Borimo se protiv popularne bolesti rajčice narodnim metodama: kako liječiti rajčicu jodom od kasnoga bljeska

Uvredljivo je i neugodno kada biljne bolesti poništavaju sve napore ljetnih stanovnika. Kasni zahvat jedna je od najopasnijih bolesti vrtnih kultura. Čini se da ništa neće ometati žetvu, ali tada nastaje napad u obliku gljivice Phytophthora infestans.

Nemojte očekivati ​​da će biljka zacijeliti sama, započnite liječenje na prvi znak. Naučite kako pravilno tretirati rajčicu jodom od kasonoše i koliko je učinkovit ovaj lijek iz našeg članka.

Ukratko o kasnoj krvavosti

Kasni zahvat - gljivična bolest uzrokovana mikroorganizmom zvanim kasnopuli... Manifestira se crveno-smeđim mrljama koje brzo rastu po cijeloj površini biljke. Zatim su zasadnice prekrivene svijetlosivim cvatom.

Protiv popularne bolesti rajčice borimo se narodnim metodama: kako liječiti rajčicu jodom od kasnoga trbuha

Uzgajivači stalno razvijaju nove sorte rajčice otporne na patogene, ali zajedno s njima razvijaju se i mikroorganizmi. Ako je na rajčici rano kasno munje pronađeno ne ranije od kolovoza, sada ga neki ljetni stanovnici susreću već početkom lipnja.

Zbog evolucije i mutacije fitoftorovih sojeva, kemija je često nemoćna za nove vrste spora ove gljivice. Tada narodni lijekovi dolaze u pomoć. U našem slučaju jod.

Prednosti joda

Vrtlari se već dugo koriste jod ne samo kao gornji preljev, već i za dezinfekciju tla i sadnica.

Protiv popularne bolesti rajčice borimo se narodnim metodama: kako liječiti rajčicu jodom od kasnoga trbuha

Recenzije o njegovoj upotrebi uglavnom su pozitivne:

 1. Povećava klijavost sjemena.
 2. Pomaže sadnicama da se presađuju na novom mjestu nakon presađivanja.
 3. Oblikovani plodovi nakon hranjenja dobivaju svijetlo crvenu boju, postaju privlačniji i sočniji.
 4. Promiče dugotrajno skladištenje voća.
 5. Izvrstan je antiseptik, ublažava gljivične bolesti poput pjege i praškaste plijesni.
 6. Savršeno zamjenjuje dušična gnojiva, jačajući imunitet biljaka.

Korištenje joda

Staklenik i kasni zahvat su neraskidivo povezani, tako da nije dovoljno obraditi samo biljke. Pri prvim znakovima kasne bljeskalice preporučuje se prskanje staklenika otopinom joda.

Antiseptik se može koristiti i kao profilaksa. Za to su otvorene bočice s jodom postavljene u kutovima staklenika. Tekućina polako isparava, zasićuje zrak u stakleniku, što pridonosi uništavanju mikrospoja. Za staklenik veličine 3 × 8 m dovoljno je pet mjehurića.

U borbi protiv već očitovane gljivice prskanje rajčice provodi se 2-3 puta kako bi se dobio željeni učinak. Liječenje grmlja kombinirano je s drugim metodama uklanjanja gljivičnih bolesti, na primjer, infuzijom češnjaka s kalijevim permanganatom ili fiziološkom otopinom.

Priprema radne otopine

Ako ste ubirali plodove kad nije bilo znakova kasnog plavokosa, ali nakon što ste primijetili da biljke počinju boljeti, trebali biste zaštititi ubrane rajčice. Da biste to učinili, zagrijte 10 litara vode na temperaturu od 50-60 ° C, dodajte tamo 10 kapi jodne tinkture i plodove prelijte ovom otopinom 5 minuta. Zatim se osuši i ostavi da sazri.

Bolesti biljke prskaju se kombiniranim mješavinama uz dodatak antiseptika. Razni dodaci pojačavaju učinak jodne tinkture, tvoreći film na površini plodova i lišća - dodatnu zaštitu protiv štetočina. Također, dodaci su bogati svojim mineralima i aminokiselinama, a ujedno djeluju i kao dodatno hranjenje.

Protiv popularne bolesti rajčice borimo se narodnim metodama: kako liječiti rajčicu jodom od kasnoga trbuha

Najčešća rješenja:

 1. IZ serum... Rješenje: dodajte 1 žlicu mlijeka u 10 litara. l. tinkture.
 2. IZ mlijeko... Smjesa: u 10 litara vode dodajte čašu mlijeka i 1 žličicu. jod.
 3. S pepelom. Sastav: za 10 litara vode uzmite 250 g drvenog pepela i 10 kapi antiseptika.
 4. S bornom kiselinom. Rješenje: razrijedite čajnu žličicu borne kiseline u 2 litre tople vode, dovedite količinu tekućine na 10 litara, dodajte 20 kapi joda.
 5. S kalijevim kloridom. Smjesa: 40 kapi jodne tinkture i 1 žlica. l. razrijedi kalijev klorid u kanti od 10 litara vode.

Pravila za obradu rajčice

U slučaju bolesti rajčice, obrada se provodi u intervalima od dva tjedna u stakleniku, na otvorenom terenu, jednom svaka 3-4 tjedna. Kako bi se spriječila pojava gljivica, sredstvo se koristi svakih 15 dana.

Smjese su učinkovite u svim fazama razvoja rajčice i pogodne su za otvoreno i zatvoreno tlo.

Protiv popularne bolesti rajčice borimo se narodnim metodama: kako liječiti rajčicu jodom od kasnoga trbuha

Osnovna pravila primjene:

 1. Koristite razrijeđeni proizvod odmah nakon pripreme, biljke prskajte finim sprejom.
 2. Prilikom prskanja nastojte dobiti tekućinu na donjoj strani lista, gdje se smjesa bolje apsorbira.
 3. Prethodno zalijevajte tlo običnom vodom.
 4. Rajčice ili rano ujutro poškropite rajčice kako biste izbjegli izravno izlaganje suncu.
 5. Ako se rajčice uzgajaju vani, pazite na vrijeme. Tijekom i nakon obrade tijekom tri dana, poželjno je da nema kiše ili jakog vjetra. Ako je potrebno, ponovite tretman odmah nakon kiše.
 6. Prilikom prskanja u stakleniku, dobro prozračite kako ne bi došlo do kondenzacije.

Sastav pripremljenih otopina siguran je za ljude, pod uvjetom da su zadovoljeni minimalni zahtjevi za zaštitu. Lijekovi su dostupni i jeftini. Ali ljudi koji imaju preosjetljivost na korištene komponente trebali bi koristiti gazne zavoje i gumene rukavice. Potrebna je pažnja prilikom rada s jodnom tinkturom koja, ako se prolije po koži, uzrokuje lagani opekotine.

Voće možete pojesti odmah nakon prerade.

Prevencija i jod

Većina ljetnih stanovnika unaprijed zna za postojanje bolesti i unaprijed poduzima preventivne mjere.

Staklenik

U stakleniku se zidovi i tlo tretiraju prije sadnje. Da biste to učinili, pripremite otopinu od 20 litara vode i 60 kapi antiseptika. Zidovi i trake se peru i prskaju na teško dostupnim mjestima. Neki dodaju nekoliko kristala kalijevog permanganata u smjesu za obradu zidova.

Ako je staklenik bio osjetljiv na fitoftoru godinu dana ranije, tada se obrada provodi dva puta s razlikom od dva tjedna.

priming

Također se preporučuje dezinficiranje tla u stakleniku i na otvorenim krevetima. Razrijedite 10 kapi joda u 10 litara vode, obilno prosujte i kopajte zemlju.

Savjeti ljetnih stanovnika i vrtlara

Kako ne biste naštetili liječenju jodom, pridržavajte se sljedećih pravila:

Protiv popularne bolesti rajčice borimo se narodnim metodama: kako liječiti rajčicu jodom od kasnoga trbuha

 1. Pri presađivanju sadnica provesti obradu ne ranije od 10 dana. Za to vrijeme, rajčice se prilagođavaju novom staništu, ispravite korijenski sustav.
 2. U prisutnosti bolesti, pripremite pripravke na temelju recepata danih bez povećanja koncentracije joda. Antiseptik može izgorjeti korijenski sustav i spaliti lišće.
 3. Alternativni dodaci u otopinama. Sojevi gljiva brzo se prilagođavaju lijekovima. A česta uporaba borne kiseline dovodi do nekroze lišća i zakrivljenosti plodova.
 4. Izmjerite jod medicinskom pipetom.
 5. Koristite vodu bez klora. Da biste to učinili, pustite da voda iz slavine odstoji 12-24 sata.
 6. Liječite se po suhom i mirnom vremenu ujutro ili navečer.
 7. Izdubite i spalite pogođene lišće i plodove. Ne skladištite zaražene biljke u kompostne jame.

Zaključak

Zapamtite, prevencija je najbolji tretman. Pažljivo pratite stanje vaših kućnih ljubimaca u stakleniku ili tlu, a ako sumnjate, započnite liječenje ili prevenciju. Tada pitanje kako se nositi s bolešću neće biti. Ali nemojte pretjerivati.

Jod će ukloniti infekciju, povećati imunitet biljke i pomoći da svijetli i sočni plodovi dobiju zdravu boju. Ali to uopće ne znači da što više joda u otopini, to bolje.Strogo se pridržavajte recepta, i tada će vaša žetva biti jaka i zdrava na zavist vaših susjeda.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće