Kako uzgajati petunije iz sjemena kod kuće: sjetva sadnica, njega, presađivanje u otvoreni tlo

Petunia je jedno od najpopularnijih cvjetova među vrtlarima. Nisko rastuće ukrasne biljke cvjetaju dugo i obilno i skladno izgledaju kao okvir i ukras za cvjetni vrt.

Odrasle biljke lako se njeguju. No sadnice zahtijevaju strpljenje i pažljivost, pa ih mnogi vrtlari radije kupuju u rasadnicima i na tržnicama. Međutim, takav je sadni materijal skup i ne ispostavlja se uvijek zdrav i kvalitetan. Mnogo je sigurnije i jeftinije uzgajati sadnice iz sjemena. Ovo je najteža faza uzgoja biljaka, ali poznavajući osnovne principe i nijanse, čak i početnik može to podnijeti. Kako saditi i kada sijati sjeme, pročitajte dalje.

Sadnja petunija za sadnice iz sjemena kod kuće

Kako uzgajati petunije iz sjemena kod kuće: sjetva sadnica, njega, presađivanje u otvoreni tlo

Potrebno je odabrati prikladan sadni materijal. Sjemenke Petunije prodaju se u specijaliziranim i mrežnim trgovinama. Ponekad ih nalazimo u redovnim supermarketima.

Ne vrijedi kupovati sjeme s tržnica. Sjeme koje se samostalno ubira često daje nepredvidive rezultate. Ova biljka se lako opraši, pa se cvijeće uzgojeno iz sjemena često razlikuje od matične biljke.

Bilješka! postojati sorte i hibridi petunije koji ne daju sjeme i razmnožavaju se samo vegetativno.

U trgovinama se prodaju dvije vrste sadnog materijala - zrnasti i rastresiti. Prva je prekrivena posebnom ljuskom koja je čini većom. Ove se sjemenke lako sjetvu raširivši ih na pravoj udaljenosti jedna od druge. Već su prerađeni u tvornici, tako da ne morate gubiti vrijeme u ovoj fazi.

Nedostatak zrnastog sadnog materijala je što ponekad ljuska ne dopušta klijanje... Takve su sjemenke skuplje od labavih sjemenki, a u pakiranju ih je manje.

Loš sadni materijal je jeftiniji. Ta se sjemena često ne prerađuju u tvornici. Vrtlar mora provesti vrijeme pripremajući ih. Oni su mali, što ih otežava sadnju. Unatoč tome, oni su također u potražnji.

Datumi slijetanja

Kako uzgajati petunije iz sjemena kod kuće: sjetva sadnica, njega, presađivanje u otvoreni tlo

Od sjetve sjemena do cvjetanja biljke u prosjeku treba 10 do 12 tjedana. Kada rastući petunije iz sjemena, datumi sadnje ovise o tome kada točno vrtlar želi vidjeti cvjetajuće grmlje u svom vrtu, kao i o temperaturi vani.

U južnim i središnjim regijama petunija se uzgaja od sredine siječnja do kraja veljače. Da biste dobili zdrave i jake sadnice, trebat će vam posebna rasvjeta (fluorescentne svjetiljke ili fitolampere). Ako nema dodatnog osvjetljenja, sjeme se sije od početka ožujka do početka travnja.

U Sibiru i na Uralu sjetva se događa sredinom proljeća (travnja). U ovom slučaju, sazrele sadnice bit će spremne za sadnju za zagrijavanje.

Iskusni vrtlari preporučuju da uzmu u obzir pokazatelje lunarnog kalendara pri odabiru vremena za sadnju petunija. Smatra se da su biljke jače i zdravije kad su posađene u pravo vrijeme.

Kada posaditi petuniju prema lunarnom kalendaru 2020. godine:

Mjesec Pogodni dani Neprimjereni dani
siječanj 10-11, 15-20 5-9, 22
veljača 1-4, 6, 10-11, 16-18, 25 9, 21-23, 26-27
ožujak 3-5, 27-28 1-2, 7-8, 10, 12, 14-16, 19-24, 31
travanj 1-2, 7-8, 14, 24, 28 3-5, 9, 11-13,15-22

Nepovoljnih dana sjetva cvijeća za sadnice se ne preporučuje. Klijavost sjemena u ovom trenutku bit će niska, a biljke slabe.

Dani koji nisu navedeni u tablici smatraju se neutralnim. Ne smatraju se povoljnim, ali tijekom tog razdoblja može se sijati i sadni materijal.

Priprema sjemena

Granulo i rastresito sjeme koje je prerađeno u tvornici ne treba dalje obrađivati. Podaci o tome navedeni su na pakiranju.

Ako sjeme nije prerađeno u tvornici, mora se pripremiti za sadnju. Za to se sjeme dezinficira namakanjem 30 minuta. u svijetlo ružičastoj otopini kalijevog permanganata, vodikovog peroksida ili "Fitosporina". Zatim stimuliraju svoj rast, natapajući jedan dan otopinom "Epina" ili "Rješenja".

Sjemenke su tada spremne za sadnju. Neki uzgajivači radije klijaju sadni materijal unaprijed. Da biste to učinili, pokrijte tanjur ili tanjur s nekoliko slojeva gaze koja je navlažena toplom vodom. Sjeme se izlije na vrhu u jednom sloju i prekriva gazom, koja je također navlažena vodom. Pokrijte tanjur folijom i odložite na toplo mjesto. Dok se suši, gaza se navlaži. Sjeme se čuva na taj način dok ne klijaju.

Izbor kapaciteta i tla

Kako uzgajati petunije iz sjemena kod kuće: sjetva sadnica, njega, presađivanje u otvoreni tlo

Sjemenke Petunije sije se u zajedničku kutiju. Bolje je ako se radi o širokom spremniku visine 10-15 cm, ali također će raditi plastične šalice, izrezane boce i ambalaža za torte.

Posude se moraju dezinficirati ulijevanjem kipuće vode ili natapanjem u tamno ružičastu otopinu kalijevog permanganata.

Prikladno je koristiti tablete od treseta. Pripremaju se kako slijedi:

 1. Tablete se stavljaju u duboku posudu s rupom prema dolje i prelije se kipućom vodom. Voda mora u potpunosti pokriti radni komad.
 2. Kad se tekućina upije, dodaje se još kipuće vode. To se radi dok se tablete potpuno ne nabreknu i ne pretvore u vrećice.
 3. Otečene tablete uklanjaju se i okreću naopako. Višak tekućine se odvodi. Vreće su smještene na paleti.

Za petunije je pogodna blago kisela ili neutralna. temeljni... Postoji nekoliko mogućnosti prikladnih formulacija:

 1. Kupljena smjesa tla - univerzalno tlo za sadnice ili posebno za cvijeće.
 2. Mješavina vrtnog tla i hidrogela u omjeru 1: 1.
 3. Plodna smjesa: 2 dijela vrtnog tla, treseta i humusa i 1 dio pijeska.

Tlo se dezinficira. Kalcinira se u pećnici, prelije vrućom otopinom bakrenog sulfata ili kalijevog permanganata.

Pored tla bit će potrebna i drenaža (ljuskava stijena, mala ekspandirana glina, zdrobljena keramika itd.). Također je dezinficirano.

Načini sjetve sjemena

Kako uzgajati petunije iz sjemena kod kuće: sjetva sadnica, njega, presađivanje u otvoreni tlo

Prije sadnje petunije, morate pravilno napuniti spremnik tlom. Sloj drenaže veličine 1-2 cm postavljen je na dno kutije. Tlo se izlije odozgo, tako da 3-5 cm ostane slobodno do gornjih granica spremnika .Tlo se navlaži toplom vodom iz boce s raspršivačem.

Zrnate sjemenke postavljaju se u redove na udaljenosti 2-4 cm jedna od druge i malo pritisnu u zemlju, ali ne posipaju zemljom.

Teže je raditi s labavim sadnim materijalom. Postoje tri načina sjetve:

 1. Čačkalice. Sjeme se izlije na list papira. Vrh čačkalice navlaži se vodom i dodiruje je sa 1 sjemenkom. Lijepljeni sadni materijal prebacuje se u lonac i spušta na zemlju pomoću drugog čačkalice. Sjemenke se polažu u redove na udaljenosti 2-3 cm jedna od druge, bez ukopavanja u zemlju. Tlo se prska toplom vodom iz boce s raspršivačem.
 2. Sa pijeskom. Sadni materijal se miješa u zasebnoj posudi s pijeskom. Dobivena smjesa ravnomjerno se raspodijeli nad tlom, a zatim poškropi toplom vodom iz boce s raspršivačem.
 3. Na snijegu. Sloj snijega stavlja se u spremnik za sadnice na vrhu tla. Sjeme se sije na njega u redovima na udaljenosti 2-3 cm jedna od druge.

Spremnik s usjevima prekriven je folijom ili staklom. Zatim se uklanjaju na toplo, svijetlo mjesto.

Njega sadnica

Kako uzgajati petunije iz sjemena kod kuće: sjetva sadnica, njega, presađivanje u otvoreni tlo

Za uzgoj petunija iz sjemenki i dobivanje kupljenih u trgovini, a još i bolji sadnica, važno je biljkama osigurati optimalne uvjete za rast i pravilnu njegu. Inače će ispasti da je petunija izdužena, slaba i neće se ukorijeniti kad se presadi u zemlju.

Kako uzgajati petunije kod kuće:

 1. Temperatura. Prije nego što sjeme klija, sobna temperatura treba varirati između + 24 ... + 26 ° C.Nakon pojave prvih izdanaka temperatura se smanjuje na + 20 ... + 22 ° C.
 2. Rasvjeta. Kutije za sadnice postavljene su na južnom ili jugoistočnom prozoru. Oni bi trebali biti tamo čak i ako sjeme još nije niknulo. Ako je moguće, osigurajte dodatnu rasvjetu 12 sati. Pri sjetvi sjemena zimi je potrebno osvjetljenje.
 3. Zalijevanje. Prije nego što sjeme klija, tlo se prska toplom vodom iz boce s raspršivačem. Ne možete ga zalijevati iz kante za zalivanje ili boce, jer će u tom slučaju sjeme zaći duboko u zemlju i neće klijati. Nakon što se pojave prvi izbojci, sadnice se zalijevaju iz šprice ili posebnom kanom za zalijevanje za sobne biljke s uskom mlaznicom. Tekućina ne smije doći u kontakt s lišćem biljke. Tlo se navlaži dok se topi toplom vodom. Učinite to ujutro ili navečer kada je sunce neaktivno.
 4. Staklenik. Prije nego što se pojave prvi izdanci, sadnice trebaju biti pod staklom ili folijom. Svaki dan se staklenik uklanja, kondenzat se briše i spremnik se ostavlja za prozračivanje 10-20 minuta. Kad sjeme klija, vrijeme prozračivanja se povećava. Tada se staklenik u potpunosti rastavlja.
 5. Branje. Izvodi se kada petunija ima 2 istinska lista. Koristite posude s volumenom 250-300 ml. Na dnu se izlijeva drenaža. Ostatak volumena prekriven je tlom. Sadnice se pažljivo uklanjaju iz uobičajenog spremnika, pokušavajući ne oštetiti korijenje, i presađuju u pojedinačne posude. Biljke se pod korijenom zalijevaju toplom, staloženom vodom. Biljke se presađuju drugi put kada korijenski sustav napuni spremnik (1,5 mjeseca nakon sjetve sjemena).
 6. Formiranje. Da bi se grm dobro razgradio i pravilno oblikovao, zacjenjuje se kada se na biljci formiraju 3-4 para listova. To potiče razvoj bočnih izdanaka.
 7. Kaljenje. 2 tjedna prije sadnje u otvoreno tlo, sadnice počinju otvrdnjavati. Izvodi se na ulicu ili na balkon 3 minute, zatim 1 sat, postepeno povećavajući vrijeme, ostavlja se u takvim uvjetima jedan dan.
 8. Top dressing. Sadnice prije branja nije potrebno hraniti, ali neki vrtlari dodaju nekoliko kapi Epina u vodu za navodnjavanje jednom tjedno. Nakon presađivanja u pojedinačne posude, petunije se hrane svaka 2 tjedna, naizmjenično mineralnim i organskim gnojivima.

Kada posaditi petuniju u otvoreno tlo

Kako uzgajati petunije iz sjemena kod kuće: sjetva sadnica, njega, presađivanje u otvoreni tlo

U južnim regijama to se provodi u prvoj polovici svibnja, u moskovskoj i drugim središnjim regijama - u kasno proljeće, a u sjevernim regijama - u drugoj polovici lipnja.

Za sadnju petunija odaberite dobro osvijetljeni vrtni prostor s plodnim tlom. Prije toga, humus se unosi u tlo (6 kg po 1 kvadratnom metru) i zalijeva vrućom otopinom pripremljenom od 1 žlice. l. bakreni sulfat i 10 litara vode.

Vijeće. Petunija niskog rasta izgleda sjajno kao okvir cvjetnog kreveta.

Shema sadnje petunija ovisi o njezinoj sorti:

 1. S malim cvjetovima. Grmlje se sadi na udaljenosti od 8-20 cm jedan od drugog.
 2. S velikim cvjetovima. Udaljenost između biljaka je 23 do 25 cm.
 3. Ampel petunije. Slobodni prostor između petunija trebao bi biti najmanje 28-30 cm.

Dubina rupe je prosječno 10 cm. U žlijebove se ulijeva 1 žlica. l. pepeo i ulijte vodu. Nakon toga se sadi petunija.

Savjeti za vrt

Iskusni vrtlari znaju nekoliko tajni kako uzgajati petuniju iz sjemena kod kuće. Oni će pomoći ubrzati rast biljaka, poboljšati njihovu kvalitetu i izbjeći razne probleme:

 1. Da bi se ubrzao rast petunije, prilikom pripreme mješavine tla iz vrtnog tla i hidrogela, potonji se ne natapa u vodi, već u otopini stimulatora rasta. Hidrogel se koristi za duže održavanje vlage.
 2. Prilikom odabira tla za petunije, važno je obratiti pažnju na vrstu treseta. Crveni treset ima visoku kiselost, što je štetno za biljku. Nisko ležeći crni treset optimalan je za uzgoj sadnica petunije.
 3. Pijesak za petuniju trebao bi biti bijel ili siv. Njegova riječna sorta je najprikladnija. Žuti pijesak sadrži puno željeza, što je štetno za biljku.
 4. Ne preporučuje se postavljanje petunije u blizinu uključene baterije. Suhi vrući zrak štetno utječe na sadnice.
 5. Neki uzgajivači preporučuju obrezivanje središnjeg korijena za trećinu tijekom druge transplantacije kako bi se potaknuo rast korijenskog sustava na strane. Međutim, to nije potrebno, jer se tijekom transplantacije korijenski sustav oštećuje u svakom slučaju.

Pročitajte i:

Koja je opasnost od lisnih uši na petunijama i kako se učinkovito nositi s njom.

Vodič za obavljanje reznica petunija ljeti za početnike cvjećare.

Zaključak

Uzgoj presadnica petunije dug je proces koji zahtijeva stalnu pažnju proizvođača. Mlade biljke zahtjevne su za temperaturne uvjete, sastav tla, zalijevanje i formiranje.

Međutim, ako znate osnovna pravila i nijanse, čak se i početnik može nositi s rastućim petunijama. Glavna stvar je odabrati visokokvalitetni sadni materijal i točno slijediti detaljne upute za sadnju.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće