Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Nemoguće je zamisliti vrtnu parcelu bez cvijeća - šareni i mirisni pupoljci privlače pažnju. Petunia krasi ljetne vikendice i vikendice širom svijeta. U Rusiju je stigla iz Brazila. Postoje velike i višecvjetne sorte. U članku ćemo reći o značenju petunije u ljudskom životu, korisnim svojstvima i kontraindikacijama, o tome kako izgledaju cvjetovi petunije i koja se pravila preporučuju pridržavati prilikom uzgoja.

Što je petunija

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Ova višegodišnja ili višegodišnja vrtna biljka pripada obitelji Solanaceae. Korijenski sustav je slabo razgranat, stabljike su okrugle, zelene boje. Mogu biti ravne ili puzeće, ovisno o sorti. Visine stabljika kreću se od 20 cm (kratko) do 60 cm (visoko). Stabljika i lišće su blago puberteti.

Cvjetovi su lijevkastog oblika, vijenci su glatki ili rebrasti. Prema obliku cvijeta razlikuje se nekoliko skupina: velikocvjetni (promjera od 7 do 13 cm) i višecvjetni (od 5 do 8 cm). Petunije boje su bijela, ružičasta, crvena, svijetloplava, plava, ljubičasta. Prema obliku biljke razlikuju se ampel, grm i kaskada.

Petunia vrste

Da biste uzgajali lijepu i zdravu petuniju u vrtu, preporučuje se proučavanje glavnih karakteristika sorte, obilježja njezinog uzgoja, imena popularnih vrsta. Dalje ćemo razmotriti strukturu cvijeća različitih sorti.

sofistika

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Raznolikost američke selekcije brzo se ukorijenila u Rusiji. Godišnja biljka, visina zeljastih stabljika je 30-35 cm. Listovi su mali, ovalni, puberteti. Promjer cvjetnih grmova nije veći od 28 cm. Cvjetovi su jednostavni s valovitim rubom.

Promjer vijenca je oko 1 cm. Može se obojiti u blijedo ružičastu, svijetloplavu, ljubičastu - ovisno o sorti. Također, ove boje prate različite nijanse, pruge i preljeve, što Sophistika čini još ljepšim i originalnijim. Nijansa petunije može varirati ovisno o rasvjeti. Cvatnja Sophistika započinje krajem lipnja i traje do prvog mraza.

Anastasia

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Ukrasna biljka, jednogodišnja, niska, cvijet započinje u lipnju. Latice su tanke i osjetljive, obojene u svijetlo ljubičastu boju. Na površini su vidljive ljubičaste vene, što Anastasiju čini lako razlikovati od ostalih sorti. Veličina cvijeta je oko 6 cm, visina grma je 30 cm.

Gusta corolla nije ozlijeđena kišom i vjetrom, što sortu čini pogodnom za uzgoj u regijama s nepovoljnim klimatskim uvjetima. Anastasia je pogodna za uzgoj u vrtnim i balkonskim posudama i cvjetnim krevetima, rijetko se razboli.

Grandiflora

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Godišnja sorta petunije ima više od 30 sorti. Biljka je podmukla, visina varira od 25 do 50 cm, promjer divovskog cvijeta je oko 10 cm. Listovi su bogato zelene boje, boja cvjetova je bijela, grimizna, ružičasta, plava, ljubičasta. Površina cvijeta može biti obična ili frotir.

Sezona uzgoja počinje početkom ljeta i traje do prvog mraza. Uzgajajte petunije za cvjetne krevete, obrube, vrtne strukture. Grandiflora je osjetljiva na vremenske promjene, ne podnosi kišu.Zbog povećane vlažnosti, cvjetovi se raspadaju, na izbojcima se pojavljuju truleži.

Opera Supreme

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Dužina izbojka je oko 1 m, veličina cvjetova je 6 cm, oblik je lijevkast. Boja je različita: bijela, plava, plava, ljubičasta. Grmovi su gusti, razgranati, vrtlari im daju sferični ili viseći oblik - ovisno o sklonostima i uvjetima uzgoja. Na primjer, sferna biljka je pogodna za tlo, a viseća biljka za sadnicu. Za dugogodišnje cvatnje, domaćoj amperoznoj petuniji Opera Supreme potrebna su redovita gnojiva i obrada. Važno je i brzo uklanjanje zagušenih izdanaka i cvjetova.

Pažnja! Najviše ampel sorte su termofilni, pa ih je preporučljivo saditi na toplim i dobro zagrijanim mjestima. Sorte Ampel cijenjene su za brzi rast izdanaka, bujno i dugo razdoblje cvatnje, veliko cvijeće, razne nijanse. Za najbolji razvoj izdanaka preporučuje se zasaditi takvu petuniju na brdu.

Ramblin

Petunia Ramblin uzgaja se na mjestu, u loncima ili zatvoreni vrtni lonci - izgleda jednako lijepo bilo gdje. Grmovi su kaskadnog tipa, srednje veličine, izbojci se razvijaju neravnomjerno. Opcije boja su različite - od bijele do crvene, od plave do duboko plave. Postoje primjerci boje zvjezdanog neba ili lipe, lososa, lavande, breskve, bordo.

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Godišnja biljka, pupoljci su raspoređeni u čvrstom zidu. Grmlje poprima atraktivan sferni oblik, bez sudjelovanja vrtlara. Kad je u pitanju Ramblin je ćudljiv, morate znati osnovna pravila za uzgoj petunija.

Lagan val

Ampel petunija je idealna za uzgoj u spremnicima i na otvorenom.

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Lagani val cvjeta u godini sjetve, raduje vrtlare velikim cvjetovima u više boja. Biljka je jednogodišnja, kupolasta i kuglasta. Duljina trepavica je do 1 m, cvjetovi tvore kontinuirani pod. Različite boje: ljubičasta, crvena, bijela, ružičasta. Sorta ima i ugodnu slatkastu aromu. Petunia je nepretenciozna u odlasku, ne zahtijeva redovito održavanje i gnojiva.

burgundac

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Bergundi kaskadna petunija pojavila se na tržištu relativno nedavno. Visina grma je oko 30 cm, izbojci su snažni i dugi - oko 70 cm. Veličina cvijeta je 5 cm, boja je crveno-ljubičasta ili tamnoplava. Burgundija cvjeta od svibnja do listopada, uglavnom se uzgaja na otvorenom polju... Cvjetovi su višeslojni, s valovitim rubovima. Corollas su male, žute boje.

Surfinia

Surfinia je vrsta vrtne petunije japanskih uzgajivača. Cvjetovi su zvonasti, veličina oko 9 cm. Nijanse su svijetle, latice su nježne, s jasnim venama. Surfinia se uzgaja u središnjoj Rusiji, na hranljivim i prozračnim tlima. Biljka ima razvijen korijenski sustav koji zahtijeva redovitu gnojidbu. Surfinia pripada ampeloznim petunijama, daje veliki broj bočnih izdanaka i mnogo cvjetova.

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Pažnja! Uz gore navedene sorte, uzgajivači cvijeća razlikuju Tumbelina, Cascadis, Kreizitunia, Priscilla, Spherica, Typhoon, Tornado, Fanfara, Silver. Cvijeće dobro raste na otvorenom, a koristi se u pejzažnom dizajnu.

Optimalni uvjeti uzgoja

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Većina sorti petunije preferira topla, suha ljeta. Za obilno cvjetanje sadi se na rastresito i plodno tlo pjeskovitog ilovače ili ilovaste vrste. Zemlja mora biti dobro oplođena. Također, vegetacija zahtijeva sunčevu svjetlost, u sjeni ili djelomičnoj sjeni, petunija slabo raste. Biljka preferira južna ili jugoistočna područja. Ne preporučuje se uzgoj petunija u blizini podzemnih voda, močvara i vodnih tijela - zbog vlažnog okoliša biljka će se često razboljeti.

Pažnja! Ako a uzgajati petunije na balkonu ili u staklenicima, važno je osigurati redovitu opskrbu svježim zrakom. Inače, izbojci i cvjetovi razvijaju se polako, rastu slabi i suhi i brzo se raspadaju.

Opća pravila slijetanja

Za uzgoj prekrasne petunije u vrtnom cvjetnom krevetu, preporučuje se obratiti pozornost na izbor sjemena i kapacitet, promatrati datume sadnje i ostale preporuke.

Odabir sjemena, spremnika i tla

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Sjemenke Petunije su vrlo sitne, pa ih vrtlari nabavljaju u posebnim zrncima. Sjemenke su skrivene u ljusci, lako je sijati takve petunije... Kad se biljke navlaže, ljuska se samo otopi sjeme... Sjeme se prodaje u specijaliziranim prodavaonicama. Iskusni vrtlari preporučuju pažljivo pročitati datum isteka i podatke proizvođača na pakiranju.

Tlo treba biti lagano, propusno za vlagu i hranjivo. Većina vrtlara koristi višenamjensko vrtno tlo kupljeno u trgovini. U njega se dodaje pijesak ili biohumus da bi se olabavio. Neki ljudi miješaju tlo s tresetnim čipsom kako bi ubrzali razvoj korijenskog sustava. Također, zemlja bi trebala biti neutralna u kiselosti.

Za sadnju su prikladni posebni vrtni spremnici s drenažnim otvorima. To mogu biti kasete ili paletne kutije. Ispiru se vodom, dezinficiraju slabom otopinom kalijevog permanganata, isperu i obrišu čistim ručnikom.

Datumi slijetanja

Vrijeme sadnje ovisi o rastućoj regiji. Na jugu se sjeme sadi od sredine siječnja do veljače, u moskovskoj regiji - u veljači. U regiji Volge petunije se sije od kraja veljače do travnja, na Uralu i u Sibiru - od početka ožujka do travnja. Prilikom sadnje važno je osigurati 10 sati dnevnog svjetla. Kad nedostaje svjetla, organizira se pozadinsko osvjetljenje fluorescentnim svjetiljkama.

Upute za sjetvu

Pripremljeno tlo se izlije u spremnik, ostavljajući stranice oko 1 cm. Sjemenke se stave u tlo i poškrope toplom vodom, zatim se posuda prekriva staklom, a zemlja se ne posipa na vrhu. Preporučena temperatura zraka za sjetvu nije manja od + 20 ° S. Sadnice se pojavljuju na 4-6 dana, a nakon mjesec dana uronite u veću posudu.

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Kako pravilno skrbiti o petuniji

Tijekom razvoja sadnica važno je održavati uvjete uzgoja i pridržavati se pravila skrbi... 7-10 dana nakon berbe, petunija se oplođuje - nanose se mineralni složeni zavoji koji sadrže dušik, fosfor, kalij i željezo. Zalijevajte biljku dok se tlo osuši u korijenu, zaobilazeći stabljike i lišće. Koriste toplu vodu, hladna voda može izazvati razvoj opasnih mikroba. Da bi biljka rasla granato i uredno, sadnice se pribadaju.

Pažnja! Ako su sadnice rastegnute, to znači da nemaju dovoljno svjetla. Petunia se ne uzgaja na sjevernim prozorima ili u sjeni. Uz nedostatak rasvjete, vrtlari koriste fitolampere.

Zaštita od bolesti i štetočina

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Ako izdanci petunije padaju, najvjerojatnije razlog leži u crnoj nozi... Gljivična bolest aktivira se u uvjetima visoke vlažnosti zraka i uz nedostatak sunčeve svjetlosti. Uzročnici bolesti skrivaju se u tlu ili sjemenu. Ako se nađe crna noga, preporučuje se odmah ukloniti zahvaćene stabljike i lišće, a preostale biljke i tlo tretirati formalinskom otopinom.

Ako biljka požuti, na nju utječe kloroza. Uzrok bolesti je nedostatak hranjivih i organskih tvari, kiselo tlo, navodnjavanje hladnom vodom. Ferovit pomaže da se riješite kloroze.

Od štetočina oni predstavljaju prijetnju sadnicama , paukova grinja, trzavica. Najčešće utječu na već odrasle biljke, ali nalaze se i u sadnicama. Za borbu protiv insekata uzgajivači cvijeća koriste prskanje kemikalijama - "Intavir", "Confidor", "Aktara".

Sadnja petunija u otvoreno tlo

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Petunia se sadi u otvoreno tlo u drugoj polovici svibnja, nakon posljednjeg mraza. Za sadnju odaberite jutro ili večer oblačnog dana, unaprijed pripremite rupe na udaljenosti od 20 cm jedna od druge. Sadnice se prethodno zalijevaju, biljke se pažljivo premještaju iz spremnika u tlo, pokušavajući ne oštetiti krhke korijene.Nakon što je tlo oplođeno i navlaženo toplom vodom.

Petunije se hrane gotovim mješavinama: "Vrt čuda", "Čarobna kanta za zalijevanje", "Ideal", "Kemira". Gnojiva se dodaju u skladu s dozom navedenom na pakiranju. Biohumus, borna kiselina, kalij-fosforni spojevi također potiču rast cvijeća.

Pažnja! Biljka se često zalijeva, posebno po vrućem vremenu. Gornji sloj zemlje ne bi se trebao osušiti, pa je preporučena čistoća zalijevanja 1 put u 4-5 dana. U kišnom ljetu zalijevanje se smanjuje. Zastoj vode uzrokuje bolest, posebno ako tijekom sadnje nije pripremljen sloj drenaže.

Česte rastuće pogreške

Kod uzgoja sadnica neki vrtlari koriste limenke majoneze ili kartone za mlijeko. U takvim spremnicima nije zabranjeno uzgajati petuniju, ali ne zaboravite na dezinfekciju spremnika. Na zidovima i na dnu mogu ostati tragovi proizvoda koji, u kontaktu s tlom, stvaraju mikrofloru nepovoljnu za petuniju. Važno je ne samo isprati spremnik vodom, već i tretirati ga dezinficijensom.

Još jedna uobičajena greška u uzgoju je zadebljana sadnja petunija na tom mjestu. Mnoge su sorte bujne, pa zahtijevaju prostranu cvjetnu postelju. Ako se sadnica sadi previše čvrsto zajedno, cvjetovi i izdanci neće imati dovoljno prostora i hranjivih sastojaka. Petunia će usporiti rast ili će se potpuno zaustaviti u razvoju. Za 1 kvadrat. m posadio ne više od 7 grmlja.

Ljekovita svojstva petunije

Vrtlari kažu da cvjetni miris petunije blagotvorno djeluje na ljudski respiratorni trakt, poboljšava rad živčanog i probavnog sustava, oslobađa od stresa... Također petunija razveseli, pomaže da se riješite glavobolje. Cvijet ne izaziva alergije, što posebno vrijedi za one koji ne podnose oštre i intenzivne arome.

Pažnja! Ne postoje znanstvene osnove o dobrobiti ili šteti petunije za ljude. Listovi, cvjetovi i izdanci još se ne koriste u tradicionalnoj medicini ili drugim poljima.

Savjeti iskusnih cvjećara

Zašto su cvjetovi petunije dobri i kako ih pravilno uzgajati

Za uzgoj lijepe i svijetle petunije preporučuje se slijediti savjete iskusnih cvjećara. Oni će vam pomoći da izbjegnete uobičajene pogreške. Na primjer, prije kupnje sjemena, bolje je proučiti recenzije i fotografije sorte ili pitati svoje prijatelje.

Nekoliko savjeta vrtlara koji znaju sve o petuniji:

  • za sadnju kupite sjeme u posebnoj ljusci;
  • unaprijed pripremite tlo i spremnik za sadnju;
  • čuvajte sadnice na toplom i sunčanom mjestu, uz nedostatak svjetla, kupite fitolampere;
  • kad se pojave 2-3 lišća, zaronite sadnice u veću posudu;
  • sadite sadnice na mjestu u oblačnom mirnom vremenu;
  • zalijevati i muliti tlo odmah nakon sadnje;
  • gnojiti petunije organskim i mineralnim tvarima;
  • redovito pregledavati ima li bolesti ili štetočina i poduzimati zaštitne mjere.

Zaključak

Prije sadnje petunija, uzgajivači cvijeća preporučuju proučavanje opisa biljke, njen izgled, pravila sadnje. Među popularnim sortama izdvajaju se petunia Grandiflora Prism, Tumbelina, Anastasia, Opera Supreme. Možete proučiti shemu boja petunija u mrežnim katalozima - većina sorti razlikuje se po izvornim bojama. Ljetni stanovnici uzgajaju cvijeće sadnim postupkom, unaprijed pripremaju sjeme, tlo i posude. Datumi sadnje ovise o rastućim regijama. Za ispravan razvoj petunije preporučuje se reguliranje razine vlage i redovito hranjenje korijenom.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće