Slatka, velika i vrlo mirisna Pandarosa rajčica - vrtni ukras

Za ljubitelje ružičaste rajčice, predstavljamo hibridnu Pandarosa f1. Ovo je jedinstvena vrsta koja može osvojiti svakog brzog vrtlara s takvim prednostima kao što je metoda uzgoja bez sjemenki, dobra prilagodba na bilo kakve vremenske uvjete, imunitet na mnoge opasne bolesti, visoke plodonosne stope, jednostavne poljoprivredne tehnike i izvrstan voćni ukus.

Unatoč kratkom postojanju, rajčica je osvojila ogroman broj obožavatelja i nastavlja osvojiti ljubitelje rajčice, postajući dobrodošao gost čak i u krajevima s kratkim i hladnim ljetom.

Opis sorte

Neodređeni grm, visina biljke - 1,7-1,8 m, lišće je veliko, korijenski sustav je dobro razvijen. Podešavanje voća ne ovisi o temperaturnim uvjetima.

Ovo je rani zreli hibrid, od trenutka sjetve sjemena do potpunog zrenja potrebno je 70 dana.

upućivanje... Hibrid se dobiva križanjem genetski različitih oblika.

Prinos je dobar, iz jedne biljke se ubire 3 kg povrća, pod uvjetom da se zasadi 3-4 sadnice na 1 kvadrat. m. Plodnost je dugačka.

Rajčica je otporna na mnoge bolesti porodice Solanaceae, poput gornje truleži, korijenske truleži, fusarija, virusa kovrčavog žutog lišća, duhanskog mozaika.

upućivanje... Opasnost od gljivičnih bolesti je da su zarazne i brzo utječu na sve biljke.

Raznolikost Pandarosa preporučuje se za uzgoj u otvorenom tlu i staklenicima.Slatka, velika i vrlo mirisna Pandarosa rajčica - vrtni ukras

Kultura zahtijeva obvezno štipanje i vezanje zbog velikog rasta, inače grane neće podupirati težinu zrelog povrća.

Plodovi su srednje veličine, prosječna im je težina 210-230 g, imaju pločasti okrugli oblik i ružičastu boju (vidi fotografiju). Koža je gusta, pulpa je sočna, bogata vitaminima. Okus je sladak.

Povrće se može čuvati i može se prevoziti na velike udaljenosti 10 dana. Za to vrijeme, zrela rajčica savršeno zadržava svoj okus i izgled, ne pukne.

Kako uzgajati sadnice

Sjetva sjemena započinje dva mjeseca prije sadnje sadnica u zemlju. Smjesa tla priprema se od vrtnog tla i humusa u jednakim količinama. Pripremljeno tlo dezinficira se otopinom tamnog kalijevog permanganata.

Prije sjetve sjeme se tretira stimulatorom rasta kako bi se poboljšala klijavost. Smjesa tla položena je u posude za sadnju, ispunjavajući ih na pola. Možete posaditi u zajedničku drvenu kutiju i pojedinačne plastične ili tresetne čaše.

Zrno se položi na dubinu od 1,5 cm, posipa se zemljom, a obilno navlaži tlo toplom vodom pomoću boce s raspršivačem. Zatim se posude za sadnju prekriju folijom ili staklom i ostave u tamnoj i toploj sobi na temperaturi od najmanje 23 stupnja.

upućivanje... Ako se sjeme posije plitko, većina će klijati sa sjemenskom presvlakom, što će primjetno usporiti njihov daljnji rast.

Kad se pojave izbojci, spremnici se preuređuju na osvijetljeno mjesto. Dnevno vrijeme za sadnice treba biti najmanje 16 sati. U slučaju nedovoljne prirodne svjetlosti, nadopunjuju se fluorescentnim svjetiljkama.

Zalijevajte sadnice umjereno, bez zalijevanja tla... Kako se višak vlage ne bi zadržao, na dnu posuda za sadnju izrađuju se rupe. Voda je samo toplom, staloženom vodom uz rub jaslica plitkom kanom za zalijevanje. Nakon zalijevanja, tlo se otpušta običnom vilicom ili drvenim štapom.Ovim postupkom poboljšava se propusnost zraka za tlo, što doprinosi potpunom razvoju izdanaka.

Kad se pojave dva istinska lišća, sadnice se potapaju, smještajući ih u odvojene posude. U tom razdoblju možete napraviti prvi mineralni preljev.

upućivanje... Nakon branja sadnice su više prilagođene za presađivanje u otvoreno tlo.

10 dana prije sadnje na stalno mjesto, sadnice se počinju prilagođavati otvorenim poljskim uvjetima očvršćivanjem sadnica. Da bi se to postiglo, izvodi se na otvoreni zrak 30 minuta, postepeno povećavajući vrijeme boravka na nekoliko sati. Istodobno, noćna temperatura u sobi u koju se sadnica dovodi smanjuje se na 14 stupnjeva.

Kako uzgajati rajčice

Nakon dva mjeseca sadnice su spremne za presađivanje na stalno mjesto. Prethodno iskopavaju tlo ispod rajčice i prave male rupe duboke ne više od 15 cm. Najbolje je presaditi oblačnog dana ili navečer, jer povrtnjak ne voli izravnu sunčevu svjetlost pa će mu biti teže prilagoditi se novim uvjetima pod nepovoljnim čimbenicima.Slatka, velika i vrlo mirisna Pandarosa rajčica - vrtni ukras

Uzorak sadnje: 60 cm - udaljenost između sadnica, između redova je 40 cm, po 1 sq. m stavite 3-4 biljke.

Nakon presađivanja rupe se umjereno zalijevaju toplom, staloženom vodom, zemlja se otpušta i zalijeva. U roku od tjedan dana, mladi grmovi se naviknu na novo mjesto.

Redovito zalijevanje instalira se čim sadnice konačno ukorijene i odrastu. Zalijeva se umjereno, toplom, ustaljenom vodom, strogo pod korijenom, bez pada na lišće. Za ovu raznolikost kapljično navodnjavanje je najbolja opcija za vlagu tla.

Nakon zalijevanja, tlo se rahlja, prolije i zagrtati biljke... Mulčenje zadržava vlagu u krevetima duže i sprječava prodiranje mnogih štetočina.

Prvi gornji preljev provesti 7-10 dana nakon transplantacije. Hrani se cijelim nizom mineralnih gnojiva ili organskih tvari (infuzija mulleina ili ptičji izmet). Koristi se i infuzija korova, koja se ostavlja da fermentira na suncu tjedan dana. Organske tvari se razrjeđuju u kanti vode u omjeru 1:15.

Kultura zahtijeva obaveznu redovnicu štipanje i vezivanje visoke biljke. Uz svaki grm postavlja se drvena kolica ili metalna šipka kao potpora. Sadnice se pri presađivanju na stalno mjesto vežu za potporu. Kako grane rastu, vezane su i za potpore kako se ne bi slomile od težine zrelih plodova.

Oblikujte kulturu u jednom, dva ili tri debla, ovisno o regijigdje raste. U južnim regijama biljka se odvodi u jedno ili dva debla, a u sjevernim krajevima ostaje više maćeha radi bolje plodonosnosti.

Bolesti i štetočine

Ova sorta rajčice imun je na bolesti koje su opasne za obitelj noćurka (tu spadaju kladosporija, uvijanje žutog lišća, apikalna trulost plodova, verticillium, korijena trulež, fusarium wilt). Neki od njih imaju virusnu etiologiju, dok drugi pripadaju gljivičnoj vrsti. Kreatori hibrida stavljaju imunitet na gene koji se mogu oduprijeti i virusnim i gljivičnim infekcijama. To je nesumnjivo ogroman plus kulture, što ga čini sve popularnijim i među vrtlarima.Slatka, velika i vrlo mirisna Pandarosa rajčica - vrtni ukras

Unatoč tome, podsjetnik na preventivne mjere neće biti suvišan, čak i ako govorimo o takvoj vrsti rajčice otporne na bolesti.

Prevencija uključuje poštivanje osnovnih pravila plodoreda i poljoprivredne tehnologije. Sadnja rajčice u tlo obogaćena vitaminima i mineralima omogućava biljkama da dobiju sve potrebne hranjive tvari koje doprinose punom rastu i razvoju. Umjereno zalijevanje i pravovremeno labavljenje iste su potrebne preventivne mjere kao i prskanje biljaka decocijama mirisnog bilja.

Ako je zalijevate na vrijeme i pravilno, korijenje neće istrunuti od viška vlage, a suho lišće, za razliku od vlažnih, neće izgorjeti sunčevim zrakama. Što se tiče labavljenja, poboljšava propusnost zraka u tlu i sprječava pojavu štetočina koji žive pod zemljom. Slična funkcija se vrši mulčenjem kreveta.

Prskanje, na primjer, dekocijom od burdocka, sprečava pojavu bjelanjka, jer mu se taj miris ne sviđa. Za borbu protiv njega koriste se i feromonske zamke koje su namijenjene samo letećim štetočinama, a da pritom ne nanose štetu drugim insektima.

Otopine sapuna spašavaju se od lisnih uši i sprječavaju da se puževi slobodno kreću duž stabljike, čineći ih skliskim.

Redovitim pregledom grmlja na prisutnost parazitskih insekata sprečava se njihovo daljnje širenje.

Nijanse uzgoja na otvorenom polju i stakleniku

Glavna razlika između ove kulture rajčice i ostalih je u tome što se može uzgajati ne samo u sadnicama, već i na ne-sadni način. Sjeme se položi na dubinu od 5 cm u otvoreno tlo kada se tlo zagrije do 10-12 stupnjeva. Glavna stvar je zaštititi kulturu od propuha, inače mladi grmovi neće izrasti u zdrave i jake biljke.

Sorta ima prilično jak imunitet protiv mnogih bolesti i nije osjetljiva na napade insekata štetočina. Ipak, sve dok grmovi ne ojačaju, potrebno ih je redovito pregledavati na prisustvo parazita koji se vole goziti mladim zelenilom.Slatka, velika i vrlo mirisna Pandarosa rajčica - vrtni ukras

Prilikom sadnje sjemena u otvoreno tlo pridržavanje pravila rotacije usjeva: Ovo ne samo da rezultira dobrom količinom, već i održava biljke jakim i zdravim tijekom vegetacijske sezone.

Ako posadite rajčicu u zemlju u kojoj su ranije rasle zimske žitarice, mahunarke, kupus ili mrkva, to će imati blagotvoran učinak na kulturu. Takvi prekursori ne izvlače hranjive tvari iz tla koje su potrebne za rast i razvoj rajčice.

Pri uzgoju usjeva u stakleničkim uvjetima potrebno je redovito provjetravati zatvorene strukture. To je zbog činjenice da je stanište mnogih štetnih insekata i gljivičnih infekcija upravo staklenik. Redovita opskrba svježim zrakom uništava okoliš koji uzrokuje bolesti, a vjerojatnost bolesti značajno se smanjuje.

Visina stakleničkih grmova različita je od one koja raste na otvorenim krevetima... Da biste ograničili rast, prstom stavite vrh biljaka staklenika. Donji listovi se uklanjaju, jer su stalno u kontaktu s vlagom u krevetima. Uvijek mokri, mogu istrunuti i širiti gljivične spore.

Berba i primjena usjeva

Berba počinje od kraja lipnja - početka srpnja. Zrelo povrće uklanja se jedno po jedno, jer ne dozrijeva zajedno, a ne cijelim četkicama. Plodna kultura se proširuje, što omogućava konzumiranje obogaćenog zrelog povrća dulje vrijeme.Slatka, velika i vrlo mirisna Pandarosa rajčica - vrtni ukras

Vrsta spada u salatu, pa joj je glavna svrha konzumiranje u svježem stanju. Plodovi su izvrsni za razne salate, grickalice, topla i povrtna jela. Ne gube okus kada su pečeni s mesom.

Prikladni su i za konzerviranje u komadima. Ponekad se za raznolike boje ružičasto povrće miješa s crvenim, što izgleda vrlo šareno i privlačno.

Rajčica je dopuštena za preradu, primanje proizvoda od rajčice: sokova, kečapa, tjestenine.

Zrelo povrće ne podliježe dugotrajnom skladištenju... Preporučuje se njihovo korištenje u roku od 10 dana. Inače neće zadržati svoj tržišni izgled i izgubiti ukus.

Prednosti i nedostatci

Unatoč ne posve univerzalnoj upotrebi u kuhanju, Pandarosa ima dovoljno pozitivnih karakteristika koje mogu zanimati mnoge ljubitelje rajčice:Slatka, velika i vrlo mirisna Pandarosa rajčica - vrtni ukras

  • mogućnost uzgoja na način bez sjemena;
  • nepretenciozna njega;
  • imunitet na bolesti i štetočine;
  • visoka stopa plodnosti;
  • dobro prilagođavanje bilo kojim vremenskim uvjetima;
  • izvrstan okus i boja povrća;
  • tržišnog izgleda.

Nedostaci uključuju sljedeće točke:

  • biljka zahtijeva štipanje i podvezicu;
  • plodovi ne podliježu dugotrajnom skladištenju;
  • sjeme ne čuva roditeljske gene.

Recenzije poljoprivrednika

Tomato Pandarosa je, unatoč svom kratkom postojanju, uspio prikupiti puno pouzdanih recenzija u svojoj svinjici pozitivnih kvaliteta. Većina vrtlara uzgaja samo ružičaste rajčice na svojim parcelama, eksperimentirajući s novim vrstama svake godine. No, ovaj je hibrid uspio osvojiti mnoge uzgajivače povrća, zadržavajući se na svojim parcelama iz godine u godinu.

Predstavljamo vam nekoliko recenzija ljubitelja raznolikosti:Slatka, velika i vrlo mirisna Pandarosa rajčica - vrtni ukras

Margarita, Tyumen: "Uzgajam hibrid u stakleniku pomoću sadnica. Biljke su obično jake, visoke i na grozdovima su vezane mnoge plodove. U fazi zrelosti stječu ugodnu boju maline i slatki okus. Za salate koristim svježe rajčice. "

Mihail, Adler: "Hibrid je uzgajan izravno u zemlji. Tijekom cijelog razdoblja formirali su se moćni grmovi. Za rajčice sam posebno pripremio vrtni krevet u jesen, primijenio puno organskih gnojiva. Dojmila me je kulturološka otpornost na viruse i gljivice, dugotrajno plodovanje i izvrstan okus. Koristi se svježe. Definitivno ću ponovo zasaditi hibrid. "

Zaključak

Rajčica Pandarosa f1 jedinstvena je po svom jakom imunitetu i sposobnosti da raste bez sjemena. Ti će čimbenici nesumnjivo privući pažnju mnogih ljubitelja rajčice. A ako kultura također pripada visoko rodnoj, nepretencioznoj njezi i dobro prilagođena bilo kojim vremenskim uvjetima, onda će, bez sumnje, postati omiljena među ostalim vrstama rajčice u ljetnim kućicama.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće