Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Ako se ruža smatra kraljicom vrta, tada se petunija zasluženo može nazvati kraljicom gradskih cvjetnih kreveta. Gotovo u ekstremnim uvjetima sunca, prašine i često suše uspijeva ne samo rasti, već i raskošno cvjetati. Pa čak i u vrtu, uz pomnu brigu, veseli se od proljeća i gotovo do mraza.

Ipak, čak će i takva nepretenciozna biljka imati koristi od pažnje i njege. A ako ga unesete u kuću tijekom jesenskog hladnog pucanja, nastavit će cvjetati do nove godine. Što učiniti u ovom slučaju i kako produžiti cvatnju petunija u loncima, pročitajte dalje.

Kada i koliko dugo cvjeta petunija

Petunije imaju vrlo malo, mikroskopsko sjeme. Sjetva je izravno u otvoreni teren neracionalna je i teška daljnja briga. Stoga se ovaj cvijet uzgaja kroz sadnice. sjemenke sija se u ožujku, a već početkom svibnja sadnice se presađuju u cvjetne gredice. Štoviše, većina sadnica već je s cvijećem. Petunia cvjeta bogato i raskošno, unatoč vrućini, vjetru i nedostatku vlage. Cvjetanje se nastavlja do mraza i prestaje samo zato što biljke jednostavno umiru od mraza.

Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Kako pravilno skrbiti o petuniji tijekom cvatnje

Čak i takva otporna biljka treba njegu. Radnje su jednostavne, a ako ih pratite, bit će mnogo boja. Pogledajmo što petunije trebaju za zdravo i bujno cvjetanje.

Prostrani lonac

Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Petunija ima moćan korijenski sustav s mnogim malim korijenjem, pa se pri sadnji u cvjetni krevet ne može zgušnjavati. Kad se zgusne, grmovi će ugnjetavati jedan drugog, a to će sigurno utjecati na cvjetanje - bit će manje cvijeća i oni će rasti malo. Za balkonske biljke trebate odabrati takve posude u kojima korijenje neće biti skučeno. U pravilu je to najmanje 3 litre, a po mogućnosti 5 litara po klice. U velike balkonske kutije s volumenom 10 litara zasađene su ne više od tri izdanka.

Reference. Veliki kaskadni i ampelozni sorte petunije zahtijevaju još više prostora. Ove biljke se sade jedna po jedna u spremniku od 10 litara.

Neki vrtlari smatraju da to nije potrebno, a spremnik zapremine 1-2 litre bit će dovoljan za petuniju. Ako nemate dovoljno prostora, ali želite ukrasiti balkon, pokušajte to učiniti. Ali u ovom slučaju osigurajte cvijeće obilnim i čestim hranjenjem. Međutim, i pored toga budite spremni na manje bujno cvjetanje.

Visokokvalitetno tlo

Kao i svi usjevi iz porodice Solanaceae, petunija jako iscrpljuje tlo uzimajući iz njega mnoge hranjive tvari. Stoga zemljište za to treba bogato i masno. U plodnom tlu korijenje se razvija brzo i dobro, biljka je snažna i daje mnogo velikih i lijepih cvjetova. Osim toga, tlo bi trebalo biti rastresito i prozračno, ne zbijati se čestim zalijevanjem, dobro je pustiti višak vode kroz sebe i istodobno ostati vlažno.

Tlo za petuniju čini vrtno tlo, treset i humus u omjeru 3: 2: 1. Dodaje se malo drvenog pepela, koji služi kao kalijev gnojivo i poboljšava kvalitetu i svjetlinu cvatnje.

Pravilno zalijevanje

Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Unatoč otpornosti na sušu, petuniji je i dalje potrebno redovito i obilno zalijevanje, posebno u vrućini. Uz nedostatak vlage, izbojci izumiru i slabe, cvjetovi se raspadaju, a novi se ne vežu.Stoga petuniju treba zalijevati svaki dan dok se zemlja osuši. Obično je 1-2 puta dnevno. Balkonski cvjetovi i cvjetovi koji stoje pod krošnjama ne dobivaju prirodne oborine, za razliku od onih posađenih u cvjetnoj postelji, pa se njihovo stanje mora posebno pažljivo nadzirati i obilno zalijevati. Da biste to učinili, koristite čistu, ustaljenu vodu sobne temperature.

Mokrenje i stajaća voda još su štetniji za petunije nego suša. Korijenje brzo propada, biljke počinju bolovati i mogu umrijeti. Stoga je prilikom sadnje važno paziti da u spremnicima postoje velike drenažne rupe i sipati sloj šljunka, ekspandirane gline, slomljene opeke ili druge drenaže.

Pažnja! Petunia se zalijeva samo u korijenu. Za razliku od većine cvjetnih kultura, prskanje ne koristi cvijeću ili zelenilu.

Idealni uvjeti

Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Petunia voli sunce. Ovo je prvi i neophodan uvjet za dobivanje lijepih cvjetova. U sjeni, biljke će biti skromnije i neće rasti u svojoj punoj snazi. Kultura je vrlo izdržljiva, tako da se osjeća sjajno i na suncu. Ne bojte se staviti je na najsvjetlije mjesto balkona ili ga posaditi na cvjetnu postelju, od jutra do večeri padati na izravnoj sunčevoj svjetlosti - to je samo u njenu korist.

U odnosu na susjede, petunija je nepretenciozna, dobro raste pored mnogih usjeva. Odlična je kombinacija geranija, marigolda, snapdragona, ageratuma, verbene, koleusa, lobelije, levkoya, nevena, cinerarije i mnogih drugih cvjetova.... No, vrijedno je razmotriti veliku veličinu korijenskog sustava petunije, a ne saditi ga usjeva čiji su korijeni snažniji jer će se međusobno suzbiti. Također, ne možete saditi petunije pored rodbine iz porodice Solanaceae (na primjer, paprika, patlidžan, krumpir, rajčica) - usjevi povezani s istim bolestima i štetočine.

Drugi preduvjet je redovita njega. Važno je ne biti lijeni i pregledavati sadnice svaki dan kako bi na vrijeme mogli zalijevati, hraniti i oblikovati grmlje. Pročitajte o tome kako to učiniti u sljedećem odjeljku.

Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Kako produžiti cvjetanje petunija u loncima

Svaki cvjećar želi ne samo obrađivati ​​prekrasan vrt, već povećati dekorativni učinak i produžiti cvatnju svojih omiljenih kultura. Kako bi petunija mogla cvjetati što duže i ljepše, postoje razne mjere.

Uklanjanje suhog cvijeća

To uopće nije teško učiniti, iako nije zanimljivo, ali vrlo važno. Kad stabljika izblijedje, na njegovom mjestu počinje se formirati sjemenska kapsula. Ovaj postupak uzima puno energije od biljke, jer se na taj način priprema za razmnožavanje. Ako želite da petunija cvjeta dugo i obilno, ne smijete dopustiti stvaranje i sazrijevanje sjemena. Svakog dana trebate pregledati grmlje i ukloniti uvenute cvjetove. Tada će biljke vezati sve više i više novih pupoljaka.

Ako postoji potreba za sjemenjem, na jesen se mogu uzgajati na posljednjim stabljikama. Istovremeno, trebali biste znati da ih neće biti moguće dobiti od hibridnih sorti ni u kojem slučaju.

Top dressing

Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Gnojidba je jedna od najvažnijih djelatnosti, jer petuniji, kao i svim usjevima noćurka, treba puno hranjivih sastojaka. Čak i ako odmah napravite bogato, hranjivo tlo, u budućnosti još uvijek ne možete bez vrhunskog oblačenja. Za biljke uzgajane u loncima, kutije i saksije, ovo je posebno važno jer je količina tla tamo ograničena i brže se troši nego u cvjetnim krevetima.

Gnojiva se primjenjuju nekoliko puta u sezoni:

  • prvi put - dva tjedna nakon iskrcaja sadnica;
  • drugi put - s masovnim vezanjem pedunki;
  • dalje - svakih 10 dana.

Petunia se hrani gotovim složenim gnojivima za cvjetnice. Glavni elementi u njima su kalij i fosfor, koji pružaju bujno i svijetlo cvjetanje. Potreban je i mali udio dušika kako bi grmovi bili snažni i zdravi. Međutim, ovdje je važno održavati ravnotežu, jer inače biljke prekomjerno hranjene dušikom rastu samo gusto zelenilo i malo cvjetaju.

Petunije također trebaju željezo. Njegov manjak je prepun kloroze, bolesti u kojoj je stvaranje klorofila u lišću poremećeno. Zelenice počinju žutjeti i otpadati, vrhovi izdanaka se suše, korijenje postupno odumire. Da bi se to spriječilo, petunija se hrani 3-4 puta po sezoni pripravcima koji sadrže željezo - "Ferovit" ili željeznim kelatom.

Pažnja! Pouzdan način da se poboljša cvatnja petunija je prskanje grmlja kalijevim monofosfatom.

Korisno za petunije i prskanje biostimulansima, poput Epina Extra. Takvi fondovi podržavaju vitalnost biljke i pomažu joj da izdrži nepovoljne prirodne čimbenike. Jedan foliarni tretman mjesečno dovoljan je za održavanje biljke u dobroj formi.

Sva gnojiva se razrjeđuju prema uputama i primjenjuju nakon zalijevanja kako ne bi spalili korijenje. Bolje je to učiniti navečer - tekućina koja dobiva na zelenilu ostavit će opekline pod utjecajem sunčeve svjetlosti.

formacija

Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Ovaj postupak ne daje samo grmovima estetski izgled, već i produljuje i poboljšava cvjetanje. Za to koriste tehnike rezanja i štancanja. Prvo obrezivanje vrši se u fazi sadnice. U fazi nekoliko listova iznad 4-5 listova, oštrim dezinficiranim škarama, odrežu se vrhovi svih biljaka. To će spriječiti da se izdanci povuku i bit će ključ za stvaranje bujnog grma i obilno cvjetanje u budućnosti.

Utrljavanje gornje točke služi kao biljka signal za rast bočnih izdanaka, na kojima se formira puno više pupoljaka nego bez uboda. U isto vrijeme, sami cvjetovi postaju veći i svjetliji i cvjetaju duže.

Sorte Petunia dijele se na grmlje, kaskadu i ampelous... U skladu s tim, formiraju se na različite načine.

Vjeruje se da su tri petine dovoljne za petuniju grma. U praksi se to provodi prema potrebi. Na ovaj način možete oblikovati grmlje željenog oblika i veličine. Hibridnu petuniju je lakše oblikovati od sortne, jer su hibridi u početku predisponirani na sferični grm.

Važno! Unatoč činjenici da štipanje i oblikovanje potiče i poboljšava stvaranje novih pupoljaka, postupak odgađa cvatnju za 1-2 tjedna.

Ampel i kaskadne sorte su penjačke biljke s dugim izbojcima. Obično se sadi u viseće posude iz kojih cvjetajuće trepavice vise dolje i izgledaju vrlo dekorativno. Oni nisu formirani u bujne grmlje. No, izbojci koji su previše izduženi izgledaju neuredno i cvjetaju još gore, pa ih povremeno prskaju.

Je li moguće nastaviti cvjetanje ako je petunija izblijedjela

Petunia je jednogodišnja biljka, tako da krajem ljeta prirodno počinje izblijediti. Međutim, moguće je produljiti razdoblje cvatnje. Za to se koristi takozvana šišanje. Izbojci se režu za trećinu, ostavljajući oko 4-5 cm, zalijevaju i primjenjuju složenim gnojivima za cvjetnice. Nakon 1-2 tjedna, novo zelje će izrasti, pupoljci će se početi vezati, a grmlje će "izgledati mlađe".

Zanimljivo je! Iskusni uzgajivači cvijeća koji vole eksperimentirati, s početkom hladnog vremena, iskope petunije iz cvjetnog kreveta i prenose ih u kuću. Iako je životni ciklus biljke ograničen na jednu sezonu, ona se može malo povećati.

Savjeti iskusnih cvjećara

Najbolji načini za produljenje cvatnje petunija u loncima: savjet iskusnih uzgajivača cvijeća

Pažnja i savjesna briga glavne su stvari koje su petunije potrebne, kao i svaki cvijet. Ali postoje i neke nijanse koje pomažu u rastu lijepih cvjetnih biljaka. Iskusni uzgajivači cvijeća rado ih dijele:

  1. Sadnice Petunije trebaju kiselo tlo. Za sjetvu i daljnji uzgoj možete uzeti posebno tlo za kaktuse ili jednostavno zakiseliti postojeću smjesu tla. Možete dodati malo drvenog pepela.
  2. Prilikom branja sadnica, bolje je ne grickati korijen, kako ne bi naštetili malim sadnicama. Korijenski sustav petunije dobro raste bez ove tehnike.
  3. Izvlačenje izbojka- siguran znak da biljke nemaju dovoljno svjetla. Obilna rasvjeta potrebna je za petunije u svim fazama razvoja, stoga se ranom sjetvom sjemena (u veljači) nedostatak sunca nadoknađuje osvjetljenjem fluorescentnim ili LED svjetiljkama. To je posebno istinito kada su sadnice postavljene na sjeverne ili istočne prozore.
  4. Uzgoj zdravih i jakih biljaka neće uspjeti bez otvrdnjavanja, posebno u sjevernim krajevima. Klice se vade u hladnu prostoriju s temperaturom od oko + 10 ° C, prvo 15 minuta, a zatim svaki dan dodaju 5 minuta. Otvrdnjavanje jača imunitet biljke i priprema je za ekstremne temperature.
  5. Ne sadite petuniju gusto čak ni u fazi sadnje. Čak i ako sadnice pravilno i pravovremeno zabodete, imat će malo prostora za izrastanje u bujne grmlje.

Zaključak

Petunia je dobra ne samo zbog obilnog cvjetanja, već i zbog nedostatka pozornosti koja se može nadoknaditi u bilo kojoj fazi njenog uzgoja. Ako se biljka osušila, dovoljno je nastaviti redovito zalijevanje i brzo će se oporaviti. Slabo cvjetanje potiče oblačenjem i štipanjem. Ako se životni ciklus grma bliži kraju, on se može produžiti pomlađivanjem šišanjem i zamjenom cvjetne postelje kućnim uvjetima.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće