Izbor najboljih sorti krastavaca za otvoreni teren u moskovskoj regiji i savjet o njihovom izboru

Rusija je u 2018. godini bila na 4. mjestu u svijetu po broju uzgajanih krastavaca. Gotovo svaki domaći vrtlar dodjeljuje dio površina za sadnju ovog usjeva povrća. Biljka je nepretenciozna u skrbi, daje brzu žetvu.

Razmotrite najbolje sorte krastavaca za otvoreni teren u moskovskoj regiji.

Izbor sorti

Krastavcima je potrebna prosječna svjetlost, vlaga i ne nagle promjene temperature. Umjereno kontinentalno ljeto Moskovske regije ispunjava ove kriterije. Biljke se sadi u zemlju ne ranije od svibnja, jer ne podnose mraz. Prvi plodovi sazrijevaju početkom ljeta, berbu završavaju prije početka hladnog vremena.

Izbor najboljih sorti krastavaca za otvoreni teren u moskovskoj regiji i savjet o njihovom izboru

Najbolje sorte i hibridi

Najprihvatljiviji izbor za sadnju bile bi sorte i hibridi krastavaca koji brzo daju veliku žetvu i dugo plodove.

izazivati

Rano zreo hibriduzgajali nizozemski uzgajivači. Sazrijeva brzo: oko 30 dana nakon presađivanja sadnica u zemlju. Prinos do 5-6 kg povrća s 1 m2. Plodovi su sitni, dugački oko 10 cm, cilindričnog oblika. Okus je bogat biljni, pulpa je sočna.

Hibrid je otporan na askohitozu, bakteriozu, pepelnicu, napad lisne uši i bijelih muha, te loše vrijeme.

Nedostaci Hektora uključuju kratko razdoblje plodovanja: samo prva 3 tjedna.

Dragi

Blu je rani hibrid s prinosom od 1,2-2,8 kg / m2. Plodovi rastu lisnato, prekriveno velikim gomoljima. Hrskavo povrće je svestrano: preporučuje se za konzumiranje i svježe i konzervirano.

Kultura se oprašuje - sadi se na mjestima gdje leti dovoljan broj pčela. Vrt se zalijeva redovito: s manjkom vlage, postavke se smanjuju.

Voće se dobro transportira, skladišti, ima visoka tržišna svojstva.

Referentni! Hibrid je rezultat umjetne selekcije, provedene križanjem dviju sorti, s najboljim karakteristikama oba roditelja. Sjemenski materijal hibrida nije pogodan za sadnju, tako da ne zadržava potrebna svojstva kulture.

Biljka je otporna na virus mozaika krastavca, kalemljeve i praškaste plijesni.

travanj

Hibrid je rano sazrijevanje: prvi plodovi dozrijevaju 45-50 dana nakon klijanja. Plodnje je dugo i obilno, prinos za prvi mjesec je 7-13 kg / m2, a oko 25 kg krastavaca raste u samo jednoj sezoni.

Hibrid je partenokarpski - ne zahtijeva oprašivanje, ali njegova prisutnost povećava produktivnost za 30%.

Plodovi su otporni na hladovinu i relativno hladno otporni, otporni na kladosporiju (maslinovo mjesto), ravnodušni na truljenje korijena.

Alex

Rano zreli samooprašeni hibrid Nizozemskog porijekla. Produktivnost - 2,8-5,7 kg / m2. Biljka proizvodi kratko plodove koridove bez gorčine, koji su sasvim pogodni za cijelu zaštitu.

Kultura donosi plod do listopada - studenog. Za obrađivanje se preferiraju ilovita i prozračna tla.

Grmlje je potrebno formirati povremeno uklanjanjem maćeha.

Važno! Odbijanje prskanja dovodi do činjenice da bočni procesi oduzimaju prehranu glavnom stablu, što rezultira smanjenjem broja ženskih vrsta cvasti i prinosa. Pravodobno uklanjanje viška izdanka doprinosi ranijoj i obilnijoj berbi.

Biljke su otporne na virus mozaika krastavca, pepelnicu i maslinovu mrlju.

Vodenjak

Varijanta Vodolija uzgajana je u Rusiji 1984. godine unakrsnim oprašivanjem. Preporučljivo je saditi usjev na istočnoj ili zapadnoj strani mjesta: biljke ne vole sjeverne vjetrove.

Razdoblje plodovanja - od srpnja do kolovoza... Prinos je 8–12 kg / m2. Plodovi su duguljasto-ovalni, dugi 12-14 cm, površina je prekrivena gomoljima, pri dnu je glatka. Po postizanju biološke zrelosti povrće dobiva bogat okus bez gorčine i kiselosti i dugo zadržava svoje gastronomske karakteristike.

Masha

Hibridno sjeme Masha ne treba natapati prije sadnje, jer se tretiraju s pesticidnim spojem koji štiti od stvaranja gljivičnih spora.

Krastavci sazrijevaju brzo: oko 35 dana nakon prvih izdanaka. Visoki prinos: 10-11 kg / m2... Raste mala tamnozelena cilindrična štapića s velikim tuberkulama i bijelim pahuljicama.

Savjet! Tijekom razdoblja plodovanja, zrelo povrće svakodnevno se uklanja iz grmlja kako bi se potaknuo rast novih jajnika.

Biljke formiraju ograničene izbojke, otporne su na kladosporijevu bolest, virus mozaika krastavca i praškaste plijesni.

Angelina

Ovaj hibrid nizozemske selekcije sadi se krajem travnja, a u srpnju se bere prvi usjev. Usjev proizvodi i do 122-220 c / ha.

Tlo prije sjetve tretira se mineralnim ili organskim gnojivima. Angelina raste grmljem srednje visine, u jednu gomilu se formiraju 3 krastavca veličine do 12 cm. Biljke su otporne na hladno vrijeme, nedovoljno osvjetljenje, kladosporium bolest, bakteriozu.

Vir 505

Ovo je jedan od omiljenih ljetnih stanovnika moskovske regije, jer podnosi temperaturne skokove.

Vir 505 je hibrid koji se brzo opraši i oprašuje: potrebno je 32–38 dana od klijanja do prve berbe. Tržišni prinos - 3 kg / m2. Povrće je krupno-gomoljasto, izduženo-ovaidno. Kaša je sočna, pogodna za salate i kisele krastavce.

Grm

Raznolikost ne preraste u gustine, već formira male kompaktne grmove koji ne zauzimaju puno prostora i pogodni su za male površine. Biljke ne zahtijevaju stalno oblikovanje i obrezivanje izdanaka.

Kustovoy se sadi od sredine svibnja do sredine lipnja. Usjev je otporan na mraz, pa temperatura tla ne smije pasti ispod + 8 ° C. Sorta je pčelinje anketirana, sposobna je proizvesti novo sjeme za naknadno uzgoj.

Produktivnost - 5-6 kg / m2. Kratko voćno povrće je prikladno za preradu ili konzumiranje u svježem stanju.

Državna farma

Krastavci ovog hibrida imaju gustu strukturu i ne lome se kad se strojno beru, stoga kulturu cijene vlasnici poljoprivrednih gospodarstava.

Plodovi sazrijevaju u roku od 45-50 dana. Oblik povrća je ovalno-cilindričan, duljina je 8–11 cm, pulpa je sočna s sitnim sjemenkama, kora je bez gorčine. Produktivnost - do 6 kg / m2.

Hibrid je otporan na kutne mrlje i duhanski mozaik - najčešće bolesti krastavaca u moskovskoj regiji.

Kako odabrati sortu

Budući da je ljeto u moskovskoj regiji nepredvidivo, kada namjeravaju uzgajati krastavce na tom mjestu, vode ih karakteristike sorte:

  • termini sazrijevanja;
  • trajanje plodovanja;
  • vrsta oprašivanja;
  • veličina voća.

Izbor najboljih sorti krastavaca za otvoreni teren u moskovskoj regiji i savjet o njihovom izboru

Rano zrelo

Takve biljke daju prvu žetvu 38–45 dana nakon sadnje sadnica u otvoreno tlo. Rano zrelo sorte i hibridi (na primjer, Angelina, Vir 505, Masha) popularni su među vrtlarima u moskovskoj regiji zbog kratke ljetne sezone.

Sredina sezone

Ove biljke urode plodom u 46-55 dana nakon sadnje, imaju veći imunitet na razne bolesti i štetočine, ali ne podnose pad temperature i mrazeve. DO sredina sezone uključuju April, Golubchik, Nezhinsky, Natjecatelj.

Kasno sazrijevanje

Kasne sorte i hibridi sazrijevaju više od 56 dana, dizajnirani su za žetvu i berbu za zimu. Ovo su usjevi koji su najviše otporni na smrzavanje, često se smrzavaju za buduću upotrebu. Popularno među predstavnicima Feniks, Pobjednik, Sapphire.

Kratki Crni

Krastavci se nazivaju kratko plodnim, čija duljina ne prelazi 12 cm.Ljetni stanovnici preferiraju ovo malo, čak i povrće zbog velikog prinosa, izvrsnog ukusa i praktičnosti u konzerviranju. Opcije: Ritam, Milijunaš, Aramis, Zapovjednik.

Uz dugo razdoblje plodovanja

Izbor najboljih sorti krastavaca za otvoreni teren u moskovskoj regiji i savjet o njihovom izboru

Kod sorti i hibrida koji imaju oblik bočnih slojeva, umjesto svakog uklonjenog ploda raste novi, a to se događa nekoliko puta u sezoni. Što više ciklusa plodnosti ima, to se više usjeva vredi, pogotovo ako se povrće prodaje. Među sortama su popularne Punica, Ajax, Heroic Power, Piccolo.

Pažnja! Termin plodovanja ne ovisi samo o sorti, već i o nizu drugih čimbenika: pravodobnom zalijevanju, dovoljnom sunčevom svjetlu, gornjem preljevu, ispravnom podvezu grma.

Self-oprašuju

Teško je uzgajati prirodne oprašivače biljaka - pčele i bumbara - u ljetnoj kućici, stoga većina ljetnih stanovnika odabire samooprane ili partenokarpske usjeve. Primjeri: travanj, Emelya, Zozulya, Hrabrost.

Recenzije

Vrtlari moskovske regije, koji su već isprobali sjeme krastavaca za otvoreno tlo, dijele svoje dojmove.

Alevtina, Istra: „Pokušajem i pogreškama odabrao sam za sebe nekoliko vrsta krastavaca koje sadim svake godine: Vir 505, Maša i Golubčik. Potonji mi je najdraži. U svibnju, prije sadnje, prvo namočim sjeme, a zatim ih posadim u otvoreno tlo, bez staklenika. O kulturi je lako skrbiti: nema potrebe za izgradnjom rešetki i dodatnih uređaja - samo redovito navodnjavanje i hranjenje. Plodovi sazrijevaju oko 40 dana nakon sadnje, mi ih jedemo svježe i čuvamo ih. Povrće ne omekšava u salamuri, zadržava hrskavost i elastičnost. "

Nikolaj, Volokolamski okrug: „Jako volim saditi krastavce u svojoj ljetnoj kućici. Često eksperimentiram i isprobam različite opcije. Posljednji put kad je izbor pao na sjeme Angeline: podmirilo je obećani prinos. Sjemenke nisu jeftine - 50 rubalja po paketu. Pokazalo se da je biljka nepretenciozna u sadnji i njezi. Miris i okus svježeg krastavca vlastite proizvodnje teško je prenijeti riječima! Sjeme je opravdalo očekivanja. "

Sasha, Vidnoe: "Prvi put kad su mi savjetovali sjeme Hektora, reagirao sam na to skepticizmom: ne vjerujem nizozemskim hibridima. Odlučio sam pokušati zbog samopražnjenja: svake godine ima sve manje pčela na tom mjestu. Povrće je posađeno i proklijano, a potom i plodovi. Bili smo zadovoljni malom veličinom krastavaca. Grmovi na kojima rastu su uredni i zbijeni, ne zahtijevaju kalup, povrće je lako odabrati. Prinos je prosječan, ali sviđa mi se slatki okus komorača. Planiram ponovno usaditi taj usjev sljedeće godine. "

Zaključak

Postoji nekoliko desetaka sorti i hibrida krastavaca pogodnih za klimu moskovske regije. Da biste odredili optimalni usjev, vrijedi probati različite sorte tijekom jedne ili više sezona. Rane i srednje sezone sorte i hibridi koji dugo ploduju, ne zahtijevaju oprašivanje i daju male krastavce, pogodni su za klimu blizu Moskve.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće