenjaka na otvorenom

Prethodno provjerite razinu kiselosti tlo... Pogodan pH je 5,5-6,5.

Kako pravilno saditi koprivu:

 1. Nekoliko dana prije sadnje napravite rupe promjera 0,4 m. U njih stavite sloj drenaže.
 2. Napunite plodno tlo pomiješano s kompostom (oko 1 kanta ide u jednu rupu). Preporučljivo je dodati pepeo (200 g po jažici) i superfosfat (60 g).
 3. Ulijte vodu preko jama (za jednu - najmanje 2 kante). Ako rupa prođe, dodajte tlo sve dok rupa nije potpuno napunjena.
 4. U sredini jame oblikujte malo brdo zemlje, na čijem vrhu postavite sadnicu. Raširite korijenje i prekrijte zemljom.
 5. Zalijevajte sadnice. Ako se zemlja slegne, poškropite još. U ovom slučaju korijenski ovratnik treba biti otvoren.
 6. Oko grma prekrijte zemlju borovom kora, starom slamom, suhom travom.

Bolje je uzeti sadnice u spremnicima: njihovi korijeni su zaštićeni od oštećenja. Ako je izbor pao na obične grmlje s otvorenim korijenjem, pažljivo ih se ispituje na oštećenja i trulež.

Na kojoj udaljenosti

Prilikom odabira mjesta za koprivu u vrtu uzmite u obzir koje su biljke (ili će ih biti) u susjedstvu. Jestivi konoplji - kultura, čiji korijeni izlučuju spojeve u tlo, štetni za niz drugih biljaka.

Jedni od drugih

Sadnja i njega medenjaka na otvorenom

Kopriva će rasti na jednom mjestu nekoliko desetljeća, što znači da pružaju besplatan pristup svakom grmu: grane susjednih kultura ne bi trebale ometati obrezivanje, zalijevanje, gnojidbu.

Optimalna udaljenost između grmlja je 1 m. Za širenje sorti povećava se, za rastuće sorte malo smanjuje.Neophodno je susjedstvo dva grma (po mogućnosti nekoliko sorti), kao biljke s biseksualnim cvjetovima (unakrsnim oprašivanjem). Jedan grm po vrtnoj parceli neće uroditi plodom.

Od ostalih biljaka

Važno je odabrati prave susjede za koprivu. Biljke u vrtnom području trebale bi se skladno razvijati, a ne štetiti ili ometati druge usjeve.

Pogodno za sadnju pored jestivog koprive:

 • šljiva;
 • žutikovina;
 • crna ribizla;
 • godišnji usjevi (lubenica, krastavac, rajčica, paprika);
 • ogrozd;
 • ljekovito bilje (periwinkle, pachisandra);
 • četinjači (smreka, thuja).

Neprimjereni susjedi:

 • usjevi kamenih voća (marelica, trešnja);
 • maline i kupine;
 • morska heljda;
 • jabuka i kruška;
 • borovnica;
 • Jagoda;
 • komorač, išop, proljev.

Optimalna udaljenost je najmanje 2,5 m od jestivog medenjaka.

Kako se brinuti za koprivu

Sadnja i njega medenjaka na otvorenom

Hmelj je nepretenciozan grm, ne treba mu posebnu njegu. Biljka tolerira zimu normalno, ali ako u predjelu sadnje postoje jaki mrazovi, tada je izolirana, na primjer, crnogoričnim granama smreke. U proljeće se izolacija uklanja i tlo se labavi.

Zalijevanje i hranjenje

Sušenje tla je neprihvatljivo za koprivu, a u vrućoj sezoni potrebno je redovito zalijevanje. Preporučljivo je koristiti toplu vodu zagrijanu na suncu i vlažiti biljke u večernjim satima nakon zalaska sunca. Zalijevajte usjev kako se tlo osuši, učestalost ovisi o klimatskim uvjetima.

Početak gornji preljev u drugoj godini: do tada su zasadile hranjive tvari za sadnju. Prirodna (organska) gnojiva najbolje djeluju na koprivu. Za 1 grm koristi se kanta za kompost. Gnojiti se jednom godišnje, u rano proljeće. Na jesen dodajte sloj pepela odozgo (1/3 kante).

obrezivanje

Sadnja i njega medenjaka na otvorenom

Ne preporučuje se obrezivanje grmlja tijekom prve 3 godine nakon sadnje. U sljedećim godinama, postupak se provodi u jesen, samo ako postoje osušene ili bolesne grane, grm postaje previše gust.

Savjet! Ako se grm čini previše gustim, uklonite nekoliko grana koje rastu iz zemlje. Tanka kruna - svaka grana treba biti osvijetljena sunčevim zrakama.

U staroj biljci odrezuju se izdanci i grane koje rastu u blizini tla. Također se uklanjaju i stare grane: ovo će pomoći biljci da se pomladi.

Prijenos

Kopriva dobro podnosi presađivanje čak i u odrasloj dobi. Preporučuje se postupak provesti ljeti, nakon žetve. Grmlje se presađuje samo kad je to apsolutno potrebno (na primjer, ako mjesto za to nije prikladno, podzemna voda je izašla blizu površine itd.).

Prije svega, grm je ukopan i određeni su rubovi korijenskog sustava. Iskopavaju biljku zajedno sa zemljanom gnojnicom i prenose je na novo mjesto, obilno je zalijevaju.

Razmnožavanje koprive

Sadnja i njega medenjaka na otvorenom

Nekoliko godina nakon sadnje biljka se može samostalno razmnožavati:

Sve metode imaju svoje prednosti i nedostatke. Izbor ovisi o raspoloživom vremenu i mogućnosti da se novoj biljci omogući pravilna njega.

sjemenke

Sjemenke koprive brzo klijaju i dobro se skladište. Za reprodukciju su vam potrebni zreli ili malo prezreli plodovi. Celuloza se razmazuje bijelim papirom (prikladni su uredski, toaletni, papirnati ručnici), koji se zatim suši na suncu. Sjeme se sakuplja, čisti od ostataka pulpe.

Najbolje doba u godini za sadnju koprive je ljeto. Sjemenke su nepretenciozne, ne trebaju prethodno klijanje. Za uzgoj grmlja koristi se mješavina crnog tla, pijeska i treseta (u jednakim količinama). Kopriva zasađena hranjivim tlom postavlja se ispod stakla ili staklenika. Prvi izdanci se pojavljuju 20. dana.

Zanimljiv! Sjeme se čuva i ne gubi svojstva do 4 godine.

Zimi se sadnice izvade u vrt i ostave zimi pod slojem snijega. Kada budući grmovi narastu do 3 cm, sadi se u vrtni krevet, na udaljenosti 10-15 cm jedan od drugog.Izbojci se redovito zalijevaju, rahljaju tlo, zalijevaju se od korova.

Nakon godinu dana, biljke se ponovno sadi, udaljenost između njih povećava se na 50 cm. Nakon otprilike 4 godine, pojavljuju se prvi plodovi, a košnica presaditi na stalno mjesto.

strugotine

Postoje dvije vrste reznica - zelena i lignified. Lakše je koristiti potonje.

Da biste nabavili nove grmlje:

 1. Reznice se režu 20 cm duljine, ne više od 8 mm. Postupak započinje u proljeće.
 2. Radni dijelovi su zaglavljeni u tlu pod kutom.
 3. Pokrijte reznice staklenkom ili debelim prozirnim filmom.
 4. Redovito navlažite tlo. Korijenje se pojavljuje za mjesec dana.
 5. Biljke se sadi u jesen.

Zelene reznice mnogo su teže korijeniti. Da biste dobili punopravne sadnice, reznice se čuvaju u stakleniku.

slojevi

Razmnožavanje koprive slojevima je najlakši način. Da biste dobili novi grm, učinite sljedeće:

 1. Početkom lipnja tlo oko grma je labavo.
 2. Odaberite nekoliko jednogodišnjih stabljika i zavijte ih u tlo, popravite ih (na primjer, žicom).
 3. Pospite slojem zemlje (3-5 cm).
 4. Omogućite redovito zalijevanje.
 5. U proljeće, reznice se odvajaju od grma i presađuju na stalno mjesto.

Puna plodna grm iz posjekotine raste u oko 2 godine.

Dijeljenjem grma

Sadnja i njega medenjaka na otvorenom

Za podjelu je pogodna samo biljka stara najmanje 6 godina. U proljeće, ne čekajući da pupoljci nabreknu, grm se izvadi iz zemlje, podijeli u nekoliko dijelova sjeckalicom ili sječivom. Mjesta na kojima se korijenje reže dezinficiraju se ugljenom. Rezultirajuće grmlje posaditi su na različita mjesta, zalijevati obilno, oploditi kompostom (1 kanta po grmu).

Previše zreli grmlje ne preporučuje se za podjelu: to će uništiti koštunjač.

Zaključak

Kopriva ne pravi velike probleme vlasnicima ljetnih vikendica. Grm će vas oduševiti ukusnim i zdravim plodovima dugi niz godina ako odaberete prikladnu sadnicu, optimalno mjesto za sadnju i slijedite osnovna pravila za njegu koprive. Biljka je otporna na mraz, lako zacjeljuje rane i praktički nije podložna bolestima. Grm se slaže s mnogim voćnim kulturama i pogodan je za samostalnu reprodukciju.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće