Korak po korak upute kako odabrati pravu dinje: korisni savjeti i životni haksi za pronalaženje najukusnijeg voća

Kasno ljeto i rana jesen najproduktivnije su doba godine. Zrelo povrće, voće i dinje pojavljuju se u prodaji po pristupačnoj cijeni. Ovo razdoblje je idealno za kupnju mirisnih dinja. U ovom ćete članku pronaći savjete i trikove za odabir zrelog voća, ovisno o sorti, izgledu i aromi.

Kako odabrati dobru dinje

Da biste dobili zrelu i slatku dinje, preporučujemo da se zalihate znanjem kako odrediti kvalitetu proizvoda prema vanjskim znakovima, mirisu i ukusu, a ne bacati novac.

Izgled

Kako izgleda zrelo voće? Prilikom odabira dinje obratite pažnju na oblik. Za svaku pojedinu sortu ona je različita - okrugla ili ovalna. Glavna stvar je da na njemu nema nepravilnosti i udubljenja. Takva šteta ukazuje na nepoštivanje pravila za prijevoz i skladištenje dinja. Zelene mrlje i neujednačena boja su znakovi nezrelog ploda.

Zrela dinja prepoznaje se po suhim ljuskama... Ako ih je lako oguliti, onda je sve u redu, uzmite voće bez straha. Ispitajte fetus na pukotine i posjekotine. U ovom slučaju možete biti sigurni da prljavština i klice nisu ušli unutra. GOST omogućuje zarastane ogrebotine.Korak po korak upute kako odabrati pravu dinje: korisni savjeti i životni haksi za pronalaženje najukusnijeg voća

Miris

Miris dinje nikad ne prestaje. Zreli plodovi odišu slatkastom aromom vanilije, kruške ili meda. Stoga, ako dinja izgleda zrelo, ali ne miriše, vratite je natrag.

Zvuk

Da biste pravilno prepoznali dobru, zrelu dinje po zvuku, kliknite prstima po površini. Ako čujete zvonjavu, znači da nije zrelo; tup zvuk ukazuje da je voće spremno za jelo.

Rep

Suhi rep i izljev ukazuju na to da je dinja sabrana zrelo. Ako su zeleni, to znači da su plodovi sazrijevali u umjetnim uvjetima.

Vjerojatno ste čuli da dinje dijele na muško i žensko voće. Kako to utvrditi? Obratite pažnju na stabljiku: ako je suha i gusta, onda pred sobom imate "djevojku". Upravo ti plodovi imaju slatku kašu od meda.

Ostali kriteriji

Mnogi su navikli kupovati dinje direktno iz kamiona, misleći da su plodovi tek bili ubrani. Zapravo, to nije slučaj. Takvi prodavači često nemaju odgovarajuće dokumente i potvrde o kvaliteti proizvoda. Koštica dinje nakuplja štetne tvari, teške metale iz zraka. A s ovom metodom skladištenja to je neizbježno.

Kupite dinje samo u službenim prodajnim mjestima - u supermarketima i na tržnicama. Što je trgovina veća, temeljnije se provjeravaju proizvodi.Korak po korak upute kako odabrati pravu dinje: korisni savjeti i životni haksi za pronalaženje najukusnijeg voća

Važno! Na prodajnim mjestima na tržištu zatražite odobrenje za trgovinu i potvrde s laboratorijskim rezultatima.

Često nam se na tržištu nude degustirati komad dinje kako bismo cijenili njegov ukus. Ovakav pristup prodaji opasan je za zdravlje. Ne može se dovoditi u pitanje prodavatelj sterilnosti i higijene. Zamislite samo kako osoba neopranim rukama odreže komad prljavog voća. Uznemiren želudac, a u najgorem slučaju salmoneloza.

Pri uzgoju dinje koriste se nitrati i otrovne tvari koje ubrzavaju zrenje. Takvi plodovi nemaju svijetlu aromu, na koži su uočljivi zeleni mrlje. Ako nakon rezanja primijetite sjeme sive nijanse, bolje je odbiti korištenje dinje. Štoviše, njegov okus vam definitivno neće ugoditi. Da biste spriječili ulazak nitrata u tijelo, nemojte jesti meso koje je uz kožu. Uostalom, upravo se u njemu nakupljaju štetne tvari.

Nijanse odabira dinje ovisno o sorti

Postoji veliki broj sorti dinje, ali najčešći u prodaji su Torpedo, Etiopljan i Kolkhoznitsa. Bolji su od ostalih u skladištenju i prijevozu. Na jugu Rusije uzgajaju se sorte Galilei, Kantalupa, Altayskaya, Turkmenka. Koji je ukusniji? Teško je odgovoriti jer svaka sorta ima svoje prednosti.

Kolektivni poljoprivrednik bira dinje, dajte prednost malim plodovima. Zreli plodovi imaju jaku aromu i umjerenu slatkoću. Suh rep i žuto-narančasta koža znakovi su zrelog ploda.

Sorta torpeda vrlo je popularan zbog svoje guste strukture i izraženog ukusa. Koliko treba trajati torpedo? Zreli plodovi imaju blijedo žutu koru. Što je veći uzorak, slađa je kaša. Aroma ove dinje nije tako jaka kao, na primjer, žena Kolektivne farme.Korak po korak upute kako odabrati pravu dinje: korisni savjeti i životni haksi za pronalaženje najukusnijeg voća

Dinje Etiopljan kreće u prodaju sredinom kolovoza. Ispitajte kožu da biste pobrali ukusno voće. Ne bi trebao imati tamne mrlje, udubljenja ili druga oštećenja. Zreli plodovi iznutra su mekani, imaju narančasto žutu boju, hrapavu površinu s grubom mrežom. Prigušen zvuk kad ga tapkamo pokazuje da je plod zreo. Prstom pritisnite u predjelu stabljike: u zrelom Etiopijcu je meko, u nezrelom tvrdo.

Raznolikost Turkmenka Jesu li plodovi srednje veličine sa žutom kožom i mrežom pukotina na površini. Dinja dozrijeva sredinom jeseni. Aroma meda, suh rep, svijetla boja i prigušen zvuk ukazuju na zrelost. Podloga treba biti čvrsta i ne smije ju pritisnuti prstom.

Pročitajte i:

Kako napraviti ukusan i zdrav sok od dinje kod kuće.

Top 8 najboljih recepata za kuhanje dinje u sirupu za zimu u limenkama.

Je li moguće jesti dinje na prazan želudac: koristi, štete i kontraindikacije.

Životni hakovi za odabir dobre dinje

Kada kupujete dinje, poslužite se nekoliko savjeta kako biste izbjegli razočaranje:Korak po korak upute kako odabrati pravu dinje: korisni savjeti i životni haksi za pronalaženje najukusnijeg voća

  1. Miris voća. Zrela dinja odiše slatkom aromom. Ako nema mirisa, nemojte ga kupiti.
  2. Izaberite dinje u prodajnim mjestima koja se nalaze na udaljenosti od kolnika. Kora dobrog proizvoda je ravnomjerno obojena, bez zelenila. Tvrda dinja nije zrela, a previše meka je prezrela.
  3. Ispitajte voće sa svih strana. Smeđe ili sive mrlje, pukotine i udubljenja trebali bi vas upozoriti.
  4. Držite voće u rukama. Težina pokazuje zrelost.
  5. Nakon rezanja pregledajte sjeme. Ako se lako odvajaju od pulpe, proizvod je spreman za jelo.

Zaključak

Odabir ukusne dinje osjetljiva je stvar, jer gusta korica skriva sočnu kašu. Pokušajte kupiti dinje tijekom visoke sezone, točnije od sredine kolovoza. U tom je razdoblju teže kupiti nezrelo voće.

Izbjegavajte spontana prodajna mjesta, uzmite u obzir pravila o kojima smo razgovarali i uživajte u sočnoj i zdravoj kaši.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće