Je li moguće saditi trešnje u srpnju i kako to ispravno učiniti: upute i savjeti iskusnih vrtlara

Idealno vrijeme za sadnju hortikulturnih kultura je rano proljeće ili sredina jeseni. Međutim, neki ljetni stanovnici za ovo odabiru visoko ljeto.— Srpanj. Vrtlare privlači toplo vrijeme, kada je vjerojatnost zamrzavanja sadnica blizu nule. Posebno vole saditi trešnje u srpnju: sočna i slatka bobica mnogima je omiljena. Kako posaditi sadnice trešanja u srpnju i koje preporuke slijediti, razmotrit ćemo dalje.

Je li moguće saditi trešnje u srpnju

Je li moguće saditi trešnje u srpnju i kako to ispravno učiniti: upute i savjeti iskusnih vrtlara

Za srpanjsku sadnju prikladne su sadnice sa zatvorenim korijenskim sustavom; rastu u plastičnim posudama, a ne na otvorenom. Takva trešnja brzo pušta korijen na novom mjestu, jer se u rupu zajedno s korijenjem stavi gruda zemlje iz spremnika. Korijenje nije ozlijeđeno, razdoblje cvatnje započinje ranije. Vrtlari nemaju poteškoća u skladištenju sadnog materijala, kupuju ga mnogo prije sadnje. U srpnju nema oštrih padova temperature, što se često događa u proljeće i jesen, pa je sadnica zaštićena od hladnog vremena.

Nedostatak sadnje u srpnju je što sadnice s otvorenim korijenskim sustavom nisu prikladne za to. Ove trešnje se sadi u vrtu u proljeće ili jesen. Ljeti biljke s otvorenim korijenovim sustavom dožive snažan stres, što negativno utječe na prinos i kvalitetu ploda. Biljke su često bolesne, bobice postaju kisele, deformiraju se.

Optimalna vremena sadnje

Dan sadnje ne ovisi toliko o točnom datumu koliko o klimatskim uvjetima, rasvjeti, vlazi. Ljetni stanovnici preporučuju sadnju trešanja ujutro, mirnog i sunčanog dana. Optimalna temperatura zraka je do + 20 ° C, zbog čega oni biraju vrijeme prije ručka, dok sunce ne peče puno.

Pažnja! Prema lunarnom kalendaru, povoljni mjeseci za sadnju usjeva su ožujak, travanj, svibanj, rujan, listopad. Srpanj nije na ovom popisu.

Ne bi trebalo biti kiše, kao ni tuče i drugih oborina. Prikladna vlažnost zraka je oko 75–80%. Da bi se trešnja ukorijenila na tom mjestu do jeseni, mnogi vrtlari ga sadu početkom srpnja.

Pogodne sorte

Pri odabiru sorte obratite pozornost na prinos i vrijeme sazrijevanja, ranu zrelost i zahtjeve za uzgoj, imunitet na bolesti i svrhu. Među domaćim sortama za sadnju u srpnju su prikladne:

Je li moguće saditi trešnje u srpnju i kako to ispravno učiniti: upute i savjeti iskusnih vrtlara
Radonezh trešnja
 1. Radonezh. Nisko rastuća stabla s lučnim maslinovim mladicama i tamnocrvenim plodovima s nježnom kožom. Celuloza je slatko-kisela, pogodna za preradu. Radonezh je otporan na gljivične bolesti.
 2. Vila. Sorta je univerzalna u upotrebi, bobice su ružičaste, ovalne-okrugle. Kaša je sočna i nježna. Trešnje se uzgajaju radi prodaje i osobne konzumacije.
 3. Ukrajinski. Zimski otporna sorta rane zrenja. Stablo je grmolikog tipa, ne zauzima puno prostora na mjestu. Koža je sjajna, meso je tamnocrvene boje. Okus je sočan, slatkast, ugodne kiselosti.

  Je li moguće saditi trešnje u srpnju i kako to ispravno učiniti: upute i savjeti iskusnih vrtlara
  Oka Ruby
 4. Oka rubin. Sorta je srednja sezona, nepretenciozna u uzgoju. Kaša je sočna, okus ugodan. Oka rubin je brzorastuća, univerzalna u upotrebi.
 5. Mladi. U cijeloj Rusiji uzgaja se samoplodna zimsko otporna sorta. Plodovi su okrugli, tamnocrveni, koža je gusta. Okus je aromatičan, slatkast i kiselkast.

Odabir i priprema mjesta za slijetanje

Trešnja je zahtjevna na mjestu uzgoja, pa se priprema unaprijed. Od travnja je zemlja iskopana na bajonetu lopata, očišćena od krhotina i prošlogodišnjeg lišća, a korov i druga biljna krhotina uklanjaju se. Preporučuje se zalijevanje tla kipućom vodom čim se snijeg otopi kako bi uništio ličinke i bakterije koje prezimuju u njemu.

Podzolske zemlje koje sadrže organske i mineralne tvari pogodne su za kulturu. Da bi tlo postalo plodnije, truli gnoj ili pileći izmet u njega se unose za 2 mjeseca brzinom 8 kg po 1 m².

Trešnja ne podnosi pretjerano vlažne zemlje, zbog toga korijenski sustav truli, prinos se smanjuje. U blizini nasada ne bi trebalo biti močvare ili podzemne vode. Idealna opcija je sunčana, brdovita parcela smještena uz ogradu s jugoistočnog dijela vrta. Ako je tlo kiselo, dodaje se 400 g suhog vapna na 1 m². Razina kiselosti ne smije biti veća od 7 pH.

Odabir i priprema sadnog materijala

Vrtlari odabiru samonikle ili cijepljene biljke s 3-4 kosturna korijena... Takvi se primjerci rađaju ranije i bolje se prilagođavaju uvjetima uzgoja. Visina sadnice je oko 80 cm, pogodne su jednogodišnje i dvogodišnje biljke. Važno je obratiti pažnju na njihov izgled: sadnica ne bi trebala imati pukotine, mrlje ili znakove propadanja. Sve to sugerira da je biljka bolesna ili je bila izložena mehaničkom stresu, na primjer, lomljenju.

Nakon kupnje, lišće se uklanja iz sadnica kako ne bi dehidriralo biljku. Korijenje se navlaži u toploj vodi i zamota u krpu ili polietilen. Prije sadnje glavni korijen se obrezuje na zdravo drvo i umoči u mješavinu preparata Extrasol. Povećava imunitet trešnje na bakterijske i gljivične bolesti, ubrzava rast korijena i izdanaka te povećava produktivnost.

Pročitajte i:

Cherry-cherry hibrid Miracle trešnja

Brzo rastuća sorta trešanja "Tamaris"

Visokorodna rano zrela sorta trešanja "Malyshka"

Kako pravilno saditi trešnje u srpnju

Ljetna sadnja ne treba puno vremena ako razmislite unaprijed i pripremite potrebnu opremu: lopatu, drveni privjesak za potporu, vrtnu mrežu, kantu s vodom. Preporuke iskusnih vrtlara pomoći će bez problema posaditi i uzgajati trešnje.

Je li moguće saditi trešnje u srpnju i kako to ispravno učiniti: upute i savjeti iskusnih vrtlara

Upute za sadnju

Priprema započinje kopanjem rupe za sadnju širine 80 cm i dubine 60 cm. Udaljenost između stabala nisko rastućih sorti trebala bi biti najmanje 3 m, visoka - 5-6 m. Po pravilu trešnje se postavljaju u pojedinačne sadnje ili uz vrtne strukture. Daljnje smjernice za sadnju:

 1. U središtu jame ugrađen je drveni ulog - potpornjak za stablo trešnje.
 2. Kupljeno zemljište izlije se na dno slojem ne većim od 10 cm.
 3. Uklonite sadnicu iz otopine ili vode.
 4. Stavite korijenski ovratnik 4 cm iznad zemlje.
 5. Rasipajte sadnicu sa svih strana labavim tlom.
 6. Depresija se pravi 15 cm od baze i u nju se ulije 2 kante vode.
 7. Privežite višnju na potporu pamučnom vrpcom.
 8. Bol je prekriven posebnom vrtnom mrežom.

Nisu svi ljetni stanovnici razumjeli gdje se nalazi korijenska ogrlica. Neki vjeruju da je iznad korijena, drugi - na mjestu inokulacije. Zapravo se korijenska ovratnica nalazi na prijelazu korijena u deblo. Dakle, ne može biti duboko ukopan u tlo, to dovodi do truljenja kore. Kao rezultat, stablo, umjesto da se naseli na novom mjestu, borit će se za opstanak.

Sadnja kostiju

Jednostavan način uzgajanja plodnog voćnjaka trešnje je korištenje sjemenki. Odabrane su od najukusnijih i sočnijih bobica; za to nisu prikladne jame kupljene trešnje. Sadni materijal se opere i osuši na suncu, a zatim se stavi u rupu duboku 5 cm, a počinje rasti tek u jesen, kada dođe hladno vrijeme i kosti se odvoje. Prvi izdanci će se pojaviti na proljeće. Kad sadnica dosegne visinu od 30 cm, presaditi ih je na stalno mjesto.

Neki vrtlari sade sjeme u cvjetne posude nakon gnojenja tla organskim ili mineralnim gnojivima.Uzgajaju se kod kuće ili u zemlji i tek tada se stavljaju na sito.

Značajke sadnje trešanja s zatvorenim korijenskim sustavom

Je li moguće saditi trešnje u srpnju i kako to ispravno učiniti: upute i savjeti iskusnih vrtlara

Kad ljeti sadite trešnje sa zatvorenim korijenovim sustavom, spremnik je okrenut naopako, držeći obrnutu sadnicu na dlanu zajedno s grozdom zemlje. Na dnu lonca postoje rupe koje olakšavaju uklanjanje i odvajanje od biljke.

Pažnja! Sadnice se preporučuju u provjerenim vrtnim rasadnicima. Kada kupujete, vrtlari saznaju sve podatke o trešnjama: nazivu sorte i razdoblju zrenja, posebno uzgoju i njezi. Neće biti suvišno proučiti preglede ostalih ljetnih stanovnika.

Sadnica se prethodno zalije, tako da se lako uklanja. Na taj način sačuvat će se cjelovitost korijenovog sustava i tla u kojem su trešnje ranije rasle.

Nadaljnja njega

Njega biljaka sastoji se od zalijevanja i gnojidbe, labavljenja i muljenja. Iako su otporne na sušu, trešnje se zalijevaju tijekom čitave vegetacijske sezone. Na mlado stablo troše od 3 do 6 litara kante vode, prethodno zagrijane na suncu. U južnim krajevima sa suhim zrakom povećava se količina tekućine, u kišnom i oblačnom vremenu smanjuje se. Prije postupka, tlo se labavi: to zadržava vlagu, čini ga prozračnim i laganim. Labavljenje je sprečavanje pojave bolesti i štetočina insekata.

Prvo hranjenje trešanja vrši se tijekom razdoblja cvatnje... Koristi se mješavina mineralnih sastojaka: 5 g uree i 10 g kalijevog klorida razrijedi se u 5 litara vode. Sastav dušiko-kalija potiče razvoj cvijeća, poboljšava okus i prodavnost plodova. Nakon 2 tjedna koristi se organsko gnojivo: pod svaki grm nanosi se mješavina 10 litara vode, 2 litre mulleina i 500 g drvenog pepela. Nakon postupka, trešnja obilno se prelije toplom vodom.

Tlo oko trešanja uvijek treba prekriti muljem. Čips od kore i drveta učinkoviti su u primjeni - biljkama daju atraktivan izgled, zadržavaju vlagu u tlu, štite korijenje od pregrijavanja i inhibiraju razvoj korova.

Zanimljivo je:

Najbolje sorte trešanja za srednju Rusiju

Najproduktivnije i najukusnije sorte trešanja

Iskusni savjeti za vrtlarstvo

Je li moguće saditi trešnje u srpnju i kako to ispravno učiniti: upute i savjeti iskusnih vrtlara

Da bi trešnje dosljedno urodile ukusno voće, vrtlarima se savjetuje da obrate pažnju na preventivne tretmane bolesti i štetočina, obrezivanje biljaka:

 1. Trešnje se obrezuju 2 ili 3 godine nakon sadnje. Kod mladih stabala uklanjaju se izdanci na deblu i tanki pojedinačni izdanci. Bole i oštećene grane režu se oštrim vrtnim sekirom. To se radi prije početka aktivnog protoka soka, oko kraja ožujka ili početka travnja, ovisno o rastućoj regiji.
 2. Preventivno liječenje provodi se tijekom proljeća, ljeta i jeseni. Za zaštitu od kraste, kokokokoze, crne truleži koristite otopinu uree (1 žlica po kanti vode) ili prskajte pripravkom "HOM". Prskanje sapunskom vodom ili mješavinom Bordeaux pomaže spriječiti pojavu insekata štetočina.

Za zaštitu od glodavaca u jesensko-zimskom vremenu koriste se plastične mreže. Oni ne remete cirkulaciju zraka i štite od voluhovitih miševa, štakora i zečeva.

Zaključak

Za srpanjsku sadnju odabrane su sadnice sa zatvorenim korijenskim sustavom: brzo se prilagođavaju klimatskim uvjetima regije, rijetko se razbole. Oni kupuju sadni materijal u vrtnim rasadnicima, unaprijed proučavaju prikladne sorte i njihove zahtjeve. Kultura se uzgaja na sunčanim područjima nakon gnojidbe organskom i mineralnom gnojidbom. Sadnica je postavljena u jamu, prekrivena zemljom i vezana za potporu. Zatim se zalije toplom vodom, nahrani i ocijedi.

1 komentar
 1. Avatar
  Ana

  Dugi niz godina uzgajam svoj vrt, puno pažnje posvećujem njegovoj njezi, nastaje puno problema, ne razumijem uvijek što je ovaj ili onaj problem, savjetovala je susjeda ovo gnojivo http://azotfortis.by/catalog/fungitsid-azofos-1/ da zaštitim drveće, koristio sam ga za trešnje, puno mi je pomoglo, imajte na umu da je super.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće