Uputa za početnike: kako obrezati orah u jesen prema različitim shemama

Orahove koštice su ukusne i zdrave, koriste se za izradu deserta i zalogaja. Da bi dobili bogatu žetvu, vrtlari moraju znati kako se brinuti o drvetu i koje su agronomske procedure potrebne. Jedna od obaveznih je uklanjanje suvišnih izdanaka. U članku ćemo detaljno razmotriti kakva je obrezivanje oraha u jesen i u čemu se koristi.

Zašto orati orahe u jesen

Uputa za početnike: kako obrezati orah u jesen prema različitim shemama

U kasno ljeto ili rano proljeće rast izdanaka usporava, biljka se priprema za hladno vrijeme. Jesenja obrezivanje liječi stablo. Zahvaljujući postupku uklanjaju se svi nepotrebni dijelovi biljke - suhi i slabi izdanci, zaražene, tanke i bolesne grane. Orah poboljšava imunitet, manje je podložan bolestima i napadima insekata štetočina. Obrezivanje stablo priprema za zimu, tako da može izdržati mraz i uroditi plodom sljedeće godine.

Obrezivanje poboljšava izgled biljke - vrtlari će izrezati sve kaotične i isprepletene izdanke. Nakon postupka, stablo izgleda dobro njegovano i uredno.

Da li je to obavezno

Jesenja obrezivanje je potrebno ako ljetni stanovnici žele poboljšati zdravlje stabla, produljiti njegov život i dobiti bogatu i ukusnu žetvu svake godine. Za zrela stabla postupak je potreban za povećanje broja plodnih grana.

Ako ne izrežete biljku, tada se izdanci zadebljaju, prinos opada, češće se pojavljuju bolesti i štetočine. Slabe grane se lome na vjetru. Teško je rehabilitirati takvo stablo, potrebno je nekoliko godina.

Jesenski datumi obrezivanja

Vremena postupka ovise o tome kada orah orah lišće.... To se obično događa u rujnu-listopadu. Prilikom odabira datuma obratite pozornost na klimatske uvjete uzrasta i temperaturu. Ljetni stanovnici preporučuju rezanje biljke na oblačno i bez vjetra ujutro na temperaturi od najmanje + 10 ° C. Ne provodite postupak po kišnom vremenu.

Pažnja! Orah se obrezuje 2-3 tjedna nakon plodovanja. Ako su se cvatovi pojavili u svibnju, tada se berba bere početkom rujna. Ako u lipnju, onda se matice uklanjaju prije početka listopada. Nije potrebno čekati potpuno zrenje - plodovi se ubiraju zeleno i stavljaju u kutiju na 2 tjedna.

Vrste

Postoji nekoliko vrsta obrezivanja oraha - pomlađujuće, sanitarno, oblikovanje, reguliranje. Svaki od njih ima svoju svrhu i provodi se u skladu sa strogim pravilima. Pogrešna tehnika učinit će biljci više štete nego koristi.

Protiv starenja

Pomlađivanje obrezivanja relevantna je za stabla starija od 10 godina, kada prinos zrelih biljaka postupno opada, broj orašastih plodova svake godine postaje sve manji i manji. U procesu obrezivanja vrtlari uklanjaju bočne grane, duge nove izdanke i izbojke koji rastu u stablu. Zahvaljujući proceduri, životni vijek biljke se povećava, postoji mjesto za razvoj novih i plodnih grana. Krošnja stabla poprimit će ispravan oblik, a matice će postati velike.

Postupak je također relevantan za ona stabla koja dosljedno daju plodove. Takve se biljke obrezuju svakih 7 godina. Što je stablo starije, to je intenzivnija obrezivanje.Također, postupak pomlađivanja spasit će drvo koje je pretrpjelo mraz.

Sanitarni

Sanitarna obrezivanje vrši se ako stablo ima puno suhih i slabih izdanaka. Deformirani su, prekriveni mrljama i cvatu, mijenjaju boju. Takve grane stvaraju povoljno okruženje za razvoj bolesti i razmnožavanje štetočina, stoga je sanitarni postupak sprečavanje njihove pojave. Također, događaj vraća snagu biljci ako je već bila bolesna. Najčešće se na orahe utječu marsonijaza, bakterioza i smeđa mrlja.

Zanimljivo je:

Kako uzgajati orašanu makadamiju kod kuće

Kaša orašasti plodovi - koristi i štete za žene

Koji su najzdraviji orasi za žene?

formativan

Formativna obrezivanje usmjereno je na poticanje rasta i razvoja zdravih izdanaka, povećanje prinosa. Zahvaljujući postupku, imunitet oraha je ojačan, kruna postaje moćna i otporna na vanjske čimbenike. Također, formativno obrezivanje koristi se kada mladim biljkama treba pomoć u formiranju krošnji. Važno je da stablo ravnomjerno raste u duljinu i širinu i da se novi izdanci ravnomjerno raspoređuju na skeletnim granama. Postupak se provodi u listopadu, kada prestaje protok soka.

Pažnja! Tijekom formativnog obrezivanja uzgajivači skraćuju srednju stabljiku i sve skeletne grane. Ovo je potrebno kako bi se dobila nova skeletna grana ako je bilo koja od postojećih pretrpjela.

regulatorna

Regulatorna obrezivanje provodi se od 7-8 godina nakon sadnje. Do ovog trenutka u krošnji je formiran veliki broj malih izdanaka i bočnih procesa koji ometaju normalno plodonosno djelovanje. Listovi ne primaju potrebnu količinu sunčeve svjetlosti, blokirajući jedni druge i rastuće obližnje izbojke. Ljetni stanovnici preporučuju rezanje polu-skeletnih grana donjeg sloja i prorjeđivanje krošnje. Uklanja se i puca s mehaničkim oštećenjima i ranama.

Formativni programi obrezivanja

Formiranje vijenca provodi se prema voditeljskoj, slojevitoj, šalicastoj shemi.

Tehnika vođenja način je spirale raspodjele grane skele oko debla stabla. Bočne grane ostavljaju se na donje 3 slojeve do plodnosti, nakon čega se prorjeđuju do potpunog uklanjanja. Zahvaljujući uzorku lidera, kruna je dobro osvijetljena iz svih smjerova, što pridonosi povećanju prinosa.

Kod obrezivanja u slojevima na svakom sloju ostave se 3 grane okvira, čija je udaljenost najmanje 15 cm. Odraslo stablo treba imati oko 5-6 slojeva. Donji se uklanja tijekom postupka - niti jedna grana ne smije narasti do 1,5 m iznad zemlje. Kruna je izrezana duguljastim obrezivanjem.

Oni pribjegavaju shemi u obliku čaše kako bi bilo pogodnije za žetvu. Kruna u obliku zdjele omogućava prolaz zraka, stvarajući povoljne uvjete za razvoj plodova. Obrezivanje se provodi 3 godine, a godišnje se uklanjaju središnje grane sve dok drvo nema 4 kosturne grane na udaljenosti od 30 cm jedna od druge. Preostali izdanci križaju se s granama gornjih slojeva.

Uputa za početnike: kako obrezati orah u jesen prema različitim shemama

Priprema orašastih plodova za obrezivanje

Rad započinje samo s drvećem iznad 1,5 m. Nakon plodovanja, orah se posljednji put zalijeva i tlo se rahlja kako bi se vlaga bolje apsorbirala. Gnojivo se ne primjenjuje na jesen, bolje je to učiniti u proljeće i ljeto.

Ljetni stanovnici obraćaju pažnju na činjenicu da na drvetu nema štetočina i bolesti. Ako postoje znakovi oštećenja, tada se biljka prvo liječi, a tek nakon toga započinje postupak. Također, vrtlari prate čistoću vrtnog područja - na njemu ne bi trebalo biti krhotina, korova i biljnih ostataka. Opalo lišće se sakuplja i spaljuje.

Kako orezati orahe u jesen

Da bi u jesen pravilno i bez štete za biljku obrezali orahe, vrtlari unaprijed pripremaju alate i proučavaju upute.

Potrebni materijali i alati

Za uklanjanje zelenih izdanaka i tankih mladih izdanaka koristite vrtne škare ili škare za obrezivanje. Tupim alatom štetiti će biljkama - nakon njega rastrgani rez ostaje na drvetu oraha, oni dugo zacjeljuju i služe kao žarište za razvoj bolesti i štetočina. Drška vrtnog alata trebala bi čvrsto sjediti u ruci, a ne kliziti. Gumeni ručke vrlo su udobne. Prije upotrebe zaliha se dezinficira u slaboj otopini kalijevog permanganata.

Ručnom ili benzinskom pilom režite debele i stare grane. Ako su grane visoke, ljestve i lopper s dugim aluminijskim ručkama. Iskusni vrtlari preporučuju obratiti pažnju na pravila osobne sigurnosti.

Pažnja! Za bilo koju vrstu obrezivanja potrebna je vrtna smola. To je gusta, meka supstanca na bazi drvene smole. Vrtna smola štiti kriške od bakterija i mikroba, potiče brzo zarastanje rana. Kod upotrebe vare koriste se gumene rukavice i respirator.

Korak po korak, upute za obrezivanje

Postupak započinje ispitivanjem stabla - ljetni stanovnici određuju koje grane i na kojem sloju treba ukloniti. Zatim započinju s obrezivanjem:

  • skraćuju dvogodišnje izbojke dulje od 60 cm i suhe grane;
  • rezati grane slomljene i oštećene tijekom žetve;
  • uklonite 1-2 skeletne grane koje rastu u središtu krune;
  • rezati tanke i duge izbojke s mladicama;
  • odrezati mladi rast;
  • tov i izbojci zahvaćeni insektima su izrezani;
  • mjesta rezanja podmažite vrtnom smolom.

Pogreške koje treba izbjegavati

Česta greška početnika u vrtu je rezanje grana na nulu. Preporučuje se ostaviti plodove kratke grane oko 20-40 cm, kako bi se sljedeće godine pretvorile u plodonosne izdanke. Također, ljetni stanovnici zaboravljaju dezinficirati vrtni alat - zbog čega se orah oraha zarazi bolestima ili oštećuje insektima štetočinama.

Drveće oraha također pati zbog činjenice da vrtlari ne promatraju polaganje. U svakom sloju moraju biti ostavljene 3-4 skeletne grane. Inače, oblikovanje ili reguliranje obrezivanja neće biti korisno.

Zanimljivo je:

Da li su bademi najbolji orah za žene?

Zašto su pinjoli korisni za žene?

Značajke obrezivanja mladog i starog stabla

Prilikom obrezivanja mladih stabala (do 5 godina) obratite pažnju na mlad zeleni rast. Mnogo je toga na donjem sloju, zbog čega su grane slabo osvijetljene. Oni uklanjaju obrast vrtnim škarama - tanka je i ne zahtijeva poseban alat. Smatra se da prilikom obrezivanja drvo oraha ne treba podmazivati ​​vrtnim smolama - male rane će se zacijeliti sami.

Pažnja! U ranim godinama posebna se pozornost posvećuje formativnom obrezivanju. Unatoč činjenici da orah još nije urodio plodom, u ovom je trenutku važno osigurati da grane rastu u pravom smjeru. Zgušnjavanje mladih biljaka nije dopušteno.

Počevši od 7-10 godina, postupak pomlađivanja provodi se godišnje. To je jednako važno kao i pravovremeno zalijevanje ili hranjenje. Ako krošnja nije vidljiva na stablu, tada su izrezani svi neplodni i deformirani izdanci. Ne biste se trebali bojati takvih drastičnih mjera - to će pomladiti stablo i produljiti mu vijek trajanja. Vrtlari paze da grane ne narastu u krošnju.

Njega nakon postupka

Kad se rane zacijele, orah se prska otopinom Bordeaux tekućine ili uree. To se radi kako bi se stablo zaštitilo od bolesti i štetočina. Biljka se tretira ujutro ili navečer, koristeći bocu u spreju s otopinom za to.

Odrasle biljke prezimuju bez zaklona, ​​a mlada stabla zimi su omotana u burlap. Podnožje debla obloženo je sjemenom sjemena ili drva - to štiti korijenski sustav od smrzavanja. Ovo pravilo posebno vrijedi za regije sa hladnom i promjenljivom klimom.

Iskusni savjeti za vrtlarstvo

Iskusni vrtlari preporučuju formativno obrezivanje u nekoliko faza.... U drugoj godini nakon sadnje odabire se snažni okomiti izboj, a preostale grane se zabode. Na trećem su bočni procesi izrezani i oblikovana je kruna, a na četvrtoj je u kruni ostavljeno 5-6 skeletnih grana.

Ljetni stanovnici savjetuju, tijekom postupka, da prate stanje na stablu. Na primjer, ako je matica bolesna, bolje je odgoditi postupak. Nema smisla pokušavati liječiti biljku dok se ne riješe bakterija i mikroba.

Ako se nakon obrezivanja rane dugo ne zarastaju, tada se ponovno liječe vrtnom var. Ako ne, upotrijebite glineni kit: 2 dijela gline pomiješajte s 1 dijelom mulleina i 2 dijela finog sijena. Smjesa se razrijedi vodom do guste konzistencije.

Zaključak

Mladim i višegodišnjim orahima treba obrezivanje. Tijekom postupka vrtlari uklanjaju stare, suhe, neplodne i oštećene izdanke. Vrtne škare služe za rezanje tankih grana, pila za debele. Instrument mora biti oštar, u suprotnom će razderotine dugo zarastati. Nakon što se izdanci namažu vrtnim lakom, obrađuju se otopinom bakrenog sulfata i pripreme za zimovanje. Bez obrezivanja stablo raste slabo, zadebljalo i daje slabo plod.

 

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće