Kako i koliko često zalijevati rajčicu u stakleniku: savjeti iskusnih poljoprivrednika za bogatu žetvu

Novi vrtlari mogu se zapitati koliko često treba zalijevati rajčicu u stakleniku. Solanaceae su biljke koje vole vlagu, ali uz to im je važan i suh zrak. Dalje u članku naučit ćete sve o tome kako pravilno zalijevati rajčicu: u kojem je trenutku najbolje vrijeme za provođenje postupka, koje metode navodnjavanja postoje i po kojim znakovima možete odrediti višak ili nedostatak vlage.

Da li kvaliteta usjeva ovisi o zalijevanju

Rajčice su biljke koje vole toplinu, pa se u južnim krajevima mogu uzgajati na otvorenom... Za vrtlare iz središnje Rusije i Sibira za ove je svrhe bolje koristiti staklenike od polikarbonata ili privremene staklenike. Mogu stvoriti sve uvjete pogodne za dobivanje obilne žetve košulja.

Briga o rajčici u stakleniku ima niz značajki. Da bi biljke dale dobru žetvu, potrebno je uzeti u obzir fazu rasta grma, promijeniti frekvenciju zalijevanja i odabrati optimalno vrijeme za to. Navodnjavanje se može obaviti na različite načine - to ovisi o površini staklenika.Kako i koliko često zalijevati rajčicu u stakleniku: savjeti iskusnih poljoprivrednika za bogatu žetvu

Značajke mikroklime staklenika

Staklenik vam omogućuje održavanje povoljnih pokazatelja temperature zraka i vlage za biljke. Osim toga, moguće je zakloniti sadnice od jakih vjetrova ili kiše.

Ljeti je vlaga u staklenicima 60-80%. Osobito vrućih dana ta brojka može pasti i na 40%. Ako se suho vrijeme izmjenjuje s kišnim, vlaga može biti 90%. Nepravilno zalijevanje rajčice u ovom razdoblju samo će pogoršati situaciju, jer uz potrebe vlažnog tla, ovim biljkama treba suh zrak za cjelovit razvoj prizemnog dijela.

Važno! Kada se vlaga poveća, staklenik se mora provjetravati. Zračni zrak može smanjiti produktivnost biljaka.

Sadržaj vlage u tlu u stakleniku treba biti 90%, normalan indikator zraka je 50%. Ovi su uvjeti pogodni za razvoj grma, formiranje plodova i zaštitu biljaka od raznih bolesti.

Učestalost zalijevanja rajčice u stakleniku

Rajčice zahtijevaju učestalo navodnjavanje, ali mnogi novak vrtlari čine pogrešku poplave grmlja. Zbog povećane vlažnosti biljke postaju podložnije bolestima, njihov prinos opada. Suša je štetna i za sadnice, tako da je u pitanjima zalijevanja važno pridržavati se mjere. Pri određivanju optimalne količine vode moraju se uzeti u obzir pokazatelji vode, vlage i temperature.

Nakon sadnje sadnica svaki grm se mora obilno zalijevati. Nakon toga možete pričekati 10 dana da biljka pravilno preuzme. Zatim se postupak ponavlja svaki put čim se podlozi presuše.

Kako bi vlaga mogla dospjeti u korijenski sustav, morate dobro olabaviti tlo prije navodnjavanja. Dovoljno je zalijevati rajčicu svakih nekoliko dana, aliu vrućem vremenu i niskoj vlažnosti povećava se broj postupaka... Od razdoblja cvatnje do plodonošenja smanjuje se broj navodnjavanja, pri prvim znakovima prekomjerne vlage (siva trulež, hrđa hrđe na lišću, stabljikama i cvjetovima) zalijevanje se zaustavlja.

Važno! Prekomjerna vlaga može uzrokovati truljenje sadnica.

Količina vode u različitim fazama razvoja

Solanaceae zahtijevaju različitu razinu vlage tijekom rasta, cvatnje i plodnosti. Svaku fazu razvoja odlikuje učestalost navodnjavanja i volumen vode.

Kod uzgoja sadnica

Iskusni vrtlari pripremaju tlo prije sadnje sadnica. U jednom tjednu provodi se preljev za poboljšanje svojstava tla, a u jednom danu područje se obilno zalijeva.

Čim presađivanje presadnica iz staklenika završi, svaki grm se zalijeva s 4-5 litara vode. Suša tijekom ovog razdoblja može dovesti do smrti biljke. Moguće je utvrditi nedostatak vode po vanjskim znakovima: vrhovi lišća se suše, rajčica se počinje zalijevati u tlo, što znači da mu je korijenski sustav oslabio. Vrlo je teško obnoviti biljku koja je patila od suše.

Tijekom rasta i prije cvatnje, rajčica treba obilno navodnjavanje. Voda pomaže biljci da stekne potrebnu zelenu masu i pripremi se za formiranje plodova.

3-4 litre vode dovoljno je za jedan grm, zalijevanje se provodi svaka 2-3 dana.Kako i koliko često zalijevati rajčicu u stakleniku: savjeti iskusnih poljoprivrednika za bogatu žetvu

Tijekom cvatnje

Nakon što biljka jajnik i procvjeta, možete smanjiti učestalost navodnjavanja na jednom tjedno. Prilikom cvatnje morat ćete povećati volumen vode koja se koristi na 5 litara.

Tijekom plodovanja

U tom se razdoblju učestalost navodnjavanja povećava i do dva puta tjedno. Za rajčice nije potrebno puno vode - tek toliko da tlo ostane vlažno na dubini od 20 cm.

Čim se pojave prvi pocrveni plodovi, zalijevanje se obavlja jednom tjedno s malom količinom vode. Za zrenje rajčice važnija je sunčeva svjetlost, bez odgovarajućeg osvjetljenja njihov se rast i zrenje usporava.

Količina vode koja se koristi tijekom ovog razdoblja ovisi o biljnoj sorti. Da bi se postigla dobra žetva, biljke je treba zalijevati ravnomjerno i dati im dobro svjetlo.

Pročitajte i:

Što je bakterioza rajčice i zašto se pojavljuje u plodovima u stakleniku.

Slatka, krupna i vrlo aromatična rajčica Pandarosa.

Što je tikvica od tikvica: upoznavanje pogleda.

Povoljno doba dana za zalijevanje

Da biste osigurali dobru njegu biljaka, bolje je odrediti vrijeme u kojem će se zalijevanje provoditi odmah nakon sadnje sadnica u zemlju.

Najbolje vrijeme za navlaženje rajčice na otvorenom je rano jutro ili kasno navečer. Ako je zalijevate u neko drugo vrijeme, vruće sunce će isušiti većinu vlage koja ulazi u zemlju, a šanse za prskanje na lišću su velike, uzrokujući opekline.

Rajčice sa staklenikom mogu se zalijevati bilo kada po suhom i toplom vremenu. Važno je uzeti u obzir da se zemlja ujutro slabo zagrijava, pa je poželjno odgoditi postupak do popodneva.

Kasno večernje vrijeme također nije dobro navlažiti tlo u stakleniku, ako je zatvoreno noću, jer će se stvoriti uvjeti za suvišnu vlagu. Ako nema drugog vremena za navodnjavanje biljaka, nakon što završi, trebate prozračiti sobu tako da se ukloni suvišna vlaga. U kišnom vremenu zalijevanje rajčice najbolje je obaviti ujutro.

Kako i koliko često zalijevati rajčicu u stakleniku: savjeti iskusnih poljoprivrednika za bogatu žetvu

Bez obzira na vrijeme postupka nakon toga trebate ostaviti vrata i okvire otvorene kako bi višak vlage ispario. Ako staklenik zatvorite odmah nakon vlaženja tla, povećana vlaga uzrokovat će razvoj gljivica.

Oprez! Sadnicu ne zalijevajte hladnom vodom. Najbolje je koristiti vodu s temperaturom od 23-24˚S.

Znakovi viška i nedostatka vlage

Rajčice su biljke koje vole vlagu, ali mogu biti otporne na sušu. Tijekom razdoblja rasta, sadnice se obilno zalijevaju, međutim, prije cvatnje i plodonošenja, potrebno je smanjiti količinu vode kako bi se spriječilo truljenje biljaka.

Moguće je utvrditi dobivaju li sadnice dovoljno vode po vanjskim znakovima. Nedostatak vlage utjecati će na stanje lišća: vrhovi gornjeg lišća počet će se sušiti i uvijati.

Prekomjerno navodnjavanje uzrokovat će truljenje biljke... Taj se postupak u početku može prepoznati po donjoj strani stabljike i lišća. Stručnjaci preporučuju da odmah prestanete zalijevati sadnice ili smanjiti potrošnju vode na minimum.

Tijekom razdoblja sazrijevanja plodova, zbog velike količine vlage, rajčica može početi puknuti, što će biljku učiniti osjetljivom na razne bolesti. Prekomjerni sadržaj vode u korijenskom sustavu može dovesti do kasne zaraze, bolesti koja može uništiti cijeli usjev.

Vrste zalijevanja

Da ne biste nosili velike kante za zalijevanje, možete uložiti vrijeme i novac u organiziranje automatskog sustava navodnjavanja na mjestu. Međutim, razmotrit ćemo sve metode redom.

Ručni način

Najčešća metoda navlaženja rajčice je zalijevanje ili lonac.... Voda se mora sipati u korijen. Ova metoda štiti lišće biljke od prskanja, što može dovesti do razvoja bolesti. Koristi se u malim strukturama i na otvorenom.

Važno! Ako se za zalijevanje sadnica u stakleniku koristi bačva, prekrijte ga poklopcem ili plastičnim omotom.

Kako i koliko često zalijevati rajčicu u stakleniku: savjeti iskusnih poljoprivrednika za bogatu žetvu

U ljetnim kućicama mnogi vrtlari zalijevaju rajčicu crijevom. Tijekom takvog navodnjavanja, hladna voda se opskrbljuje snažnim pritiskom, koji uništava gornji sloj tla, dok se donji sloj zbija.

Mlaz može oštetiti korijenje biljke, a sprej može doći i na lišće.... Tijekom navodnjavanja vrlo je teško izračunati tlak i volumen vode za svaki grm, tako da je ova metoda u mnogočemu inferiorna od konvencionalnog navodnjavanja. Velike su šanse da će korijenski sustav biljke biti prehlađen.

Automatski sustav

U mnogim industrijskim staklenicima instalirana je automatizacija koja opskrbljuje vodom korijen biljke. Nedostatak sustava su visoki troškovi opreme. Prednost - štedi vrijeme i resurse, osigurava optimalni sadržaj vlage, štiti tlo od ispiranja i soljenja.

Kako i koliko često zalijevati rajčicu u stakleniku: savjeti iskusnih poljoprivrednika za bogatu žetvu

Kapi za navodnjavanje

Ovaj automatski sustav navodnjavanja smatra se jednim od najučinkovitijih, jer omogućuje ujednačeno zalijevanje biljaka. Kapljično navodnjavanje doprinosi ekonomičnoj upotrebi vode.

Još jedna prednost ove metode je ta ne zbije tlo, što znači da vrtlar ne treba trošiti vrijeme labaveći ga... Koristi se u velikim staklenicima, a vlaga se dovodi do korijena kroz posebne cijevi.Kako i koliko često zalijevati rajčicu u stakleniku: savjeti iskusnih poljoprivrednika za bogatu žetvu

Zaključak

Briga o rajčici je naporan proces, ali rezultat je vrijedan toga. Kako bi se spriječila smrt usjeva, važno je uzeti u obzir potrebe za vodom biljke u različitim razdobljima rasta, pokazatelja temperature i vlage. Bolje je ne koristiti hladnu vodu za navodnjavanje, mnogi ljetni stanovnici koriste vodu nastanjenu u bačvi za metodu ručnog navodnjavanja.

Postupak je najbolje provesti ujutro ili navečer, ali vrijeme navodnjavanja ne igra veliku ulogu u uvjetima uzgoja povrća u staklenicima. Da bi se smanjili troškovi resursa, veliki vlasnici staklenika mogu instalirati automatski sustav vlaženja.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće