Umjesto jajnika na bundevi, neplodnog cvijeta - što učiniti i kako se nositi s njim: identificiramo uzroke problema i rješavamo ih

Bundeva je omiljena mnogim ljetnim stanovnicima: njeni plodovi rastu krupno, s velikom hranjivom vrijednošću, a istodobno izgledaju svijetlo i impresivno. Ali nije svaki vrtlar uspio uzgajati pristojnu žetvu. Često su guste i mesnate trepavice isprepletene golim cvjetovima, a željeni jajnici se nikada ne formiraju.

U članku ćemo razmotriti razloge ove nesreće, koje su metode suočavanja s njom i preventivne mjere.

Zašto bundeva ne donosi plod: kako to popraviti i što učiniti

Najčešći razlozi za nestale jajnike su:

 • nepovoljni vremenski uvjeti;
 • pogreške u poljoprivrednoj tehnologiji (pogrešno hraniti, zanemarujući štipanje);
 • bolest i štetočine.

Loše oprašivanje

Kao i druge monoe biljke, na istom grmu bundeve postoje i muški i ženski cvjetovi. Jajnici nastaju na ženskim cvjetovima, ali bez peludi prenesenog s muških cvjetova ne nastaje plod. Zbog osobitosti strukture cvijeta (genitalije su duboko smještene), oprašivanje je nemoguće bez sudjelovanja insekata - pčela, bumbara, osa.Umjesto jajnika na bundevi, neplodnog cvijeta - što učiniti i kako se nositi s njim: identificiramo uzroke problema i rješavamo ih

Sljedeći čimbenici mogu uplašiti oprašivanje insekata:

 • previše hladno ili, obrnuto, vruće vrijeme (ispod + 12 ° C i iznad + 35 ° S);
 • obilne kiše;
 • jak vjetar;
 • korištenje jakih insekticida za suzbijanje štetočina;
 • nedostatak biljaka i cvijeća na mjestu.

Jedan od najlakših načina za privlačenje pčela je prskanje cvjetova slatkim sirupom.

Višak gnojiva

Višak dušika u tlu produžuje vegetaciju, odnosno dovodi do kasnijeg cvjetanja i zrenja plodova na pozadini prekomjernog rasta zelene mase.

Za bundevu je dovoljno organskih gnojiva koja su unaprijed unesena u tlo - od jeseni. Dodatno oblačenje vrši se kada se zemlja zagrije na + 12-13 ° C i tijekom razdoblja aktivnog cvjetanja.

upućivanje... Znak viška dušika su tamnozeleni listovi i previše gusta stabljika biljke.

Gusta lišća

Neiskusni ljetni stanovnici sretni su i ponosni zbog bogatog lišća na mladicama bundeve. Ali vrijedi zapamtiti da su resursi - voda i hranjive tvari - u zemlji ograničeni, a ako previše njih uđe u lišće, cvjetovi i plodovi morat će se zadovoljiti oskudnim ostacima.

Reference. Glavna stabljika dugotrajnih sorti može biti dugačka i do 15 m, a ukupna površina lišća 30 m².

Ne obećavajte bogatu žetvu i preduge stabljike. Njihovo pravovremeno prskanje pomoći će u očuvanju snage biljke za stvaranje jajnika. Nakon toga, bočni izbojci počinju jačati, na kojima se formiraju ženski cvjetovi.

Propadanje korijena

Bundeva ima moćan korijenski sustav koji biljci pruža vlagu i hranjive tvari otopljene u njoj. Ako nešto ometa razvoj korijena, prizemni dio povrća neizbježno će patiti - plodovi se neće formirati.

Gljivična bolest - trulež korijena - iscrpljuje biljku i dovodi do njene smrti. Tipični znakovi zaraze su smeđe-siva boja stabljike i požutjeli donji listovi, ispucali i omekšani korijen.Umjesto jajnika na bundevi, neplodnog cvijeta - što učiniti i kako se nositi s njim: identificiramo uzroke problema i rješavamo ih

Pojava truleži izaziva:

 • veliki raspon dnevnih i noćnih temperatura;
 • nedovoljno osvjetljenje;
 • zalijevanje hladnom vodom;
 • nepravilno korenje.

Drugi uzrok oštećenja korijena je mehanička ozljeda tijekom prorjeđivanja sadnica. Da biste to izbjegli, preporučuje se odrezati slabe izbojke, a ne izvlačiti.

Slabi klice

Nedovoljno jake sadnice nisu u mogućnosti dati dobru žetvu. Najčešće se slabe klice primjećuju ako:

 • sjeme je posađeno u hladnom tlu;
 • mjesto slijetanja je zasjenjeno;
 • ne osiguravaju dovoljno hrane.

Bundeva je svjetlosna i termofilna kultura. Ako su klimatski uvjeti za nju nepovoljni, upotrijebite film ili drugi pokrivni materijal u fazi aktivnog rasta biljaka. Vrijednost sadnica bit će osigurana hranjenjem pepelom i kombinacijom nitrofosfata s mulleinom.

Vijeće. Prilikom odabira sorti za različite klimatske zone treba imati na umu da je najviše termofilne bundeva muškatni oraščić, a najotpornija na hladnoću je tvrdoća.

Jajna trulež

Iznenadni mraz ili dugotrajna kiša dovode do smrti jajnika. Jedini spas je pravovremena organizacija skloništa, labavljenje, malčiranje, izgradnja podignutih kreveta.

Truljenje zametaka prirodna je obrambena reakcija bundeve na nedostatak oprašivanja. Kako bi spriječili da neformirani jajnik i izblijedjeli cvijet ne privuku infekciju i štetočine, biljka ih se pokušava riješiti.

Pažnja! Broj jajnika ovisi o sorti. Na primjer, žensko cvijeće u penjačkim sortama čini oko 10% ukupnog broja, a u grmovitim sortama - 40-50%.

Biljni štetočine i bolesti

Bundeva se teško može nazvati biljnim povrćem, ali bolesti i štetočine ovoj kulturi nisu tuđe.

U nepovoljnim uvjetima (nedostatak rasvjete, zamrznutog tla, hladne temperature) i u slučaju infekcije tla ili sjemenskog materijala, biljka je osjetljiva na bakterijske i gljivične bolesti:

 • bakterijsku infekciju;Umjesto jajnika na bundevi, neplodnog cvijeta - što učiniti i kako se nositi s njim: identificiramo uzroke problema i rješavamo ih
 • bijela trulež;
 • korijena trulež;
 • pepelnice.

Opasno za bundeve i insekte:

 • paukova grinja;
 • dinja aphid;
 • livada moljac.

U borbi protiv ovih problema koriste se fungicidi i pesticidi:

 • "Topaz" - od bijele truleži;
 • "Quadris", "Tiovit Jet" - od praškaste plijesni;
 • "Fundazol" - od truljenja korijena;
 • "Fentiuram" - za bakteriozu;
 • "Actellik" - od dinje ušiju dinje;
 • "Karbofos" - od paukove grinje;
 • "Fufanon" - iz livadskog moljaca.

Prevencija uključuje:

 • hranjenje mineralnim kompleksnim gnojivima za poboljšanje imuniteta (cinkov sulfat, kalijev permanganat, bakreni sulfat, borna kiselina s ureom);
 • redoviti pregled i uklanjanje oštećenih izdanaka.

Što učiniti za bundevu da aktivno formira jajnik

Što ako na bundevi postoji prazan cvijet? Znajući razloge zašto se jajnik ne formira na grmlju i trepavicama od bundeve, lakše se nositi s problemom.

Da biste dobili žetvu, trebate potrošiti:

 • umjetno oprašivanje;
 • tvorba biljaka;
 • aktivnosti njege.

Umjetno oprašivanje bundeve

Postupak umjetnog oprašivanja je sljedeći:

 1. Odaberite muški cvijet s obilnom, suhom peludom i uklonite latice. Kao "donatori" možete koristiti srodne kulture - tikvice i tikvice.
 2. Donesite stabljiku "muškarca" na plodnicu ženskog cvijeta. Da biste uredno prenijeli pelud, upotrijebite četkicu: prebacite je preko stabljike, a potom istrljajte plodnicu.
 3. Ako je ručno oprašivanje uspješno, jajnik na ženskom cvijetu će početi rasti u veličini.

Imajte na umu da se heteroseksualni cvjetovi pojavljuju na biljci u različito vrijeme: muški cvjetovi raniji su od ženskih, stoga je važno ne propustiti trenutak otkrivanja potonjeg.

Preporučljivo je provesti oprašivanje ujutro, po suhom i toplom vremenu. Oba cvijeta trebaju biti otvorena, bez vlage iznutra.

Formiranje biljaka

Preduvjet za bogatu berbu bundeve je preljev trepavice i šiške. To će pomoći biljci da spasi elemente u tragovima dobivenim iz tla i usmjeri ih na stvaranje jajnika.

Mogućnosti uklještenja sorti penjanja i grma:

 • ostavite jedan glavni izboj i jajnik, uklonite ostatak;
 • ostaviti glavnu stabljiku i jedan snažan izboj s ukupno ne više od četiri ploda;
 • ostavite jedan glavni i dva bočna izbojka s 3-4 ploda.

Vrh izdanaka odsječen je, računajući od ekstremnog ploda na stabljici 4-5 listova.

Reference. Što manje izbojaka i jajnika ostane na biljci, to će veći biti plod.

Njega bundeve tijekom cvatnje

Umjesto jajnika na bundevi, neplodnog cvijeta - što učiniti i kako se nositi s njim: identificiramo uzroke problema i rješavamo ih

Tijekom cvatnje, bundeva treba zalijevanje više nego u ostalim fazama svog razvoja. Ali ne biste trebali pretjerati s povrćem - to je kruto pojavom truleži. Zalijevanje tla ispod grma jednom tjedno je dovoljno, voda treba biti topla (unutar + 20 ° C). Kako bi se spriječila njegova stagnacija, zemlju treba labaviti, a sam postupak provesti u večernjim satima.

Tijekom razdoblja cvatnje potrebno je hranjenje biljaka. Na primjer, otopina od 2 žlice. l. superfosfat i 1 žlica. l. kalijev sulfat u kanti vode.

Reference. Posebni pripravci "Ovyaz" i "Gibbersib" povećavaju produktivnost. Ovi proizvodi sadrže fitohormone koji aktiviraju sintezu nukleinskih kiselina i proteina, zbog čega se cvjetanje ubrzava, a jajnik se formira čak i u nepovoljnim uvjetima. Pripravci su namijenjeni prskanju u početnoj fazi cvatnje.

Briga za bundevu nakon prženja

Da bi se osiguralo više hranjivih sastojaka, bočni internodiji se mogu ukorijeniti nakon pinciranja. Da biste to učinili, pospite ih oplođenim tlom. Tijekom vremena, izbojci bi trebali formirati snažne korijene koji će biljci pružiti otpor.

Kontrola jajnika

Da bi neplodni procvat mogao rasti, kontrolirajte obrazovanje jajnici... Kad se nađe kormilo budućeg fetusa, možete pucati mladice tako da se hrana efikasno distribuira.

U povoljnim uvjetima, trepavica će redovito "davati" žensko cvijeće, ali ako ih ostavite sve, povrće će biti manje. Da biste uzgajali velike bundeve, bolje je riješiti se viška jajnika.

Savjeti iskusnih ljetnih stanovnika

Ako u vrtu bundeva cvjeta, ali nema jajnika, koristite preporuke iskusnih uzgajivača povrća:

 1. Uzgoj kasno sazrijevajuće velike plodove bundeve rizičan je jer se zbog pogoršanja vremenskih uvjeta krajem ljeta smanjuje broj insekata koji oprašuju. Sorte rane i srednje sezone pogodnije su za vrtlare početnike.Umjesto jajnika na bundevi, neplodnog cvijeta - što učiniti i kako se nositi s njim: identificiramo uzroke problema i rješavamo ih
 2. Uz umjetno oprašivanje važno je odabrati muško cvijeće s jajnicima koji raste na sunčanom, osvijetljenom području. Bolje je provesti postupak istog dana kada je cvijet procvjetao - sadrži više peludi.
 3. Pčele i pčele ne vole cvijeće s vodom iznutra. Stoga zalijevanje treba provoditi zatvorenim pupoljcima, pazeći da vlažni listovi i stabljike nisu vlažni, već tlo. Biljka će apsorbirati potrebnu vlagu kroz korijenje.
 4. Dopušteno je uzgajati bundevu u istom stakleniku s krastavcima. Kad izbojci dosegnu 50-60 cm, izvode se na otvoreno tlo, ostavljajući korijenje na istom mjestu.
 5. Bundeva uzima sve minerale iz tla, tako da je možete saditi na isto mjesto najranije nakon 5 godina.

Preventivne mjere

Da biste izbjegli problem kada plodovi na bundevi nisu vezani, preporučujemo poduzimanje preventivnih mjera:

 1. Za formiranje jajnika bit će potrebno sjeme staro 2-3 godine. Materijal iz prošlogodišnje žetve ne daje gotovo nikakve ženske cvjetove.Umjesto jajnika na bundevi, neplodnog cvijeta - što učiniti i kako se nositi s njim: identificiramo uzroke problema i rješavamo ih
 2. Rotacija usjeva od velikog je značaja za pravilnu prehranu zasada i sprječavanje bolesti. Bundeva preferira djevičanske i prostrane zemlje i tlo nakon krumpira, luka i raznih vrsta kupusa. Sama lokacija trebala bi biti dobro zagrijana od sunca.
 3. Gustoća sjetve utječe na prinos, a smatra se da je optimalno saditi 1-5 biljaka na površini od 10 m².
 4. Kako bi se izbjeglo prekomjerno hranjenje dušikom, preporučuje se primjenu gnojiva unaprijed - od jeseni.
 5. Bundeva zahtijeva rijetko, ali obilno zalijevanje toplom vodom. Mliječenje vode dovest će do stvaranja truleži, nedostatka vlage - do dehidracije i "odbacivanja" cvijeća i jajnika.
 6. U nepovoljnim klimatskim uvjetima, bolje je uzgajati bundeve u stakleniku.Kad prekrivate biljke preko noći u plastičnom omotaču, napravite križne rezove u njoj za bolju ventilaciju, jer će u suprotnom jajnici istrunuti.

Zaključak

Buča izgleda spektakularno u ljetnoj kućici, ali bez oprašivanja i poštivanja pravila poljoprivredne tehnologije, snažni izdanci i veliki cvjetovi ostat će samo ukras. Plodovi neće dozrijevati ako se jajnici ne formiraju ili ne umiru. Da biste to izbjegli, provedite štipanje bičeva, mjere za privlačenje pčela ili umjetno oprašivanje, pratite ravnotežu hranjivih tvari u tlu i kontrolirajte kako bundeva cvjeta.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće