Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Ampel petunia je popularna ukrasna biljka i lako se njeguje koja se koristi za ukrašavanje osobnih parcela i balkona. Ima kaskadne izbojke, gusto prekrivene sitnim, ali svijetlim cvjetovima. Zbog svog oblika i obilja cvatnje, petunija izgleda estetski ugodno i u cvjetnim krevetima i u saksiji.

Postoji velika raznolikost sorti ove biljke. Razlikuju se veličinom i bojom cvjetova, duljinom izdanaka, lišćem grma. Koje su sorte petunije najpopularnije i koja je njihova osobina, pročitajte dalje.

Što je ampelozna petunija

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Ampel petunia je ukrasna biljka koja se koristi za ukrašavanje cvjetnih kreveta i balkona. Da biste razumjeli kako se razlikuje od ostalih sorti takve boje, razmotrite njegove glavne karakteristike:

 1. Grm i izbojci. Raspršeni grmovi. Imaju mnogo izdanaka. Duljina stabljika varira između 30-120 cm. Stabljike su tanke i padaju u jednom smjeru.
 2. Cvijeće. Zvonastog su oblika i relativno male veličine. Postoje različite nijanse, a one su vani uvijek svjetlije nego iznutra. Neki primjerci imaju uzorak ili obrub izvrsne boje oko ruba latica. Biljka proizvodi mnogo cvjetova koji se formiraju u osovinama svakog izdanka.
 3. Lišće. Veličina ovisi o starosti, što je starija biljka, to je veća listna lopatica. Listovi su ovalno okrugli, s obje strane šiljasti. Prekriveni su svjetlom pubescence, čineći ih mekanima na dodir.

Ampelozne i kaskadne petunije su slične. Potonji imaju snažnija i duga stabljika, koji su uzdignuti u korijenu i razdijeljeni u različitim smjerovima. Imaju veće cvatnje, ali cvjetanje je manje obilno. Ampelozni izbojci rastu prema dolje i kaskadno, prvo prema gore, zatim na stranama, a tek potom prema dolje.

Zanimljivo je! Botaničari su utvrdili da je kaskadna petunija vrsta ampelije.

Popularne sorte ampel petunija

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Na tržištu postoje mnoge sorte petunija. Oni se razlikuju u veličini i boji cvasti, duljini izdanaka, kao i otpornosti na negativne čimbenike okoliša.

Sve sorte dijele se na cvjetne i malene cvjetnice (višecvjetne). Prve se odlikuju cvatovima promjera 8 cm, a druge imaju cvjetove veličine 5-7 cm. Petunije s malim cvjetovima obično imaju obilnije cvjetanje od onih s velikim cvjetovima, ali u oba slučaja biljke su gotovo u potpunosti prekrivene cvatovima.

Smatra se da je briga i uzgoj petunija s velikim cvjetovima teži nego kod malih. Činjenica je da s dugotrajnim pljuskovima kiše ispadaju cvatovi s promjerom većim od 8 cm. Stoga mnogi vrtlari uzgajaju takve sorte samo u loncima.

Zanimljivo je! Na tržištima su se pojavile mini cvjetne petunije. Veličina njegovih cvjetova varira između 2,5-4 cm.

Corduroy F1

Corduroy je hibridna sorta petunije. Pripada malocvjetnom tipu.

Maksimalna duljina izdanaka doseže 100 cm, a najmanja 80 cm.

Prednosti sorte Velvet uključuju:Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

 • niska cijena sadnog materijala;
 • imunitet na glavne bolesti;
 • otpor na štetočine;
 • brz rast;
 • visoka klijavost sadnog materijala;
 • mogućnost reprodukcije sjemena.

Ova serija uključuje nekoliko kultura. To uključuje:

 1. Parple Velvet. Izbojci dosežu duljinu od 100 cm.Promjer cvjetova varira u rasponu od 5-6 cm. Boja je duboko ljubičasta, s tamnim (gotovo crnim) ždrijelom.
 2. Salamon sjene baršuna. Duljina kaskade doseže 80 cm. Promjer cvjetova je 7-8 cm. Imaju pastelnu narančasto-ružičastu (losos) nijansu.
 3. Rose Wayne Velvet. Duljina izdanaka jednaka je 100 cm. Lati se razlikuju svijetlo ružičastom nijansom s tamno ružičastom mrežom vena i okomitim prugama iste boje. Promjer cvjetova je 5-5,5 cm.
 4. Rosie Velvet. Duljina grana doseže 80 cm. Svijetlo ružičasti cvjetovi imaju svijetložutu (bež) ždrijelu. Promjer od 6 do 7 cm.

Lavina

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Niz hibrida petunije lavina popularan je kod vrtlara. Pravo je nazvala tako zahvaljujući cvjetovima koji se formiraju na grmu u takvim količinama da viseća ampelijska biljka doista podsjeća na obojenu lavinu.

Duljina izdanaka varira od 80 do 120 cm, cvjetovi imaju promjer od 7 do 9 cm, a ovu biljku često nazivaju velikim cvjetovima.

Grupa se vrednuje po:

 • mogućnost uzgoja sjemenke;
 • obilno cvjetanje;
 • nepretencioznost prema vremenskim uvjetima;
 • razne nijanse.

Nekoliko sorti pripadaju skupini ampelnih petunija lavina. Razlikuju se po boji cvijeta:

 1. Crvena. Crvena petunija s prljavim grimiznim grlom i tankim crnim linijama niz sredinu svake latice.
 2. Bijela. Ima bijele cvjetove sa žutozelenom žutom bojom.
 3. Losos. Cvjetovi su losos boje s bijelim grlom.
 4. Ružičasta. Petunija je svijetlo ružičasta s bijelim grlom.
 5. Ljubičasta zvijezda. Cvatnje duboke crvene nijanse s uzorkom u obliku zvijezde i žutog grla.
 6. Ljubičasta. Tamno ružičasta petunija s dubokim ljubičastim središtem.
 7. Žuta zvijezda. Bijeli na rubovima, s izraženim jarko žutim žilicama od središta, nalik zvijezdi.
 8. Plava Zvijezda. Petunija ljubičaste boje s bijelim uzorkom podsjeća na zvijezdu petokraku.
 9. Žuti ćud. U hladnom vremenu ima hladnu limunsku hladovinu. Na povišenim temperaturama i sunčanom vremenu poprima blijedo ružičasti ton.

Opera

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgojaPetunia Opera skupina je hibrida prve generacije. Odnosi se na malocvjetne sorte. Duljina izdanaka je 80-120 cm, Promjer svakog cvijeta je 5-7 cm.

Glavna prednost smatra se nezahtjevnom rasvjetom. Sorta raste čak i u djelomičnoj sjeni.

Opera grupa uključuje:

 1. Malina leda. Ima blijedo ružičaste cvjetove s grimiznim središtem i tankim linijama na laticama, koji dosežu u promjeru 6 cm. Duljina izdanaka je 1 m.
 2. Bijela. Bijela petunija sa zelenkastim ždrijelom. Duljina stabljika doseže 80 cm.
 3. Koraljni. Ima koraljne cvasti i svijetlo žuto grlo. Duljina izdanaka je 1,2 m.
 4. Crvena. Ima odgovarajuću zasićenu nijansu. Razlikuje se u najvećem nizu cvjetova, dostižući promjer od 8 cm.
 5. Plava. Biljka sa svijetlim ljubičastim pupoljcima.
 6. Parple. Ima prigušenu ružičastu boju i crno grlo.
 7. Maline vene. Bijele latice prekrivene su svijetlim ružičastim venama do oboda.
 8. Plava. Ima plave dvostruke cvjetove.
 9. Ljubičasta. Ružičaste latice imaju ljubičaste pruge.
 10. Ružičasta. Pastelno ružičaste latice okružuju bijelo grlo.

Uspjeh

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Petunia Success je biljka s velikim cvjetovima. Sadrži kratke izbojke, čija duljina varira od 30 do 70 cm.

Nekoliko sorti koje su dio skupine Uspjeh:

 1. Duboko ružičasta. Dužina izbojka doseže 30-45 cm, ima velike grimizne cvjetove veličine 10-12 cm.
 2. Burgundija. Tamno grimizni cvjetovi promjera 10-12 cm. Veličina stabljike je 35 cm.
 3. Srebrni Wayne. Izbojci dosežu duljinu od samo 30 cm. Cvjetovi su svijetlo ružičaste boje s ljubičastim venama, promjera 6,5-8 cm.

Značajke uzgoja

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Nije teško uzgajati ampelijsku petuniju. Ovo je nepretenciozna biljka koja zahtijeva minimalno održavanje.

Mnogi novak vrtlari misle da sve sorte petunija imaju slične poljoprivredne prakse.

Zapravo, kako bi se razvila ampestivna petunija, važno je uzeti u obzir nekoliko nijansi:

 1. Udaljenost između biljaka.Ne smije biti manji od 30 cm, dok je između sorti grma ostavljen razmak od 20 cm.
 2. Rasvjeta. Ampel petunia je posebno zahtjevna na rasvjeti. Ako se sadi u zasjenjenom području, cvatnja će biti oskudna.
 3. Formiranje. Raznolika sorta zahtijeva više pozornosti na formiranje nego grm petunija. Ona ne samo da ščepa glavnu stabljiku, već i odreže bočne izbojke. U ovom se slučaju dijelovi stabljike precizno odrežu, jer štipanje nije djelotvorno.
 4. Obrezivanje sjemenskih mahuna. Za razliku od kaskadne petunije, u ampelijskoj sorti potrebno je odrezati izblijedjele plodove i kutije sa sjemenkama. Inače će se formirati malo cvijeća.

Sadnja ampelnih petunija i uzgoj sadnica

Ampel petunija se razmnožava vegetativnim i generativnim metodama. U prvom slučaju koriste se reznice, a u drugom sjemenke.

Vegetativno razmnožavanje prikladno je za upotrebu kada želite uzgajati određenu sortu petunija. Za nove serije koristi se generativna metoda.

Bilješka! Sjeme koje se samostalno skuplja ne zadržava uvijek svoje roditeljske karakteristike, pogotovo ako je korišten hibrid. Zbog toga se preporučuje kupnja sortnih petunija kod pouzdanih proizvođača sjemena.

Uz bilo koju metodu uzgoja, tehnologija sadnje bit će ista. Petunia se sadi u rupe 10x10 cm, bez produbljivanja korijenske ogrlice. Udaljenost između biljaka je 30 cm. Nakon sadnje, cvjetnjak se zalijeva.

Sjemenska metoda

Sjeme se kupuje u trgovini ili koristi neovisno prikupljen sadni materijal. Proizvođač obično proizvod obrađuje u tvornici.

Domaće sjeme zahtijeva pripremu prije sjetve:

 1. Dezinfekcija. Sjeme se natapa 30-60 minuta. u svijetlo ružičastoj otopini kalijevog permanganata. Nakon toga se isperu pod tekućom vodom.
 2. Stimulacija rasta. Tijekom dana sadni materijal se natapa u stimulatoru rasta, na primjer, "Epine".

U trgovini se prodaju granulirane sjemenke, koje su velike veličine, što ih čini jednostavnim sjetvom. Loose lišće su jeftinije i ima ih više u pakiranju, ali su sitne, što otežava sjetvu.

Prije sjetve sjemena priprema se spremnik (obično veliki zajednički okvir), drenaža (ekspandirana glina, umjetno punilo, slomljena keramika) i tlo. Kupite posebno tlo u trgovini ili ga pripremite sami:

 • 2 komada vrtne zemlje;
 • 2 dijela treseta;
 • 2 dijela humusa;
 • 1 dio pijeska.

Tlo, drenaža i posuda za sjeme dezinficiraju se. Koristite tamno ružičastu otopinu kalijevog permanganata ili kipuću vodu.

Sloj drenaže od 1 cm ulijeva se u spremnik, a ostatak prostora napuni tlom, tako da 2-3 cm ostane slobodno do ruba.

Ako se koriste granulirane sjemenke, onda se jednostavno polažu na zemlju na udaljenosti od 1-2 cm jedna od druge. Zatim se pritisnu u zemlju.

Sjeme se u velikoj mjeri pomiješa s malom količinom pijeska i rasprši u ravnomjernom sloju po tlu. Druga je mogućnost staviti snijeg na zemlju, preko kojeg ćete malim tamnim sjemenkama distribuirati pincetom ili čačkalicom.

Usjevi se navlaže toplom vodom iz boce s raspršivačem. Spremnik je prekriven folijom i uklonjen na toplo mjesto, vlažeći tlo dok se suši.

Nakon pojave prvih izdanaka, petunije počinju zračiti, postupno povećavajući trajanje postupka. Kad se na biljkama pojave 2 istinska lišća, staklenik se demontira.

Sadnice se zalijevaju svakodnevno ujutro ili navečer. U nekim lonci roniti nakon pojave 2 istinska lišća.

Bilješka! Sjeme za sadnice sije se krajem veljače - početkom ožujka.

Način rezanja

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Za razmnožavanje reznicama trebat će vam zdrav grm ampelijske biljke. Iz njega se izrezuju reznice pod kutom, na kojima bi trebala ostati najmanje 2 međunožja.

Izrez reznica uronjen je u svijetlo ružičastu otopinu kalijevog permanganata na pola sata. Zatim se stavlja u stimulator ukorjenjivanja.

Smjesa tla za metodu reznica priprema se isto kao i za sadnice. Neki vrtlari radije miješaju jednake omjere vrtnog tla i hidrogela.

Prvo, reznice se sadi u zajednički spremnik. Sahranjeni su tako da stoje nepodržani. Pokrijte vrećicom ili filmom na vrhu.

Korijenje se javlja za 1-2 tjedna. Nakon toga sadnice se sadi u pojedinačne plastične (po mogućnosti prozirne) šalice. Zaron u novi spremnik vrši se kada korijenski sustav napuni stari.

Kroz razdoblje uzgoj sadnice se zalijevaju svaki dan. Staklenik se uklanja nakon ukorjenjivanja.

Značajke skrbi za obilno cvjetanje

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Da bi petunija obilno cvjetala, treba osigurati prave uvjete za rast. Njega biljaka ne oduzima puno vremena.

Kako se brinuti za šaljivu petuniju da ima puno cvijeća:

 1. Zalijevanje. Petuniju svaki dan zalijevamo toplom vodom ispod korijena. Važno je da na lišću ne dođe voda. Postupak se provodi ujutro ili navečer. Što je biljka starija, to se više vode koristi u njoj.
 2. Top dressing. Jednom tjedno petunije se hrane gnojivima koja sadrže velike količine fosfora i kalija. U fazi uzgoja sadnica u vodu se dodaju gnojiva koja prvi tjedan koriste humate, a drugi kalijeve soli. Takvo intenzivno hranjenje vrši se prije sadnje na stalno mjesto.
 3. Formiranje. Čak i u fazi uzgoja sadnica, kada se pojave 3 para pravih listova, vrh ampelozne petunije se odreže kako bi se potaknuo nastanak bočnih izdanaka. Da bi se cvatovi povećali, a pokazalo se da su velike, najmanje 1 puta tjedno, izbojci se režu na 60% duljine.
 4. Uklanjanje venutih cvjetova. Suho cvijeće i sjemenske kore se uklanjaju. Inhibira razvoj novih cvjetova i cvjetanje čini manje obilnim.

Primjena u pejzažnom dizajnu

Najbolje sorte ampel petunije i značajke njihovog uzgoja

Uz pomoć ampelnih petunija, moći ćete stvoriti najneobičnije kompozicije i ostvariti svoje fantazije. Uostalom, ova biljka dobro ukorijeni i u vrtu i na balkonu.

Cvijeće u loncima visi pored ulaza u kuću ili vidikovac, postavljeno oko mjesta, ovješeno drvećem. Zgodna petunija na stupovima, koja imitira cvjetnicu, izgleda zanimljivo.

Na otvorenom polju biljka se koristi za stvaranje alpskih tobogana. Cvijet izgleda lijepo kao okvir za cvjetni krevet.

Zaključak

Ampel petunija izgleda povoljno u loncima i na otvorenom terenu. Na njenim kaskadnim izbojcima formiraju se mnogi cvjetovi, zbog čega biljka izgleda poput cvjetnog tepiha. Pogodno je za ukrašavanje vrta, balkona i prozora.

Uzgoj petunije je jednostavan. Glavna stvar je pravodobno primijeniti gornji preljev, oblikovati biljku i navlažiti tlo. Ne treba puno, ali daje impresivne rezultate.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće