Kako se riješiti bijelog leptira u stakleniku na krastavcima: najučinkovitije metode kontrole i prevencije

Krastavci su često izloženi napadi štetočina... Sočni listovi ove kulture privlače razne insekte. Jedan od njih je bjelanjka, odnosno bijeli mig.

Bijela muha u stakleniku na krastavcima uobičajen je problem za vrtlare i vrtlare. Što učiniti, kako se riješiti? Razmislimo zajedno.

Kakva je to štetočina

Bijela muha, ili bijeli mig, opasan je štetočina... Kukac se hrani biljnim sokom i razmnožava se vrlo brzo. Bijela muha i njene ličinke obično se naseljavaju na donjoj strani lista.

Često se insekt pojavljuje u staklenicima, jer voli toplu i vlažnu klimu. Obitava na biljkama u skupinama.

Izgled

Kako se riješiti bijelog leptira u stakleniku na krastavcima: najučinkovitije metode kontrole i prevencije

Bijele muhe (na slici) su mali, madeži poput insekata s mliječno bijelim krilima i bijelim ili žutim tijelom. U duljini ne dosežu više od 3 mm. Imaju 4 krila, prekrivena bijelim cvatom nalik brašnu.

Ličinke bijelih lisica su male, veličine do 0,3 mm. Izgledaju poput prozirnih žutih ljuskica. Izvaljen iz jajeta, pričvršćuju se na list i počinju se aktivno hraniti njegovim sokom.

Kasnije dolazi faza zjenice. Ličinka je u ovom trenutku maksimalno otporna na razne lijekove. Tada se iz pupa pojavljuje odrasla osoba s krilima, koja je sposobna letjeti na druge biljke i razmnožavati se.

Simptomi poraza krastavaca

Zbog činjenice da bijelice žive na donjoj strani lišća, možda ih neće odmah primijetiti. Potrebno je sustavno pregledati krastavce i poznavati znakove kojima se utvrđuje infekcija bjelančevinama:Kako se riješiti bijelog leptira u stakleniku na krastavcima: najučinkovitije metode kontrole i prevencije

 • površina stabljike i lišća postaje ljepljiva, prekrivena bijelim cvatom;
 • lišće se uvije, izblijedjele, izblijede;
 • na lišću se pojavljuju žute ili zelene mrlje sa zamagljenim obrubima;
 • ličinke su vidljive s unutarnje strane lista;
 • s vremenom se pojavljuje crni cvat - sočna gljiva (takva zaražena biljka se iskopa i spalji);
 • razvoj povrća vidljivo usporava, prinos se smanjuje;
 • ako potresate krastavce, u zrak se diže grozd bijelih midi - to su bijeli mušici.

Ako se pronađe barem jedan od nabrojanih znakova, potrebno je hitno poduzeti mjere za borbu protiv štetočina.

Šteta

Budući da se insekt hrani biljnim sokovima, pogođeni krastavci počinju zaostajati za zdravim.... Njihovo lišće s vremenom isušuje i opada, a kasnije se i cijela kultura osuši.

Zbog nedostatka tekućine, jajnici se ne mogu ispuniti i sazrijeti u potpunosti. To dovodi do oštrog smanjenja prinosa.

Bijeli mig nosi bolesti poput žutice, žutog mozaika, kloroze, kovrčavog lišća i nekroze voća. Na mjestima gdje je bjelanjka popijela sok i ostavila svoj višak, ne stvara se klorofil i razvijaju se razni patogeni mikroorganizmi.

Kako se nositi s bjelanjkom na krastavcima u stakleniku

Čim primijetite prve znakove pojave štetnika u stakleniku, odmah poduzmite mjere za njihovo uništenje.... Za početak isprobajte mehaničke metode uklanjanja bijelih muha iz grma:

 1. Skupite insekta rukom spužvom i vodom sapuna.
 2. Uklonite i spalite lišće na kojem su se ličinke naselile. Ima smisla ukloniti lišće ako je biljka malo oštećena. Ako je bijela kukavica zauzela više od 40% krastavaca, ova metoda neće uspjeti.
 3. Operite insekte s grma s jakim pritiskom vode iz crijeva, a zatim obradite lišće sapunom.
 4. Sakupljajte odrasle insekte ručnim usisivačem.

To su samo privremene mjere koje se ne mogu uništiti insekata u potpunosti, ali može značajno smanjiti njihov broj prije daljnje borbe.

Postoje razni načini za rješavanje problema s bijelim leptirima: mehaničke zamke, tradicionalne metode, biološka sredstva i kemikalije.

Bolje je riješiti se insekata uz pomoć kemikalija u posljednji trenutak, ako druga testirana sredstva nisu dala željeni rezultat.

Mehaničke zamke

Zamke za Whitefly mogu se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama ili ih napraviti ručno:

 1. Plastičnu bocu obojite narančastom, izvana prekrijte slojem ljepljivog ljepila ili mješavinom vazelina i sapuna za rublje (1: 1). Napravite pozadinsko osvjetljenje i objesite u stakleniku na razini rasta grmlja krastavca. Midži će letjeti u svjetlost i zalijepiti se na površinu zamke.
 2. U maloj drvenoj kutiji držite žarulju crvenom ili narančastom lampicom (ili obojite običnu žarulju). Objesite strukturu u stakleniku, stavite spremnik vode ispod nje. Bijele muhe će poletjeti u svjetlost, izgorjeti protiv žarulje i pasti u vodu.

upućivanje... Takve zamke sposobne su istrebiti do 80% odraslih štetočina u stakleniku.

Narodne metode

Vrtlari koji se suočavaju s bijelim laticama na krastavcima uvijek su zainteresirani kako tretirati biljke od štetočina bez pribjegavanja kemikalijama. U takve svrhe postoje narodni recepti protiv bijelih meleka:

 1. Otopina sapuna... Za prskanje i brisanje lišća koristite sapun za pranje rublja ili katrana. Pomiješa se s vodom u omjeru 6: 1.
 2. Otopina šećera. 100 g šećera se otopi u 400 ml vode. Smjesa se tretira zaraženim lišćem. Ako lijek ne pomogne prvi put, postupak se ponavlja nakon tjedan dana. 5 dana nakon tretmana, lišće se temeljito ispere sa šećernim filmom.
 3. Infuzija limuna... 100 g kore limuna ulijeva se u litru vode 24 sata. Dodajte 60 g sapuna. Nakon toga, zaraženi listovi prskaju se otopinom iz boce u spreju.
 4. Infuzija češnjaka... Sitno nasjeckajte 300 g češnjaka i dodajte ih litru vode. Inzistirajte na tamnom mjestu 5 dana. Zatim se 5 g rezultirajuće otopine ponovo razrijedi u 1 litri čiste vode. Prskanje se provodi pomoću boce s raspršivačem.
 5. Infuzija maslačaka... 80 g lišća i korijena maslačka prelije se s litrom vode i infundira se oko 4 sata. Nakon toga, otopina se filtrira, a zaraženi listovi se prskaju s njom.
 6. Infuzija yarrow. U 1 litru vode dodajte 100 g biljke matičnjaka, inzistirajte 2 dana na tamnom mjestu. Nakon toga, infuzija se filtrira i kreveti s krastavcima se tretiraju s njom.

Biološki agensi

Zanimljiv biološki način istrebljenja bijelog muha je uključivanje drugih insekata u borbu protiv njega. U prirodi bijeli midi i njihove ličinke progone, na primjer, bobice i čipkarice. Da bi ih privukli, marigoldi su posađeni uz krastavce.

U prirodi postoji i insekt koji parazitira ličinke bijelih lisica. Ovo je encarzia - jahač iz reda Hymenoptera. Ona polaže svoja jajašca izravno u ličinke bijelog roda, uništavajući ih. Insekti se naseljavaju u stakleniku brzinom od 20 jedinki na 1 m2.

Važno! Vile na listovima krastavaca sprječavaju da enkarzija dosegne ličinke bjeloglavog šećera, pa ova metoda možda neće djelovati u punoj snazi ​​na ovom usjev.

Biološki pripravak "Verticillin" sadrži gljivicu koja može ubiti i larve i odrasle osobe. Istodobno, ne šteti biljci, životinjama i ljudima. Preparat Fitoverm pomoći će i u borbi protiv štetočina.

Kemikalije

Ako vam prethodne metode nisu pomogle ili je zaraza bijelim muhama dosegla značajan stupanj, morat ćete pribjeći kemijskim sredstvima.

Najučinkovitiji insekticidi protiv bijele vrste uključuju:

 1. «Actellic”. Prodaje se u ampulama. Sadržaj jedne ampule (2 ml) se otopi u 2 litre vode i prska. Dozvoljena su do 2 tretmana. Zaštitni učinak u stakleniku je 10–12 dana.
 2. «Arrivo”.Potrošnja: 1,5 ml na 10 litara vode. Zaštitni učinak je 10-14 dana.
 3. "Bona Forte"(Insekticid). Sadržaj ampule (2 ml) se otopi u 0,5 l vode. Vrijedi 2-3 tjedna.
 4. "INTA-Vir"... 1 tableta u 10 litara vode. Do 3 tretmana.
 5. «Iskra”. Prvo se ½ tableta potpuno otopi u malo vode, zatim se razrijedi s vodom do 5 litara. Ponovno prskanje moguće je nakon 20 dana.
 6. «Confidor”. 1 ml za 5-10 litara vode. Zaštitni učinak je 15-30 dana.
 7. «Talstar”. 0,6 ml po 1 litri vode. Štiti usjev 2-3 tjedna.
 8. «Tanrek”. 5 ml za 10 litara vode. U plastičnu kantu se ulije 1 litra tekućine, doda se 5 ml lijeka, pomiješa se, razrijedi na 10 litara. Učinak traje do 4 tjedna.
 9. «Fas"(Insekticid). ½ tablete na 5 litara vode. Interval između tretmana je 15-20 dana.
 10. «Fufanon”. 13 ml na 10 litara vode. Zaštitni učinak je 5-10 dana.

Voće je moguće jesti nakon obrade krastavaca s kemikalijama tek nakon mjesec dana. U slučaju bioloških proizvoda - nakon 2-3 dana. Razrijeđene kemikalije ne mogu se skladištiti.

Važno! Za kemijsku obradu koristite respirator. Vodite računa da lijek ne dođe u kontakt s izloženom kožom. Nakon upotrebe bacite rukavice. Ruke, lice i oči operite sapunom.

Većina insekticida odbija sve insekte, uključujući pčele, tako da ih ne treba koristiti na krastavcima tijekom cvatnje.

Značajke hrvanja na otvorenom terenu

Na otvorenom terenu zaraza bijelim bubrežama javlja se najčešće putem sadnica. Prije sadnje pažljivo pregledajte sadnice insekata ili znakove njihove prisutnosti.

Za sprječavanje infekcije krastavaca u vrtu ili zemljištu pogodno je sredstvo "Bud". Otopite 10 g pripravka u 10 litara vode i prskajte povrće svakih 10 dana.

Kako se riješiti bijelog leptira u stakleniku na krastavcima: najučinkovitije metode kontrole i prevencijeAko se bjeloglavi krastavac nađe na otvorenom, prvo ga isperite vodom i otpustite gornja 2 cm tla. Zatim nekoliko puta tretirajte biljku sapunicom i insekticidom. Iskra je vrlo pogodna za te svrhe.

Prskanje se provodi po suhom, mirnom vremenu, ujutro (prije 10:00) ili navečer (nakon 18:00), kada biljkama ne prijeti sunčanje.

Preventivne mjere

Kako se spriječi da se bjelanjka pojavljuje na krastavcima u stakleniku, treba slijediti brojna pravila:

 1. Koristite zamke. Svijetla površina privući će insekte, dok će ih ljepljiva spriječiti da pobjegnu.
 2. Iskusni vrtlari savjetuju uporabu lijeka "Bud" za prevenciju.
 3. Pažljivo pregledajte sadnice prije sadnje u zemlju. Kupite sadnice samo od pouzdanih proizvođača. Prije kupnje provjerite lišće.
 4. Nakon branja pažljivo iskopite tlo, uklonite sve biljne ostatke i ostatke.
 5. Obradite zemlju izbjeljivačem ili bakrenim sulfatom. Ugasite staklenik duhanskim dimom. Okvir sprej s Bordeaux tekućinom.
 6. Zamrzavajte staklenik zimi: otvorite ga za 1-2 dana kada temperatura padne ispod -12 ... -15 ° S. U takvim uvjetima insekti umiru.
 7. Ne sadite vrlo gusto i izbjegavajte ekstremnu toplinu i vlagu u stakleniku. Preko otvora u stakleniku možete povući mrežicu od gaze.

Nemojte biti lijeni provoditi prevenciju i tada bjelanjka neće biti zastrašujuća za vaše krastavce.

Recenzije

Sve su ove metode više puta testirane od strane vrtlara koji su se barem jednom upustili u borbu s bijelim psom. Nije svaka metoda urodila plodom, a ponekad se pojave nova rješenja koja neočekivano vode do pobjede.

Galina, Kazan: «A ako tretirate staklenik blokom sumpora? Svake jeseni zapalim 3 dasaka istovremeno (imam veliki staklenik). A ljeti napravim duhanski dim u stakleniku - to ne šteti biljkama, ali učinak je izvrstan! Nema bijelih muha ... "

Tatiana, Voronješka regija: "Prošle godine bio sam ljeti u stakleniku, nisam ga mogao uništiti. Zimi sam staklenik držao bez snijega, bacio sam snijeg tek u veljači. Ovo ljeto nisam je opazio u stakleniku. Dakle, nije sve tako loše. "

Natalia, Perm: "Imala sam bijelog mladića samo u prvoj godini svog vrtlarstva.Tada je počela objesiti bočice s jodom - nema štetočina i fitoftora. "

Margarita, Tyumen: "Militantno podešeni za ljeto 2018. godine! Na jezeru sam od jeseni! Prije svega, liječio sam bolesne (i ne samo) grmlje sa zatvorenim vratima. Sutradan sam iskopao sve grmlje, odnio ih daleko dalje od mjesta i spalio ih! Iskopao sam grebene kad je postalo hladno, a nisam ih prekrio snijegom. Htio sam zamrznuti ovu mukicu, ali nije za ništa kako kažu - bojte se svojih želja! Zima je bila žestoka: snijeg je padao 10-15 centimetara tijekom cijele zime, a mrazovi su bili ispod -50! Ne samo da je bjelanjka zamrznula - 90% višegodišnjih cvjetova, gotovo cijelo povrće u podrumu. Dakle, pobijedio sam u ovom ratu po cijenu velikih gubitaka, ali u mojem stakleniku u ljeto 2018. godine nije bilo bijelog leptira! "

Jurij, Čeljabinsk: "Borio sam se šest mjeseci, sve je bilo beskorisno, ništa ne pomaže. Fumigator (tekući "Transflutrin") neočekivano je pomogao. Sva leta su umrla u jednom danu. Ne djeluje na ličinke i jaja, trebate pričekati dok se leptiri izlegu. Staklenik čvrsto zatvaramo, uvečer (noću) uključimo fumigator, ujutro ga isključimo, ponavljamo svaki drugi dan i tako dalje mjesec dana (po mogućnosti dva). Učinak je 100%. "

Pročitajte i:

Kako kuhati kisele krastavce u vrećici brzo i ukusno.

Zašto su krastavci gorki, kako to spriječiti i što učiniti s usjevima.

Kako pripremiti ukusne kisele krastavce s vinskim ocatom.

Zaključak

Rješavanje bijelog leptira težak je proces. Kada se zarazi, važno je započeti borbu protiv njega što je ranije moguće. Ovaj se insekt razmnožava velikom brzinom, a kada ispuni cijelo mjesto ili staklenik, jednostavno se nemoguće riješiti.

Kad radite s kemikalijama, pročitajte upute, pažljivo ih pratite i poduzmite mjere opreza. Ne zanemarujte preventivne mjere bjeloglavice. To je najlakši način za spremanje žetve. Ne čekajte da se na krastavcima pojave sitne bube.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće