Koliko i kako često zalijevati smokve ljeti: upute za početnike

Smokva je tropska smokva. Uzgaja se u ruskim vrtovima i voćnjacima na otvorenom tlu, sadi na toplim i plodnim zemljištima. Plodovi smokve cijenjeni su zbog svojih korisnih svojstava i vitaminskog sastava, a koriste se i u kuhanju - pripremaju aromatični domaći džem ili pita od smokava. Jedan od potrebnih uvjeta za uzgoj egzotičnog stabla je kompetentno ljetno zalijevanje. Koliko često treba zalijevati smokve ljeti i kako to učiniti pravilno, razmotrit ćemo u članku.

Trebam li zalijevati smokve ljeti

Koliko i kako često zalijevati smokve ljeti: upute za početnike

smokva zalijevati cijelo ljeto. Biljka voli vodu, ali ne podnosi zamrzavanje. Tijekom zalijevanja važno je da voda prodre duboko u korijenje, a ne ostane na površini tla i ne stvori gustu koricu pod utjecajem sunca.

Vrtlari obraćaju pažnju na vremenske uvjete: što je ljeto toplije, češće i obilnije zalijevaju smokve. Sorta, starost biljaka, period zrenja i značajke kultivacije.

Redovito i kompetentno zalijevanje jamči pravilan razvoj usjeva i bogate prinose. Suša dovodi do činjenice da se izdanci osuše i izgube sposobnost da urode plodom, biljka se razboli i umre. Osim zalijevanja, preporučuje se obratiti pozornost na prskanje ljeti - uz njegovu pomoć održava se optimalna razina vlage za pravilan razvoj stabla.

Koliko često zalijevati

Učestalost i količina zalijevanja ovise o mnogim čimbenicima. Mlada stabla vlaže tjedno, trošeći 5 do 10 litara vode po biljci. Više odraslih - rjeđe: dodajte oko 8-10 litara vode svaka 2 tjedna. Ako postoje znakovi isušivanja (izsušeni izdanci, sivo-zeleni listovi, deformirani plodovi), količina vode povećava se na 15 litara pod jednim stablom jednom tjedno. Ako je ljeto kišno, smanjite.

Koliko i kako često zalijevati smokve ljeti: upute za početnike

Potrebe vode za navodnjavanje

Prikladna voda za navodnjavanje je meka, bez klora i vapna, prethodno naseljena na suncu. Njegova temperatura treba biti najmanje + 20 ° S. Iskusni vrtlari preporučuju korištenje taline ili kišnice. Na mjestu se postavljaju jednostavne odvodne konstrukcije kroz koje vlaga ulazi u prazne bačve od plastike ili željeza. Kiša i otopljena voda obogaćeni su prirodnim kisikom, zbog čega smokve rjeđe obolijevaju.

Ako je ljeto suho i nema kišnice, koristi se voda iz slavine. Nedostatak je što sadrži klor i vapno te je tvrd. Kako bi omekšali vodu, vrtlari dodaju 2 kapi limunovog soka u 10 litara. Također, jabučni ocat koristi se za omekšavanje - 10 kapi se otopi u 1 litri vode.

Pažnja! Ne zalivajte smokve vodom iz otvorenih akumulacija - močvara, rijeka ili jezera. Može sadržavati opasne gljivice i patogene koji uzrokuju bolesti drveća. Zbog takvog zalijevanja, smokve će se razboljeti od mrlje koralja, antracnoze ili sive truleži.

Što se može dodati

Kako bi zalijevanje donijelo dvostruku korist, jednom mjesečno vrtlari koriste ne običnu vodu, već infuziju ljekovitog bilja: kamilice, nevena, koprive, repe, tansy, kadulje. Postupak povećava broj jajnika na stablu i sprječava pojavu insekata štetočina: bjelanjka, staklenički trzaji, ušice, nematode, paukova grinja. Vlažite smokve u rano jutro, prije izlaska sunca.

Da bi povećali prinos, smokve se zalijevaju infuzijom kore od banane. Zalije se vodom i inzistira 3-4 dana, nakon čega se dovede ispod stabla u posebno pripremljene rupe duboke 8 cm.Takvo zalijevanje nema za cilj samo vlaženje, već i njegovanje stabla i zamjenu organske gnojidbe.

Kako pravilno zalijevati smokve ljeti

Među svim vrstama navodnjavanja smokava, obično (korijen), prskanje i tekuća gnojidba su prikladniji od ostalih. Preporučuje se izmjenjivati ​​ih međusobno kako bi hidratacija biljke bila uravnotežena..Koliko i kako često zalijevati smokve ljeti: upute za početnike

Redovito zalijevanje koristi se u jutarnjim satima prije početka vrućine ili u večernjim satima nakon zalaska sunca, kada temperatura padne i sunčeve zrake ne uzrokuju opekline. Voda se dovodi u posebne rupe u blizini stabla ili ispod debla. Prva metoda je poželjnija, jer se vlaga raspoređuje ravnomjernije, a ne nakuplja se na jednom mjestu. Nakon postupka, zemlja se labavi kako bi je zasitila kisikom. Zatim se smokve muljaju - pod drvo se sipa sijeno, piljevina, sitni šljunak ili suho lišće. Mulch zadržava vlagu.

Prskanje je metoda zalijevanja pomoću posebnog stroja. Postupak pozitivno utječe na vodno-zračni režim tla, zbog čega voda ne staje na površini i postupno se upija. Kapljice različitih veličina i intenziteta raspoređene su na smokvi. Nedostatak nadzemnog navodnjavanja je taj što je pogodan samo za velike nasade, a održavanje strojeva košta mnogo puta više od konvencionalnog navodnjavanja.

Pažnja! Za male vrtne parcele ljetni stanovnici koriste bocu s raspršivačem vodom - raspodjeljuju vlagu preko biljaka ujutro ili navečer. Glavna stvar je ne činiti to kad sunce sja - zapaljivo je lišće.

Tekuća hrana može biti organska ili mineralna. Vrtlari koriste stajski gnoj, superfosfat, kalijevu sol, urea, drveni pepeo. Učestalost primjene tekućih gnojiva je jednom u 2-3 tjedna. Organska i minerali se izmjenjuju. Gornji preljev se razrjeđuje u posudi i izlije pod korijen ili u rupe. Da bi se hranjive tvari brže apsorbirale, smokve se guliti. Debljina sloja malča treba biti 3-4 cm.

Koje greške treba izbjegavati

Pogreške tijekom zalijevanja čine ne samo početnici vrtlari, već i iskusni ljetni stanovnici. Zbog toga smokve usporavaju rast, prekrivaju se opeklinama ili čak umiru. Nekoliko uobičajenih pogrešaka:

  1. Stablo se često zalijeva, ali malo. Ova metoda dovodi do činjenice da je voda dostupna samo za dio biljke, a ne prodire dublje do korijena. Površinski slojevi tla brzo se isušuju te postaju neprikladni za uzgoj kapricioznog egzotičnog stabla. Zalijevanje treba biti uravnoteženo. Opća preporuka: Ulijte 10 litara po biljci svaka 2 tjedna.
  2. Stablo se zalijeva iz crijeva jakim mlazom vode. Čak i ako to ne dovede do ozbiljnih bolesti ili smanjenja prinosa, dekorativne kvalitete biljke će se pogoršati. Bolje je kupiti kantu za zalijevanje i smokve pažljivo zalijevati, izbjegavajući oštećenje korijena i zrenja plodova.
  3. Zalijevajte tako da značajan dio vode završi na lišću. To ne mora biti takav - voda je namijenjena nahranjivanju korijena, a ne lišća. Mlaz je usmjeren izravno u korijen. A lišće možete navlažiti tijekom prskanja.

Zalijevanje smokava prilikom sadnje

Koliko i kako često zalijevati smokve ljeti: upute za početnike

Smokve se sadi u ljetnikovcima na hranljivim i labavim tlima s neutralnom kiselinom. Rupa za sadnju gnoji se i postavlja sloj drenaže kako vlaga ne bi stagnirala. Prvi put smokve navlažiti odmah nakon sadnje - kantu vode sipa se pod sadnicu i mulja. Sljedeći put biljka se zalije tek nakon 2-3 tjedna.

Tijekom cvatnje i plodnosti

Tijekom razdoblja cvatnje, smokve se zalijevaju na temelju njihove dobi. Do 10 litara vode troši se na stablu do dvije godine, do 15 litara vode na biljkama starim od 2 do 10 godina. Nakon 10 godina, smokve se zalijevaju ovisno o tome jesu li plod ili ne. Ako je biljka zdrava i produktivna, na nju se troši 10-15 litara.

Postupci se zaustavljaju 10 dana prije plodovanja i u vrijeme berbe. Nakon toga se zalijevaju jednom i pripreme za zimu - odrežu se i poklope. Sljedeći postupak se odvija samo u proljeće.

Iskusni savjeti za vrtlarstvo

Zalijevanje smokava počinje krajem svibnja. Prije toga to ne čine, jer u tlu još uvijek postoje rezerve kiše i taline. Uz ovo pravilo, iskusni vrtlari dijele i druge korisne savjete:

  1. Nakon svakog zalijevanja, tlo se labavi. Postupak služi za sprečavanje bolesti i štetočina insekata, povećava sadržaj vlage u tlu i sprječava razvoj korova.
  2. Ljetni stanovnici koriste prskanje samo ako je vrijeme vruće. Ako je klima vlažna i vlažna, nemojte primjenjivati ​​postupak.
  3. Smokve prelijte otopljenom, kišnom ili vodom iz slavine. Prikladna temperatura je oko + 20 ° C.
  4. Za vrijeme plodovanja i 10 dana prije, biljka se ne zalijeva.

Zanimljivo je:

Jednostavni načini razmnožavanja smokava reznicama kod kuće

Korak po korak, upute kako pravilno prekriti smokve za zimu i pripremiti drvo za hladnoću

Zaključak

Zalijevanje smokava na otvorenom terenu provodi se u prosjeku 1 puta u 1,5-2 tjedna. Na mlado stablo se troši do 10 litara vode, a odrasla osoba oko 15 litara. Voda se preliminarno brani i zagrijava na suncu ako je hladna. Jednom mjesečno, umjesto zalijevanja, koriste tekući gornji preljev - pod stablo donose infuziju biljaka ili kore od banane. Ako je ljeto suho i vruće, provodi se prskanje - kapljice vode prskaju se biljkom. Nakon postupka, tlo se rahlja i muljira. Pravilna njega stabala garantira bogatu žetvu.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće