Koje su bolesti u slatkoj paprici: metode suočavanja s njima i fotografije lišća

Slatku papriku sadi vrtlari diljem zemlje. Za prikupljanje bogate žetve s nalazišta poduzimaju se preventivne mjere protiv bolesti. Ako je biljka već bolesna, treba poduzeti mjere odmah. Uzroci infekcije su različiti: klima, nepravilna njega, kiselo tlo. Članak će vam reći koje su bolesti slatke paprike i kako se s njima nositi.

Kako razumjeti da je papar bolestan

Prepoznati bolest po vanjskim znakovima. Uz neke bolesti, grmovi se kovrčaju i požute, a s drugima lišće postaje suho i prekriva tamne točkice. Plodovi postaju letargični, gube čvrstoću i oblik. Kod nekih bolesti paprika je prekrivena ulkusima, stabljika potamni.

Kako biste na vrijeme otkrili simptome bolesti, preporučuje se svakodnevno pregledavati krevete. Pri prvom otkrivanju vrtlari odmah poduzimaju mjere sanacije.

Razlozi zašto se paprike mogu razboljeti

Uzroci bolesti konvencionalno se dijele u nekoliko skupina. Razmotrimo svaki od njih detaljno i utvrdimo njegove karakteristike:

 1. Klimatski razlozi: suša ili vrućina, kiša ili nagle promjene vremena. Na primjer, gljivične bolesti brzo se šire u kišnom i vrućem ljetu, virusne bolesti - u bilo kojem vremenu. Da biste spriječili bolest, preporučuje se odabir sorte paprike na temelju karakteristika regije.
 2. Agrotehnička: povećana kiselost tla, nedostatak potrebnih minerala i drugih hranjivih sastojaka u zemlji, podzemne vode smještene u blizini korita. Sve to dovodi do činjenice da biljka nema dovoljno snage za razvoj. Imunitet je oslabljen, što papriku čini bolesnom. Vrtlari savjetuju sadnju povrća na mješavini ilovastih i pjeskovitih ilovnatih tla smještenih na brdovitim, prostranim i sunčanim krevetima.
 3. Nepravilna njega: nedostatak ili prevelika količina zalijevanja, nedostatak ili višak organske i mineralne gnojidbe. Paprike se razbole i zbog nedostatka labavljenja i korenja. Da biste postigli zdravu i bogatu žetvu, preporučuje se zalijevanje kreveta svakih pet dana, toplom vodom zalijevanje. Gnojiti tlo svakih 10 dana.

Bolesti slatke paprike

Bolesti paprike podijeljene su u nekoliko skupina - gljivične, bakterijske, virusne i neinfektivne bolesti. Razlikuju se simptomi, uzroci infekcija, posljedice. Razmotrimo detaljno svaku skupinu i fotografije uobičajenih bolesti.

gljivične

Gljivične bolesti su česte u regijama s vrućim i vlažnim ljetima. Najčešće se pojavljuju u staklenicima ili gredicama. Gljivične spore brzo se razvijaju zbog prekomjernog zalijevanja, prodiru u biljku i narušavaju metabolizam papra. Spore žive do 10 godina, a nose ih vjetar, insekti ili ostaci drugih biljaka.

Najčešće gljivične bolesti su:

 1. Lopov pojavljuje se na mladim sadnicama ili zrelim plodovima. Uzročnici su spora gljiva, oni žive u gornjim slojevima tla i žive od organskih ostataka. Zgušnjavajuća sadnja, vlaga, nedostatak mineralne hranjivosti dovode do crne noge. Za borbu protiv bolesti koristi se otopina Bordeaux tekućine - 80 ml lijeka koristi se za 10 litara vode. Oko 0,5 l otopine izlije se na jednu biljku. Bordeaux otopina koristi se i kao profilaktičko sredstvo. Prije toga obavezno nosite respirator, naočale i rukavice.
 2. Koje su bolesti u slatkoj paprici: metode suočavanja s njima i fotografije lišćaSiva trulež očituje se kao lagana vodenasta mrlja na plodovima. Dovode do bolesti: kisela tla, nedostatak gnojiva, korov. Ako se mjere ne poduzmu na vrijeme, paprike propadaju i postaju plijesni. U ovoj se fazi biljke ne mogu liječiti - grmovi se uklanjaju iz vrta i spale. Kako bi izbjegli sivu trulež, vrtlari prskaju krevete otopinom na bazi suhog drvnog pepela (60 g pepela uzima se u 1 litri vode).
 3. Kasni zahvat Jedna je od najčešćih gljivičnih infekcija stakleničkih paprika. Gljiva kasnog pjega na paprici pojavljuje se tijekom razdoblja kiše, magle i temperaturnih krajnosti. Listovi postaju prekriveni tamnim mrljama, isušuju se i Wither, stabljika postaje vodenasta. Nakon nekoliko dana plodovi se deformiraju i gube okus. Zaražene biljke uklanjaju se iz vrta i spale, preostale paprike prskaju se pripravkom "Fitosporin" ili "Previkur". Za 2 litre vode koristi se 3 ml lijeka, potrošnja je 2 litre na 1 sq. m zemlje. Fotografija listova zahvaćenih kasnom mrljom je ispod.
 4. Koje su bolesti u slatkoj paprici: metode suočavanja s njima i fotografije lišćaCladosporum pojavljuje se u staklenicima i na otvorenom tlu. Gljiva ulazi u postelje s biljnim krhotinama, korovom ili zajedno s vrtnim alatom. Smeđe mrlje pojavljuju se na unutrašnjoj strani lista, sive ili crne izvana. Ako se medicinske mjere ne poduzmu na vrijeme, paprike umiru. Za liječenje se koristi otopina bakrenog sulfata - 10 ml na 1 litru vode. Grmlje se prska ujutro ili navečer, potrošnja je 1 litra na 1 kvadrat. m.

bakterijski

Izvori bakterijskih bolesti su životinje, biljke, insekti. Stoga je važno održavati mikrofloru kreveta, kompetentno i redovito se brinuti o biljkama.

Među bakterijskim bolestima razlikuju se:

Koje su bolesti u slatkoj paprici: metode suočavanja s njima i fotografije lišća

 1. Crna točka... Bakterije se aktivno razvijaju s nedostatkom kalija ili željeza, s produljenom kišom i maglom. Listovi i plodovi prekriveni su tamnim, vodenim mrljama. Beskorisno je liječiti crnu mrlju - zaražene biljke se uklanjaju. Kao preventivna mjera koristi se prskanje mlijekom s jodom - za 1 litru vode potrebno je 30 ml mlijeka i 10 ml joda. Takvo prskanje jača imunološki sustav paprike.
 2. Raspadanje munje. Bakterije upadaju u stabljiku i brzo se šire po biljci. U stabljici se pojavljuje bijela sluz, ona ometa pristup hranjivih tvari plodovima. Pogođeni grmovi uklanjaju se, za profilaksu koristite lijek "HOM" ili otopinu Bordeaux tekućine. Ovim sredstvima paprike se prskaju ili zalijevaju, po 1 sq. koristim oko 1 litru.
 3. Bakterijska trulež utječe na papriku u bilo kojoj fazi - to mogu biti sadnice ili već ubrano voće. Na paprikama se pojavljuju vodenaste mrlje koje vremenom postaju sve veće. Kao preventivnu mjeru preporučuje se otklanjanje gredica i uklanjanje korova jednom tjedno, zalijevati biljke s vodom sobne temperature. U slučaju infekcije, plodovi se odbacuju, grmlje se uklanja iz vrta.
 4. Bakterijski rak - lokalna bolest plodova paprike, utječe na biljke na otvorenom polju. Bakterije se zadržavaju u zemlji i na biljnim krhotinama, često se kontaminacija dogodi sjemenom. Plodovi su prekriveni velikim bijelim cvatom, deformiraju se i postaju mekani, počinju gorko okusiti. Bakterijski rak se ne liječi, pa vrtlari poduzimaju preventivne mjere: uklanjaju korov, promatraju zalijevanje i gornji preljev.

Virusni

Uzročnici bolesti su virusi koji žive u biljnim stanicama.

Reference. Zaražene biljke počnu dijelom odumirati: virusi prvo zaraze listove, a zatim pređu na stabljiku i peteljke.

Najopasnije virusne bolesti:

Koje su bolesti u slatkoj paprici: metode suočavanja s njima i fotografije lišća

 1. Duhanski mozaik pojavljuje se zbog slabe svjetlosti i visoke vlažnosti, što je tipično za paprike u stakleniku. Infekcija virusom događa se kroz tlo ili sjeme, stoga je važno dezinficirati prije sadnje. Na lišću se pojavljuju žute mrlje u obliku mozaika, s vremenom potamne i lišće otpada.U terapeutske i profilaktičke svrhe koristi se prskanje otopinom mlijeka (za 10 litara vode uzima se 1 litra mlijeka i 5 ml joda).
 2. Krastavac mozaik očituje se u obliku deformacije biljaka. Virus se prenosi putem lisnih uši ili drugih insekata štetočina. Postoji nekoliko sorti mozaika krastavca: žuta, smeđa, brza, patuljka. Oni se razlikuju u simptomima i učincima. Virus je čest u regijama s niskim temperaturama, kratkim dnevnim satima i maglom. Mozaik se tretira preparatom Quadris. Biljke se prskaju, potrošnja je 400 ml po 1 m 2.
 3. Koje su bolesti u slatkoj paprici: metode suočavanja s njima i fotografije lišćaStreak. Tamna područja pojavljuju se na vrhu biljke. Listovi i stabljika postaju krhki i lomljivi. Zaustavlja se rast, plodovi izumiru. Plodovi se pojavljuju na područjima s glinenim i kiselim tlima, kiše doprinose brzom razvoju virusa. U borbi protiv pruga koristi se natrijeva sol. Za 1 litru vode upotrijebite 100 g 15% -tne otopine. Pogođeni lišće i plodovi uklanjaju se prije prskanja.
 4. Unutarnja fetalna nekroza. Plodovi se prekrivaju tamno smeđim mrljama i gube okus. Nekroza je jedna od najčešćih bolesti paprike u zatvorenom. Grmovi su deformirani, pojavljuju se tamni ulkusi. U terapeutske i profilaktičke svrhe koristi se navodnjavanje otopinom kalijevog permanganata - 10 g na 1 litru vode.

Neinfektivna

Neinfektivni problemi uzrokuju manju štetu paprikama nego virusni, bakterijski ili gljivični problemi. Lakše ih je liječiti, nastaju iz različitih razloga:

 1. Višak dušika dovodi do povećanja zelene mase. Listovi postaju pahuljasti i krupni, a sami plodovi prestaju rasti. Preporučuje se upotreba gnojiva dušikom u fazi rastući sadnice, odrasla biljka ne treba ga u velikim količinama.
 2. Manjak gnojiva koje sadrže dušik također negativno utječe na razvoj zvonaste paprike - grm prestaje rasti, lišće i stabljika postaju slabi i krhki, plodovi polako dobivaju na težini i boji.
 3. Nedostatak kalija dovodi do požutelosti lišća, nedostatka fosfora - spor razvoj korijenskog sustava i ljubičaste boje ploda. Ako biljci nedostaje bora, ona otima listove.

Za uravnoteženu prehranu i prevenciju bolesti, vrtlari izmjenjuju mineralna i organska gnojiva.

Važno! Slatke paprike se hrane svakih 10-15 dana, nakon zalijevanja kreveta. Od organskih sastojaka koristite infuziju koprive, otopinu mlijeka, koru luka.

Mjere prevencije

Najbolji način da se izbjegne tretiranje biljaka je poduzeti preventivne mjere na vrijeme. Ojačat će imunološki sustav paprike, učiniti plodove korisnijim i ukusnijim.

Vrtlari preporučuju:

 1. Sadnice paprike sadite u sadnice. Da biste to učinili, dezinficirajte sjeme otopinom kalijevog permanganata, nabavite poseban spremnik za sadnice i kiselo tlo. Sadnice se zalijevaju i gnoje, čuvaju na toplom i suncu. Paprike posađene u sadnice su manje bolesne i odlikuju se brzim i prijateljskim plodonosom.
 2. Odaberite sortu na temelju klimatskih uvjeta regije... U nekim regijama biraju sorte otporne na nagle promjene vremena: Atlant, Funtik, Akkord; u drugima se sadi bilo koja paprika - to omogućuje toplu i umjerenu klimu. Preporučuje se pročitati preporuke za upotrebu na pakiranju.
 3. Dezinficirajte krevete prije sadnje- uklonite korov i ostatke prošlogodišnjih biljaka, iskopajte gredice. Ako je tlo kiselo, preporučuje se dodavanje vapna i drvnog pepela.
 4. Pridržavajte se pravila rotacije usjeva - ne sadite paprike na jednom mjestu više od tri godine zaredom. Najbolji prethodnici za sadnju su kupus, mrkva, grašak. Ne preporučuje se posaditi papriku nakon krumpira ili rajčice.
 5. Redovito održavajte svoje vrtne krevete: vodu, oploditi, otpustiti i korov. Ako sorta to zahtijeva, formira se u jednu ili dvije stabljike. Pravilna njega ne ovisi samo o zaštiti od bolesti, njenom ukusu i kvaliteti papra.

U srednjem traku i na sjeveru bugarski papar sadi se u stakleniku, na jugu zemlje - na otvorenom polju.

Zaključak

Zašto se paprike razbole? Agronomi identificiraju nekoliko razloga: nepravilnu njegu, promjenjivu klimu, nedostatak prehrane. Da biste porazili bolest paprike, vrijedno je unaprijed proučiti simptome i uzroke uobičajenih bolesti i metode njihova liječenja.

Za jačanje imuniteta i sprečavanje bolesti koristi se prskanje Bordeaux tekućinom ili otopinom kalijevog permanganata. Za liječenje koristite lijekove "Fitosporin", "Quadris" ili "HOM". Važno je slijediti doziranje i preporuke za uporabu.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće