Zašto je lisnato uši na petuniji opasno i kako se učinkovito nositi s njim

Petunia je nepretenciozna i otporna biljka. Razlikuje se u dugoj cvatnji, otpornosti na hladnoće. Cvijet brzo raste i uz pravilno zimovanje može živjeti nekoliko godina. Međutim, bolesti i štetočine mogu uništiti usjev za manje od mjesec dana. Najopasniji insekt za petunije je lisnata uši.

To je mali, ali opasni štetočina. Insekti se naseljavaju na biljci u cijelim kolonijama i brzo dovode do njene smrti. Često, zajedno sa štetočinom, cvijet također utječe na bolest. Pogođeni cvjetni vrt možete spasiti ako pravovremeno prepoznate znakove oštećenja i počnete se baviti problemom. Kako se riješiti lisnih uši na petunijama - pročitajte dalje.

Što je lisnato uši

Zašto je lisnato uši na petuniji opasno i kako se učinkovito nositi s njim

Polipe su insekti reda Hemiptera, s aparatima za usne probijanja koji usisavaju. Proviruje kroz tanku školjku mladih listova i izdanka biljaka te iz njih pije sok.

Štetočina je lako prepoznati po mekom (bez cititonske membrane) ovalnom ili ovoidnom tijelu. Unatoč prisutnosti dugih nogu, lisne uši kreću se izuzetno sporo.

U većini slučajeva veličina lisnih uši varira između 0,5-2 mm. Neke vrste dosežu duljinu od 7 mm.

Boja insekata ovisi o njihovoj vrsti. Na petunias obično žive zelene, sive ili crne lisne uši.

Zanimljivo je! U Europi živi više od 1000 vrsta lisnih uši. Većina njih sposobna je zaraziti petuniju. Načini borbe protiv štetočina ne ovise o njegovoj vrsti.

U proljeće i rano ljeto, lisnato ušće nema krila. Sredinom srpnja neki pojedinci razvijaju krila, uz pomoć kojih se šire po cijelom nalazištu ili stakleniku.

Aphidi se razmnožavaju izuzetno brzo. Nakon jedne oplodnje ženka bez krila odloži do 20 puta, 150 jajašaca svaka 2 tjedna.

Kukac se naseljava na petunijama u kolonijama. Utječe na izdanke, lišće, pupoljke i cvjetove. Često štetočina utječe na mlade biljke.

Većina vrsta štetočina odlaže jaja iz kojih se onda izležu štetni pojedinci. Neke lisne uši su živopisni insekti.

Reference. Ponekad se lisne uši rađaju odmah s krilima. Najnovija istraživanja sugeriraju da se ovaj fenomen pojavljuje kada je kolonija ugrožena (na primjer, kada u vrtu ima puno damica). Svrha rođenja krilatih jedinki je migracija štetočina na sigurnije mjesto.

Što je štetočina opasno

Zašto je lisnato uši na petuniji opasno i kako se učinkovito nositi s njim

Pegle spadaju u najopasnije štetočine kultiviranih biljaka. Najčešće, insekt inficira mlade cvjetove i ne samo da pokvari njihov izgled, već i postaje uzrok smrti.

Zašto su lisne uši opasne:

 1. Dehidracija. Štetnik se hrani sokom lišća i izdanaka biljke. Isisavajući vlagu, štetočina dovodi do isušivanja pogođenih dijelova petunije.
 2. Snižen imunitet. Zbog gubitka soka, hranjivih sastojaka i kršenja fotosinteze, petunija postaje osjetljivija na negativne čimbenike okoliša i infekcije, a imunitet biljaka opada.
 3. Infekcija virusima. Slina insekata često sadrži viruse koji su opasni za petunije i druge biljke. Takve se bolesti smatraju najopasnijim, jer se ne mogu liječiti.
 4. Gljiva. Izlučevine slatke lisne uši (med ili rosa) odličan su supstrat za razvoj gljivičnih infekcija. Najčešće se na ljepljivom plaku razvija gnojna gljiva.
 5. Pogoršanje staničnog disanja. Jesen prodire kroz pore lišća, ometajući stanično disanje. To dovodi do venenjanja lišća i otpadaka cvasti prije nego što insekti isisaju sok iz njih.

Peunija zaražena peteljkama često ne preživi zimu, čak ni kod kuće. Neke vrste štetočina sposobne su zaraziti cvijeće ne samo na otvorenom terenu, već i u stanu.

Zanimljivo je! Ljepljive sekrecije lisnih uši privlače mrave na mjesto, kao i svejedne insekte koji su opasni ne samo za nju, već i za biljke, na primjer, skakavice.

Uzroci i načini zaraze

Da biste razumjeli uzroke i načine zaraze petunijom lisnim uši, vrijedi se upoznati s postupkom razmnožavanja i zimovanja štetočina kako biste pravovremeno proveli prevenciju.

Aphidi se uzgajaju tijekom tople sezone. U proljeće i ljeto, insekt odlaže jaja izravno na lišće biljke (obično na šavnoj strani lisne ploče). U jesen ženke se spuštaju što je moguće niže i polažu jaja u biljne krhotine ili na tlo u blizini stabljike. To se radi tako da se jaja zimi prekriju snijegom i ne umru.

U proljeće se izležu mladi pojedinci. Najčešće nemaju krila. Neki se penjaju samostalno na petunijama, iako je sa slabim nogama to problematično.

Mravi pomažu u širenju kroz biljke koje vuku jaja i mlade jedinke na lišće i rasti njih doslovno kao kućni ljubimci za slatko mlijeko (izlučevine štetočina).

Bilješka! Čak je i nekoliko lisnih uši opasno po biljku. 2-3 jedinke su dovoljne da kolonije uzgajajućih štetočina pokrije cijelu petuniju.

Sredinom ljeta neki pojedinci razvijaju krila. Uz njihovu pomoć, štetočina se širi kroz vrt. Ne utječe samo na petuniju, već i na druge biljke. U ovom trenutku mravi i dalje pomažu insektima.

Dakle, razlozi poraza lisnih uši su:

 • mrava;
 • biljni ostaci koji nisu ubrani u jesen;
 • druge zaražene biljke u vrtu.

Čak i uz uklanjanje svih negativnih čimbenika, nije uvijek moguće izbjeći infekciju cvjetnog vrta, jer štetočina dolazi iz drugih područja.

Znakovi naklonosti petuniji lisnim ušiju

Zašto je lisnato uši na petuniji opasno i kako se učinkovito nositi s njim

Na petunijama nije teško pronaći lisne uši. Kolonije insekata jasno su vidljive na mladim izdancima i na šavnoj strani lišća biljke. Fotografija priložena uz opis pomoći će prepoznati štetočine.

Pored samih insekata, broj neizravnih znakova ukazuje na poraz petunije lisnim ušijem:

 1. Deformacija stabljike. Oni stječu neujednačeno zadebljanje i prorjeđivanje na cijelom području, postaju zavoji, uvijeni.
 2. Zaustavljanje razvoja. Rast petunije prvo se usporava, a zatim zaustavlja. Novi izdanci i cvatnje ne formiraju se. Cvjetovi i pupoljci otpadaju.
 3. Otpadni proizvodi lisnih uši. Na šavnoj strani lišća i na izdancima pojavljuju se bijele kožice - prazne ljuske jajašaca iz kojih se izvadila lisnata. Biljka prekriva ljepljive kapi šećera (meda).
 4. Mravi. Stabljike bolesnih petunija često su prekrivene mravima, koje privlače slatka tvar koju izlučuju lisne uši.
 5. Promjena boje biljke. Listovi i izbojci petunije zaraženi štetočinom postaju blijedi, gube turgor. S vremenom počinju sušiti od rubova do središta.
 6. Kloroza. Infekcija gljivica je čest uzrok nedostatka željeza, što dovodi do kloroze. U ovom slučaju, lisne ploče postaju blijede, a na njima se ističu jarko zelene vene.

Načini borbe protiv lisne uši

Pri tome se vrlo lako boriti s ušijem u bilo kojem stadiju lezije, ali problematično je liječiti biljke koje su je oštetile. Što se prije zarazi zaražena petunija, to je veća šansa da je spasite.

Bore se protiv štetočina na različite načine. Često vrtlari radije koriste kemikalije koje su sigurne za ljude i biljke, narodne lijekove ili mehaničke metode za rješavanje problema. Svaka od opcija ima svoje prednosti i nedostatke.

Pročitajte i:

Vodič za obavljanje reznica petunija ljeti za početnike cvjećare.

Kako uzgajati tulipane do 8. ožujka.

Mehaničke metode

Ova metoda suzbijanja insekata smatra se najsigurnijom.Vlasnik cvjetnog vrta, koji je odabrao mehaničku metodu uništavanja štetočina, neće morati biljku obrađivati ​​ničim. U ovom slučaju lisne uši uklanjaju se iz grma rukom.

Da biste uklonili insekte iz petunije, pogođeni dijelovi biljke obrišu se suhom ili vlažnom krpom, odbacujući sve insekte. Preporučuje se položiti zarobljeništvo ili krpu ispod cvijeća tako da lisne uši padnu na njega, a ne na zemlju. Sakupljeni insekti se uništavaju.

Druga je mogućnost uklanjanje najugroženijih listova i stabljika iz grma, a preostale štetočine isprati vodom iz crijeva.

Ove metode ne jamče da se insekti neće vratiti nakon nekoliko tjedana. Štetočine koje padnu na zemlju mogu se premjestiti natrag u grm.

Biološki

Privlačenje grabežljivih insekata pomoći će u suzbijanju štetočina. Međutim, trebat će dugo vremena da se čekaju rezultati. Biološka metoda se preporučuje u prevenciji lisnih uši ili kada se uzgaja u velikim staklenicima.

Predatori koji će se riješiti uši:

 • bubamara;
 • lacewing;
 • pješčane osi;
 • pauci.

Da biste privukli korisne insekte, na mjestu se sadi kumin, tratinčica, tansy, metvica, slatka djetelina i jagoda. Ako je na mjestu malo hrane za grabežljive insekte, oni migriraju na novo mjesto. Da bi grabežljivci ostali u vrtu, posipaju gornji preljev ili biljkama raspršuju feromone.

kemijski

Kemikalije se smatraju najučinkovitijim. Omogućuju vam brzo uništavanje štetočina i neko vrijeme te sprječavaju ponovnu infekciju.

Kemikalije su štetne za ljude i okoliš. Apsorbiraju se u biljne stanice, što ga čini otrovnim za insekte. Petunia nema jestivo voće, pa se može prskati u bilo koje doba godine.

Kako obraditi petuniju:

 • "Zapovjednik";
 • Corado;
 • "Iskra";
 • "Aktra";
 • "Funanon";
 • "Conidor".

Pripravci se ne ispiraju kišom i djeluju 2-3 dana nakon tretmana. Apsorbiraju se u lišće i izdanke, što ih čini otrovnim za lisne uši i druge štetočine. Postoje tri skupine lijekova, a djeluju na različite načine:

 1. Kontakt. Oni prodiru izravno u tijelo štetočina, uništavajući ih.
 2. Sustavna. Oni prodiru u biljne stanice, čineći ih otrovnim za insekte.
 3. Crijevni. Oni prodiru u crijevni trakt štetnika, uzrokujući paralizu.

Ti se lijekovi nazivaju insekticidi. Opasni su ne samo za lisne uši, već i za druge insekte.

Bilješka! Ako isti lijek koristite više puta zaredom, tada postaje neučinkovit.

ljudi

Obrada narodnim lijekovima najsigurnija je metoda borbe. Takvi se pripravci pripremaju od proizvoda i drugih tvari koje su sigurne za okoliš i ljude. Nisu visoko učinkoviti, ali sasvim su sposobni nositi se s ušijima.

Postoje mnogi recepti za suzbijanje lisnih uši. Popis sadrži najpopularnije:

 1. Sapun za pranje rublja. Komad naribanog tamnog sapuna za rublje otopljen je u kanti tople vode. Dobiveni proizvod treba prskati petunijom kada sunce ne djeluje.
 2. Jod s mlijekom. U kantu vode dodajte 2 litre mlijeka (prikladna je sirutka ili kefir) i 30 kapi joda.
 3. Soda. U 10 litara vode razrijedi se 0,5 kg sode bikarbone.
 4. Koka kola. Piće se razrjeđuje vodom u omjeru 1: 1. Proizvod se koristi za prskanje.
 5. Senf. U 10 litara tople vode razrijedite 100 g senfa u prahu. Proizvod se smije kuhati 2 dana. Protresite ga prije upotrebe.
 6. Ocat. U 10 litara vode razrijedi se 200 ml stolnog octa.
 7. Biljno ulje sa sapunom. Na kantu vode uzmite 0,5 litara biljnog ulja i 0,5 komada mljevenog sapuna za rublje.
 8. Sapun i duhan. 0,5 komada sapuna za rublje i 0,5 kg duhana izlije se u 10 litara kipuće vode. Proizvod se pusti ohladiti i kuhati jedan dan.
 9. Vrhovi krumpira ili rajčice. 0,5 kg vrha sipa se u 10 litara kipuće vode i ostavi se da kuha jedan dan. Zatim filtrirajte infuziju i dodajte 1 žlicu. tekući sapun.
 10. Luk i češnjak.U glavicu vode dodaju se 3 glave nasjeckanog luka i jednaka količina zdrobljenog češnjaka, zajedno s lukom. Smjesa se pusti kuhati 2 dana.
 11. Sapun od vruće paprike. 6 lješnjaka ljute paprike kuha se sat vremena u litri vode. Samljeti papar i dodati u juhu. Nakon jednog dana, tinktura se filtrira u kantu vode. U smjesu se doda 50 g tekućeg sapuna.
 12. Dekoracija gorkog bilja. Maslačak, pelin ili yarrow (0,5 kg) sipaju se u 2 litre vode i kuhaju 30 minuta. Juha se pusti kuhati jedan dan, a zatim se filtrira u kantu vode.
 13. Amonijak. Na 10 litara vode dodajte 2 žlice. l amonijak i 0,5 bara tekućeg sapuna.

Narodni lijekovi se lako ispiraju kišom, pa se koriste u suhom vremenu. Da bi lijek bio učinkovit, oni ne trebaju samo prskati petuniju, već prekrivati ​​cijeli prizemni dio grma i tlo oko sastava.

Pravila za obradu cvijeća od štetočina

Da bi obrada bila učinkovita, važno je znati neke nijanse i slijediti pravila. Navedeni su:

 1. Biljke je potrebno obraditi barem dan prije padavina. Ako se koriste kupljene kemikalije, prskanje nakon kiše nije potrebno. Narodni lijekovi se isperu vodom, pa se nakon taloženja ponovno obrađuju.
 2. Potrebno je raditi s kemikalijama u zaštitnoj maski i rukavicama.
 3. Da biste se konačno riješili štetočina, biljku morate prskati najmanje 3 puta. Za kemikalije je interval između tretmana 2-3 tjedna, a za narodne lijekove - 5-7 dana.
 4. Prije nego što sve biljke prskate novim sredstvom, vrijedno je isprobati samo na 6 nekoliko grana petunije. Ako se biljka ne pokvari za gore u jednom danu, tada je lijek siguran.
 5. Za obradu se ne može koristiti led ili topla tekućina, temperatura otopine trebala bi biti što bliža vanjskoj temperaturi. Inače, na petuniji će ostati opekotine ili promrzline.
 6. Obrada se provodi ujutro ili navečer kada sunce nije aktivno. Ako tijekom dana prskate petuniju, umrijet će.
 7. Posebna se pozornost posvećuje vrhovima stabljika i šavnoj strani lisnih ploča. Tamo se nagomilava većina lisnih uši. Potrebno je obraditi ne samo prizemni dio grmlja, već i tlo oko njih.
 8. Ako nakon dva tretmana aphid nije nestao, tada se lijek smatra neučinkovitim.

Sprječavanje pojave

Posljedice poraza petunije od lisnih uši su gore od samog štetočina. Mnogo je učinkovitije poduzeti preventivne mjere nego rješavati već postojeći problem:

 1. Jesensko čišćenje. U jesen se svi biljni ostaci uklanjaju s mjesta i spaljuju.
 2. liječenje tlo... Prije sadnje petunija u vrtu, tlo se zalijeva vrućom otopinom bakrenog sulfata.
 3. Plijevljenje. Često, listne uši prvo napadaju korov, a tek onda uzgajaju biljke.
 4. Tjedni pregledi terena. Aphids se širi na petuniju iz drugih biljaka. Stoga je potrebno redovito pregledavati mjesto i, ako je pronađen štetočina, uništiti ga.
 5. Sadnja korisnih biljaka. Postoje biljke koje odbijaju lisne uši. Tu se ubrajaju tansy, neven, češnjak, luk itd. Preporuča se saditi ih u blizini cvjetnog vrta petunije.
 6. Preventivni tretmani. Preporučuje se tretiranje petunija insekticidima u proljeće i sredinu ljeta, kada je štetočina posebno aktivna.
 7. Uništavanje mravinjaka na mjestu. Mravi su jedan od glavnih uzroka pojave uši u petunijama.

Zaključak

Polihe su opasan štetočina koji inficira kultivirane biljke, uključujući petunije. Štetočina usisava sokove iz lišća i stabljika, što dovodi do njihovog isušivanja, poremećaja fotosinteze i smanjene izdržljivosti. Uz to, štetočina nosi viruse opasne za petunije, a proizvodi njegove vitalne aktivnosti povoljno su za razvoj gljivica.

Suzbijanje lisnih uši je jednostavno. Može se lako ukloniti kemijskim i narodnim lijekovima.Glavna stvar je pravodobno otkriti znakove prisutnosti štetnika i riješiti se prije nego što nanese značajnu štetu biljci.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće