Karakteristike i opis sorte ječma Vakula

Visoko prinosni jedva Vakula zauzima veliki broj poljoprivrednih površina u Rusiji i Ukrajini. Njegova popularnost zaslužna je visokim produktivnim hvatanjem u usporedbi s drugim sortama proljetnog ječma. To vam omogućuje značajno uštedu na sjemenu i smanjenje ukupnih troškova proizvodnje, povećavajući dobit poljoprivrednog poduzeća.

Ječam Vakula: opis sorte

Sorta Vakula naziva se jednom od najproduktivnijih pod jednakim uvjetima. uzgoj u usporedbi s ostalim proljetnim usjevima sorte... Izvrsni pokazatelji prinosa objašnjavaju se biološkim karakteristikama ječma.

Karakteristike i botanički opis

Karakteristike i opis sorte ječma Vakula

Proljetni ječam Vakula pripada sorti pallidum. Grm je uspravan, bez listova, srednji, zelene boje. Prosječna visina je 70-80 cm.

Šiljak je 6-redak, srednje duljine - 7-9 cm, labav - 10-11 segmenata po 4 cm šiljka. Uho je pravokutno-rombično, neraskidivo. Boja zrelog šiljka je slamnata žuta. Stradalice su duge - 14-18 cm, malo se razilaze, blago su nazubljene, žute boje. Lako se uklanja tijekom mlatanja.

Spikeletne ljestvice su tanke, bez puberteta, uske, prijelaz u tendu je postupan. Zrno je veliko, duguljasto-ovalno, svijetložuto, izravnano. Masa od 1000 žitarica je 46-52 g, u uvjetima obilne opskrbe vlagom, a pri navodnjavanju doseže 60 g.

Prepoznatljiva svojstva

Sortu Vakula uzgajali su Odesski uzgajivači. Spada u srednjesezonske sorte s dozom rasta od 85-88 dana. Sjeme pokazuje izvrsnu klijavost na temperaturi od + 1 ... + 15 ° S.

Sadnice dobro podnose nagle proljetne mrazeve i duga sušna razdoblja.

Pažnja! U uvjetima dugotrajne ljetne vrućine, proljetni ječam sorte Vakula formira zrno loše kvalitete. Kašnjenje sjetve 7-10 dana od mogućih ranih datuma proljetne sadnje značajno smanjuje pokazatelje prinosa.

Raznolika produktivnost

Karakteristike i opis sorte ječma Vakula

Sjeme proljetnog ječma Vakula s malom količinom sjetve od 2 milijuna / ha daje prinos do 90 c / ha (težina sjetve s težinom od 1000 žitarica od 40 g je 160-180 kg / ha). U uvjetima intenzivnog uzgoja, grm lako formira do 10-12 cjelovitih stabljika.

Na bilješku! Da bi se dobio najveći prinos visokokvalitetnog zrna, preporučuje se korištenje izvornog sadnog materijala prilagođenog lokalnim klimatskim uvjetima.

Prednosti i nedostatci

Sorta Vakula spada u najplodnije sorte u Ukrajini s puno pozitivnih kvaliteta. Tijekom godina ispitivanja, prosječni prinos po hektaru bio je 50 centara, maksimalni pokazatelji dostižu 92-95 centa / ha.

Neosporne prednosti sorte:

  • smještajni otpor;
  • otpornost na smutne bolesti;
  • ekološka plastičnost;
  • širok raspon primjena.

Među nedostacima je potreba za visokom poljoprivrednom pozadinom i redovitom frakcijskom primjenom složenih mineralnih gnojiva.

Rastuće regije

Široka rasprostranjenost sorte Vakula olakšava se njenom ekološkom plastičnošću. Sorta je zonirana u srednjim regijama Volge, Srednjoj Crnoj Zemlji, Sjevernom Kavkazu, u cijeloj Ukrajini.

Sva područja uzgoja imaju različite karakteristike u pogledu plodnosti, ukupnih oborina i prosječne godišnje temperature.

Značajke uzgoja

Uzgoj jesenskog ječma su angažirani u većini regija Rusije. Ova vrijedna žitarica koristi se za proizvodnju sapi, složena hrana, pivo... U uvjetima strogog pridržavanja tehnologije uzgoja dobiva se visoki prinos.

Karakteristike i opis sorte ječma Vakula

Preporuke za uzgoj sorte Vakula

Glavni zadatak obrade tla prije sjetve za proljetni ječam je otpuštanje površinskog sloja tla i stvaranje zbijenog sloja za sjeme do dubine setve. Priprema započinje što je prije moguće kako bi se proljetna vlaga u tlu dobro očuvala.

Preporučena metoda sjetve obična je jedinica od 2-3 setve s pogonom na guseničar. Traktori na kotačima intenzivno zbijaju tlo tijekom rane proljetne sjetve na vlažnom tlu, što je neprihvatljivo kod uzgoja žita. Sjeme se sadi na dubinu od 4-5 cm u vlažnom tlu i 7-8 cm u suho tlo.

Važno! Najvažniji uvjet za uzgoj proljetnog ječma je obrezivanje usjeva. Ječam se sije nakon krumpira, repe i kukuruza. Nakon ostalih žitarica sjetva ječma strogo je zabranjena.

Prve aktivnosti za njegu usjeva provode se odmah na dan sadnje. Polje je pažljivo valjano valjcima s prstenastim valjkom. Kada se pojavi ekonomski opasna količina korova, tretiraju se herbicidima. Preporučuje se za upotrebu aminske soli 2,4-D, "Lontrel", "Dialen".

Karakteristike i opis sorte ječma Vakula

Proljetni ječam trebaju hranjive tvari, posebno fosfor i kalcij. Dobri rezultati postignuti su predsjetvenom gnojidbom na temelju:

  • 20-30 kg / ha fosfora;
  • 30-45 kg / ha dušika.

Za sjetvu ječma rijetko se primjenjuju organska gnojiva. Nakon primjene stajskog gnoja, polja se pažljivo oraju. Optimalna doza je 20-25 t / ha od jeseni za jesensko oranje (jesensko kopanje tla).

Proljetni ječam se skuplja s vlagom u zrnu od oko 16% kako bi se izbjegla nepotrebna oštećenja i gubici uslijed opuštenih ušiju. Berba proljetnog ječma provodi se brzim izravnim kombiniranjem, jer uši osušene u kolutima postaju lomljive i gube značajan dio zrna tijekom mlatanja.

Pažnja! Kašnjenje u žetvi od 4-5 dana dovodi do prekida ušiju i potpunog gubitka žetve tijekom mehanizirane berbe.

Štetočine, bolesti, klimatski čimbenici

Sorta ječma Vakula otporna je na bolesti poput pepelnice, prugaste helmintosporioze, patuljaste hrđe. Otporan na stambeno zbrinjavanje.

Kada se na biljkama proljetnog ječma pojave znakovi bolesti kod praškaste plijesni, hrđe, korijenske truleži, usjevi se tretiraju fungicidima: "Amistar Extra", "Impact", "Derozal".

Na bilješku! Kao i svaka proljetna sorta ječma, Vakula ne podnosi intenzivna sušna razdoblja u vrijeme masovnog klijanja sjemena.

Recenzije poljoprivrednika

Karakteristike i opis sorte ječma Vakula

Većina poljoprivrednika pozitivno govori o sorti ječma Vakula, ali primjećuju neke osobitosti.

Mihail, Nižni Novgorod: «Vakula ječam uzgajam od 2015. godine, vrlo sam zadovoljan učinkom. Sama preporučujem obavljanje kvalitetne predsjetvene obrade terena, površinsko oranje neće uspjeti. Najveći prinos - 85 c / ha - ostvaren je u godini s obilnim snježnim padavinama i proljetnim kišama. "

Sergej Petrovič, Zlatoust: „Ječam vakule sadim u malim količinama za vlastitu pivovaru. Sorta je izvrsna, zrno je savršeno, isto, puno, sadržaj proteina je do 12%. Raste dobro, klija brzo, nikad nije primijetila infekciju ili obilno polaganje uha u polju. Preporučujem ga za pivare. "

Ivan Yurievich, Abinsk: „Vakula raste s različitim stupnjevima uspjeha. U sušnim godinama daje usjev sumnjive kvalitete ako sjetva kasni samo 5-7 dana. U proljeće joj treba vlaga. Iz zasluga - nikad se ne čudi uobičajenim bolestima žitarica. "

Zaključak

Ječam vakule otporan je na bolesti i pokazuje visoke prinose ako se uzgaja u različitim klimatskim uvjetima. Za postizanje dobre žetve važno je strogo poštivati ​​tehnologiju uzgoja proljetnih usjeva. Zrno visoke kvalitete dobiva se u velikim količinama uz odgovarajuću cijenu i mukotrpan rad.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće