Upute za sadnju sadnica borovnice u proljeće u otvoreni teren

Borovnice su prepoznate kao jedna od najzdravijih vrtnih bobica. Koristi se u narodnoj medicini, kozmetologiji i kuhanju. Bobice se prodaju svježe i smrznute, ali najbolje su borovnice one koje se uzgajaju u vašem vlastitom vrtu. Štoviše, sadnja grmlja ne zahtijeva posebnu obuku, bilo koji početnik vrtlar će se nositi s ovom jednostavnom materijom. Kako pravilno posaditi vrtne borovnice na otvorenom terenu i koje preporuke slijediti u ovom slučaju, razmotrit ćemo dalje.

Značajke reprodukcije sadnica borovnice

Za razmnožavanje borovnica koriste se jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice sa zatvorenim korijenjem. Prednost ove metode je u tome što sadnice donose žetvu iduće godine. nakon slijetanja. Razmnožavanje sadnicama koriste se ne samo vrtlari amateri, već i poljoprivrednici na prodaju. Sadnice borovnica možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama. Proizvođači sadni materijal pripremaju cijepljenjem.

Upute za sadnju sadnica borovnice u proljeće u otvoreni teren

Reznice se režu, čuvaju u vrećici i stavljaju u staklenike za formiranje pupova. Kada se ukorijene, otvrdnu se - često prozračuju staklenik, tako da u budućnosti biljke imaju jak imunitet. Još jedna značajka je da se borovnice teško korijene, pa prije sadnje stanovnici ljeta koriste stimulanse rasta, na primjer, "Kornevin".

Kada je bolje saditi - u proljeće ili jesen

Borovnice se sadi i u jesen i u proljeće. Ipak, poželjna je proljetna sadnja. Biljka se sadi krajem ožujka ili početkom travnja prije nego što pupoljci nabreknu. Bolje je to učiniti kada se snijeg tek rastopio, a tlo je još uvijek malo vlažno, a zrak se zagrijao do + 5 ° S.

U proljeće se sadnice brže prilagođavaju klimatskim uvjetima, što će imati pozitivan učinak na buduću žetvu.

Kada posaditi borovnice u proljeće

Upute za sadnju sadnica borovnice u proljeće u otvoreni teren

Odaberite sunčano jutro za slijetanje. Ne bi trebalo biti vjetra, kiše ili snijega. Lunarni kalendar pomoći će vam da odaberete datum. Vjeruje se da borovnice ne dobro korijene ako su posađene na novom ili punom mjesecu.

U 2020. godini povoljni dani za sadnju borovnica su 24. i 25. travnja, odnosno razdoblje od 2. do 10. svibnja... Ovih dana okarakterizirani su kao plodni.

Pažnja! Većina sadnica borovnica prodaje se u spremnicima. Biljka ima osjetljiv korijenski sustav, pa ga spremnik štiti od oštećenja.

Odabir i priprema sadnica, sadnica i tla

Prilikom odabira sadnica obratite pažnju na sortu. Važno je da je to prikladno za regiju. Na primjer, za Ural i Sibir odabire se biljke otporne na mraz s jakim imunitetom, za područje Volge - otporne na sušu. Optimalna visina sadnice je 35 cm. Prilikom kupnje obratite pažnju ne samo na njegovu dob, već i na njegov izgled. Trebao bi biti elastičan, bez mrlja, pukotina ili drugih oštećenja. Inače se neće dobro korijeniti na mjestu. Prije sadnje na mjestu, biljka se obilno zalijeva vodom.

Borovnice su zahtjevne na suncu, pa se sadi u ravnim redovima od sjevera do juga. Mjesto treba biti prostrano i dobro osvijetljeno. Zbog nedostatka svjetlosti, bobice će rasti male i kisele. Također, ne sadite biljku u nizinama. Kod uzgoja nisko rastućih sorti udaljenost između grmlja iznosi 60 cm, a kod visokih - od 1 do 1,5 m. Udaljenost između redova trebala bi biti najmanje 2 m.

Jame za borovnice bere se 10 dana prije sadnje, tako da je tlo magarac. Promjer - oko 70 cm, okrugli oblik, dubina - 60 cm. Najbolja vrsta tla je pjeskovita i trešnja. Na dnu rupe izrađuje se sloj drenaže, jer borovnice ne podnose stajaću vodu. Kao drenaža koriste se grane ili velika četinarska kora. Za razliku od većine vrtnih grmlja, borovnice dobro rastu u kiselim tlima s pH od 3-4. Za zakiseljavanje tla koristi se limunska ili oksalna kiselina u količini od 1 tsp. kiseline na 3 litre vode.

Pažnja! Prije sadnje pripremljene jame napune se kiselom supstratom - dodaje se mješavina treseta, piljevine, pijeska, sumpora. Važno je zapamtiti da borovnice ne podnose organske tvari - kompost, stajski gnoj, humus. Stoga se borovnice sadi daleko od biljaka koje redovito trebaju organsku tvar (ribizla, malina, trešnja).

Kako posaditi borovnice u proljeće

Upute za sadnju sadnica borovnice u proljeće u otvoreni teren
Da bi borovnica bila sretna s berbom i da se ne razboli, važno je slijediti preporuke iskusnih agronoma.

Korak po korak upute za sadnju borovnica u svom vrtu ili povrtnjaku:

  • izvadite sadnicu iz spremnika, dajte korijenima vodoravni položaj;
  • nježno gnječite zemljanu kuglu i raširite korijenje na strane;
  • napravite mali humak u središtu pripremljene jame za slijetanje;
  • stavite sadnicu u nju, pospite je zemljom i zbijeno tlo u podnožju;
  • zalijte biljku obilno, dodajte preostalu smjesu tla;
  • muliti borovnice u sloju od 4 cm.

Uspješno susjedstvo s drugim biljkama

Dobri susjedi za borovnice su biljke koje vole kiselo tlo. Ukrasni usjevi uključuju iver i hortenziju, a četinjače - smreku i jele.

Iz voćnih grmova s ​​borovnicama, brusnicama i lingoninama dobija se od povrća - krumpir i kislica. U blizini se sadi i vrtno zelenilo.

Neprikladni susjedi su biljke koje preferiraju neutralno tlo. to stabla jabuka, kruške, jagode, ogrozd, dinje, mrkva, patlidžan.

Koje greške treba izbjegavati

Ponekad ljetni stanovnici zanemaruju pravila i sadi borovnice bez provjere kiselosti tla.... Kao rezultat toga, grm ne urodi dobro plodom, pogođen je bolestima i štetočinama. Da biste to spriječili, važno je provjeriti pH i zakiseliti tlo. Istodobno, pH ne bi trebao biti veći od 5,5, jer u tom slučaju lišće postaje svijetlo zeleno i slabo asimilira gnojidbom dušikom.

Ako se korijenska kugla ne gnječi tijekom sadnje, borovnice neće rasti. Sadnica u loncu stavlja se u vodu na 3-4 sata, tako da se kvrga namoči. Također je važno da borovnice ne uzgajaju u vrtnom tlu, preporučuje se unaprijed pripremiti supstrat od treseta i piljevine.

Značajke sadnje u različitim rastućim regijama

Upute za sadnju sadnica borovnice u proljeće u otvoreni teren

Značajke sadnje ne ovise toliko o rastućoj regiji koliko o stanju tla. Na primjer, na Uralu i u Sibiru, tla nisu plodna i potrebna im je pažljiva priprema. Tlo se gnoji i zakiseli, te se pripremi sloj drenaže.

Ne preporučuje se odvodnjavanje drobljenog kamena - on neutralizira kiselost. Ako se grmlje uzgaja u vjetrovitom području, unaprijed se grade vrtne zaštitne trake. To može biti ograda, seoska kuća, živica. Važno je zapamtiti da zaštitni predmeti ne smiju ometati prodiranje svjetlosti.

Kada se uzgaja u srednjem traku ili južnim regijama, ne postoje posebni zahtjevi. Glavna stvar je izdvojiti prostrano i sunčano područje za borovnice. U skladu s shemama sadnje i blizinom drugih biljaka, grmlje plodno donosi plodove i rijetko se razboli, imaju vremena sazrijevati prije početka mraza. U sjevernim regijama više vole uzgajati nisko rastuće sorte, u južnim krajevima srednje i visoke.

Daljnja njega

Upute za sadnju sadnica borovnice u proljeće u otvoreni teren

Borovnice se zalijevaju dva puta tjedno, popije se kanta vode po grmu. Rupa za sadnju drži se vlažnom, u suprotnom će borovnice u 2-3 godine roditi loše plodove. Za zalijevanje se koristi kanta za zalijevanje - ne erodira malč, kao što se događa pri zalijevanju crijevom. Ako je ljeto vruće, osim zalijevanja, borovnice se tri puta tjedno prskaju vodom iz boce sa sprejom.Učinite to popodne. Prskanje štiti biljku od pregrijavanja i potiče fotosintezu.

Osim hidratiziranja, vrtna borovnica treba i mineralno gnojivo.... Primjenjuju se dva puta u sezoni s razmakom od 5-6 tjedana. Jedan grm uzima 90 g amonijevog sulfata, 30 g kalijevog sulfata, 200 g gotovog složenog gnojiva "Kemira Universal". S početkom protoka soka, grm se hrani gnojivom Azofoskoy ili Good Power. Gornji preljev se razrjeđuje u vodi i izlije na udaljenosti od 15 cm od grma. Ako se koriste na suho, polažu se u prolaze.

Ljetni stanovnici održavaju čiste krevete borovnice ne podnose korov i krhotine. Tlo se svakog tjedna labavi, vodeći računa da pod grmovima uvijek postoji mulč. Debeli sloj iglica piljevine i borova sprječava rast korova. A ako su neki korovi izbili, uklanjaju se ručno. Dubina labavljenja ne smije biti veća od 3 cm.

Zanimljivo je:

Korak po korak upute za obrezivanje borovnica u proljeće za početnike vrtlare

Sorta koprive Plavo vreteno: opis sorte, sadnja i njega

Zaključak

Borovnice se uzgajaju u vrtovima moskovske regije, regije Ivanovo, Kuban, Sankt Peterburg, regija Krasnodar. Drugim riječima, u cijeloj zemlji. Bobica se cijeni zbog svog dekorativnog izgleda, okusa i prednosti. Sadnja sadnica borovnice počinje u proljeće - u ožujku i travnju.

Biljka preferira kisela tla, pa je prije svega važno provjeriti razinu pH. Za sadnju se uzima mirno, sunčano mjesto, kopa se rupa i gnoji se. Korijen sadnice se izravna i stavi u rupu, poprska vodom i obilno zalije. Za dobru žetvu preporučuje se posaditi bobice bobica, kislica, brusnice u blizini. Najbolje je izbjegavati susjedstvo s jabukom i kruškama.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće