Kako grickati bundevu vani kako biste dobili dobru žetvu

Bundeva je izvanredna po tome što sadrži pet puta više karotena od mrkve. Zbog bogatog sadržaja minerala i vitamina s pravom je nazivaju kraljicom jeseni. Od ovog „sunčanog“ povrća pripremaju se mnoga ukusna i hranljiva jela: krem ​​juhe, žitarice, pite, kasike. Nije iznenađujuće da je bundeva česti posjetitelj vrtnih parcela.

Kako biste u jesen pobrali dobru berbu bundeve, vrtlari, uz tradicionalnu njegu (zalijevanje, gnojidba, uklanjanje korova), dodaju posebne poljoprivredne prakse koje omogućuju reguliranje broja i težine plodova na grmu. Takve tehnike uključuju prskanje, štipanje i oblikovanje bučinog grma.

Zašto trebate grickati bundevu vani

Isjeckanje i briga za bundevu na otvorenom terenu ključ je za dobivanje bogate žetve zdravog povrća.

Bundeva pripada onim kulturama koje zahtijevaju formiranje tijekom cijelog razdoblja rasta grma. Isjeckanje i štipanje omogućuje vrtlaru da regulira broj bundeva na biljci, da uzgaja velike ili manje plodove.

Koliko jajnika treba ostaviti na bundevi? Ako ostane na grmu mnogo jajnika, bundeve će rasti malo i neće imati vremena da se potpuno sazriju prije kraja sezone u vrtu. Ako ostavite jedan jajnik, razvit će se jedna velika bundeva.

upućivanje... Bundeva je porijeklom iz vrućeg Meksika. Nakon otkrića Amerike, kultura se proširila na sve kontinente. U umjerenim klimama ljeta su kratka i često hladna. U takvim klimatskim uvjetima, ostaviti više od tri ili četiri ploda na biljci nepraktično, jednostavno neće imati vremena sazrijevati prije kraja sezone.

Osim toga, previše jajnika usporava sazrijevanje zrelih bundeva. Voće koje nije potpuno zrelo nije tako ukusno i slabo se skladišti.

Formiranje bučinog grma počinje prstohvatom... Ovo je poljoprivredna tehnika kojom se uklanja gornji dio rastućeg izdanka. Njegova je svrha pospješiti rast i razvoj bočnih trepavica.

Što je tlo bogatije, to se više trepavica razvija u jednoj biljci. Na svakoj grani pojavljuju se stabljike, male bundeve su vezane. Zelenost grma uzima puno hranjivih sastojaka, kao rezultat, bundeva počinje "gladovati".

Ograničavanje rasta zelene mase prisiljava biljku da sve svoje snage usmjeri na punjenje i zrenje dostupnih bundeva. Osim toga, formiranje grma poboljšava pristup zraka i svjetlosti biljci, povećava produktivnost, promiče brže zrenje i poboljšava okus ploda.

Važno! Ako dopustite grmu da slobodno raste, korijenski sustav se neće nositi s osiguravanjem ploda svim potrebnim hranjivim tvarima.

Kada naribati bundevu? Dok će trepavica doseći duljinu od 1,5-2 metra.

Ispravno nabijanje bundeve: pravila i savjeti

Razmislite kako pravilno oblikovati bundevu kako biste dobili žetvu u jesen.

Kompetentno štipanje provodi se u skladu sa sljedećim pravilima:

  1. Ako vam je cilj uzgajati više bundeve srednje veličine, tada zakačite glavicu trepavica i spriječite je da raste. Kao rezultat toga, izrast će mnogi bočni izbojci na kojima će se oblikovati plodovi.
  2. Da biste povećali prinos, višak izdanka uklanja se. Stanjivanje zelene mase grma poboljšava pristup svjetlosti i cirkulaciju zraka.
  3. Ako je vrtlar krenuo uzgajati krupne plodove, tada preostaju dvije ili tri trepavice, odabireći one najveće i najmoćnije. Svi ostali izdanci su odsječeni.
  4. 3-4 jajnika se ostavljaju na svakom kapku. Trakica se reže tako da ostane 4-5 listova iznad posljednjeg jajnika.

Kako grickati bundevu vani kako biste dobili dobru žetvu

Nakon uboda i prskanja listovi, stabljike i plodovi povremeno se pregledavaju kako bi se osiguralo da nijedna infekcija nije prodrla u biljke kroz rane.

Kad se oblikuju bundeve, ispod njih se postavlja daska ili drugi gusti materijal. To će zaštititi povrće od oštećenja.

Kada uzgajate nekoliko grmova, prikladno ih je oblikovati na različite načine. Na primjer, jedan grm vodite u jednu stabljiku, drugi u dvije, itd. Tako je odabran najisplativiji i najpovoljniji način oblikovanja bučinog grma.

Pažnja! Sav rad na stvaranju bundeve provodi se ujutro, po mogućnosti u hladnom vremenu. Tada se biljka brzo oporavlja.

Malena plodna sorta kulture dobro plodi bez formiranja grma. Za dobru žetvu dovoljno je dobro pripremljeno tlo i povoljno vrijeme.

Uzgajivači su uzgajali mnoge sorte i hibridi bundeve... Svi su podijeljeni u dvije vrste: grmoliki i višeslojni.

Kod sorti s više loza svi izdanci vode u određenom smjeru. Bičevi se pršte, biljka se zabada, višak lišća uklanja.

Grmljeve sorte usjeva odlikuju se narasle stabljike i mnogo trepavica. Plodovi se formiraju u samoj bazi grma. Takve bundeve trebaju oblikovati grmlje, ukloniti izbojke bez jajnika i viška lišća. Prvo voće koje se formira na glavnom biču je pincirano.

Sorte grmova sadi se na udaljenosti 50 cm jedna od druge. Između srednje rastućih sorti održava se razmak od 80 cm. Shema sadnje za visoko rastuće sorte je 120x110 cm.

Penjačke sorte

Penjačke sorte bundeve odlikuju se brzim rastom stabljika i lišća. Što je više hranjivih sastojaka u tlu, intenzivnije raste grm.

Za male voćne sorte nije potrebno formiranje biljaka. Dovoljno je raširiti trepavice tako da se međusobno ne ometaju. Obrežite lišće? Izrežite samo ono lišće koje zasjeni jajnike i oblikovane plodove.

Bič pospite vlažnom zemljom. To će dati korijenima grane, što će biljci pružiti dodatnu prehranu. Na tome se formiranje grma smatra završenim.

Preporučuje se pinciranje srednje i krupnih plodova. U ovom slučaju, bundeve će sazrijevati prije početka hladnog vremena.

Glavna svrha uboda je zaustaviti rast izdanaka.... Na glavnom trepavicu se ostavlja 3-4 ploda. Nakon posljednje bundeve broje se 4-5 listova i bič se otkida. Rast bočnih izdanaka slično je ograničen.

Od bočnih izdanaka izolirana su 2 ili 3 najjača, a ostali se uklanjaju. To omogućava biljci da usmjeri svu svoju energiju prema dozrijevanju ploda.

Ovisno o sorti i regiji uzgoja, odabire se najprikladniji način oblikovanja grma. Biljka se vodi u jedno, dva (glavna i bočna) ili tri stabljika (glavna i dva bočna).

Kako grickati bundevu vani kako biste dobili dobru žetvu

Formiranje bučinog grma u jedan trepavac

Ovom metodom oblikovanja na grmu bundeve ostaje samo glavni izboj. Isjeckanje se vrši kada se na glavnom kapku formiraju dvije ili tri bundeve. Listovi 4–5 odbrojavaju se od posljednje bundeve na biču i stabljika se odreže.

U dvije trepavice

Kad se formira u dvije stabljike, uz glavni bič ostaje još jedan bočni proces, najmoćniji i najjači. Na glavici bičeva ostaje 1-2 ploda, a sa strane 1 plod. Zavrtanje trepavica vrši se nakon 4-5 listova iz zadnje bundeve na izbojku.

U tri trepavice

Ovom metodom oblikovanja na grmu se ostavljaju tri stabljike: glavna i dvije bočne. Na sve tri trepavice ostalo je 1-2 bundeve. Ispiranje trepavica također se vrši nakon 4-5 listova iz zadnje bundeve na trepavicama.

Kako grickati bundevu vani kako biste dobili dobru žetvu

Bush sorte

Bush sorte bundeve odlikuju se kompaktnim grmljem s malim bičevima u duljini.Prikladno je uzgajati takvu bundevu na malim vrtnim parcelama, kada nije moguće dodijeliti veliko područje za krevete od bundeve.

U kulturama grma sorte bundeve formiraju se u samoj bazi grma. Bičevi rastu prema gore i ne šire se tlom, kao u penjačkom "rođaku".

Glavna prednost sorti grmova usjeva je rana zrelost. Voće u potpunosti sazrijeva u 85-100 dana od trenutka klijanja i odlikuje ih izvrstan okus.

Pažnja! Veličina bundeve u grm sorti je manja nego u penjačkim. Voće prosječno teže od 0,5 do 3 kg. Takve bundeve često se nazivaju porcije. Pogodno ih je koristiti odjednom za kuhanje.

Bush bundeve ne šire duge trepavice, pa ih ne trebate skraćivati. Ali takva bundeva također treba oblikovati. Grm ne smije biti previše gust, stoga, kako biljka raste, uklanjaju se bočni izbojci bez jajnika, a lišće sjene jajnike i formirane bundeve.

Tanji grm tikva upozorava bolest, poboljšava protok zraka do grma i pristup sunčevoj svjetlosti.

Vrijedi li obrezivanje lišća grmova sorti

Vrtlari koji uzgajaju grmlje bundeve često se pitaju je li potrebno brati lišće kako bi se ubrzalo zrenje ploda? Uostalom, zelenilo takvih grmlja je bujno i uzima puno hranjivih tvari iz tla. Ali stručnjaci odgovaraju - Ne, ne treba.

Ostavlja „posao“ za sazrijevanje plodova ne manje od korijenskog sustava. U procesu fotosinteze lišće koristi hranu iz tla za stvaranje organske tvari potrebne bundeve. Korijeni i lišće neumorni su „radni konjići“, bez kojih je formiranje plodova nemoguće.

Uzgoj bundeve bez prsta

Kako grickati bundevu vani kako biste dobili dobru žetvu

Bundeva je urođena u tropskim širinama pa voli toplinu, sunčevu svjetlost i vlagu.

Iscjedak i formiranje grmova bundeve nužna je mjera zbog naših klimatskih uvjeta. Bez stvaranja grma, bundeva će i dalje rasti trepavice, cvjetati i oblikovati nove jajnike do početka mraza.

Istodobno, oblikovani plodovi neće imati vremena sazrijevati. Zavrtanje vrha obuzdava rast grma, a preostali listovi prelaze na hranjenje postojećim bundevama.

Svaki vrtlar za sebe odlučuje hoće li pretvoriti bundevu u pinkie ili ne. Odgovor na ovo pitanje ovisi o vrsti usjeva, vremenskim uvjetima i svrsi uzgoja povrća.

Naravno, pristojna žetva povrća će rasti bez prskanja. Glavna stvar je toplo i dobro gnojeno tlo. Ali neće svi plodovi sazrijevati prije početka hladnog vremena.

Ako se pitate želite li formirati kulturu ili ne, imajte na umu da je najukusnija bundeva zrela bundeva. A nezrelo voće nije samo lošijeg ukusa, već se i lošije čuva. Do sljedeće žetve trajat će samo povrće koje je sazrilo na zemlji.

Pročitajte i:

Najbolje sorte bundeve za otvoreno tlo sa fotografijama i opisima.

Što saditi nakon bundeve sljedeće godine.

Značajke uzgoja velikoplodnih sorti bundeve.

Zaključak

Ispiranje bundeve je tehnika određena klimatskim uvjetima naših zemljopisnih širina. Kompetentno izveden postupak omogućava uzgoj većih plodova koji u potpunosti sazrijevaju u vrtu do kraja sezone.

Izbor sheme prskanja i prskanja ovisi o sorti bundeve, vremenskim uvjetima i svrhama u kojima se uzgaja povrće.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće