Glavne faze njege ribizle u proljeće nakon zime

U proljeće sve voćne biljke trebaju njegu. U slučaju ribizla, postoje određene nijanse koje se moraju uzeti u obzir kako bi se održali visoki prinosi. U proljeće vrtlari provode transplantaciju, suzbijanje štetočina, gnojidbu, obrezivanje grmlja i druge postupke.

Koja je pažnja potrebna za ribizlu u proljeće nakon zime

Proljeće se smatra ključnim za njegu biljaka.... Drveće i grmlje u ovom trenutku pomažu oporaviti se od zime i pripremiti se za plodored. Nakon zimske hladnoće, grmovi ribizle oslabe, pa im je potrebna kompetentna njega kako bi cvjetali i cvjetali s novom energijom.

Glavne faze njege ribizle u proljeće nakon zime

Što joj treba

Ribizla je prilično nepretenciozna za kvalitetu tla i normalno raste u zasjenjenim područjima... Ali bez napuštanja grma postupno se degeneriraju, što značajno smanjuje prinos.

Proljetna njega nakon zime uključuje takve aktivnosti:

 • uklanjanje skloništa;
 • zalijevanje;
 • popuštanja;
 • usitnjavanje;
 • liječenje protiv štetočina i bolesti;
 • gornji preljev;
 • obrezivanje.

Datumi proljetnih postupaka

Proljetna njega za ribizlu obično započinje odmah nakon što se posljednji rastopio snijeg... Dnevna temperatura zraka trebala bi biti oko + 5 ° C.

Ne odgađajte s pripremom ribizle za nadolazeću sezonu... Na suncu pupoljci brzo nabubre i otpuštaju lišće. Nakon toga, bit će prekasno za provođenje njege.

Zanimljivosti na stranici:

Vodič za sadnju jeseni ribizle

Kako i čime gnojiti ribizlu u jesen

Vodič za pravilno obrezivanje ribizle u jesen

Bitne proljetne aktivnosti za dobru žetvu

Da bi se postigla bogata berba, potrebno je obaviti niz postupaka... Ojačavaju biljku, sprečavaju razvoj bolesti i ubrzavaju vegetacijsku sezonu.

Sklonište

U prvoj fazi uklanja se zimsko sklonište. Ako to ne učinite na vrijeme, grm iznutra će početi truliti.

Ostaci snijega i smeća uklanjaju se s mjesta, ako nije uklonjeno u jesen... Preporučljivo je spaliti lišće, jer nametnici često ostaju u njima.

Grm se pažljivo pregleda. Ako se nađu natečeni pupoljci, unutar kojih krpelj prezimuje, oni se spaljuju.

Glavne faze njege ribizle u proljeće nakon zime

obrezivanje

Njega ribizle u proljeće nakon zime provodi se uz pomoć pravilnog obrezivanja. Tako se grmovi iskrcavaju s oštećenih i bolesnih grana..

Također uklonite mladice u dobi od 4 godine... Takve grane praktički ne urode plodom, ali oduzimaju hranjive tvari iz biljke, koje bi se mogle iskoristiti za razvoj novih izdanaka.

U posljednjoj fazi obrezivanja formira se vijenac... Na ispruženim prošlogodišnjim izbojcima ostalo je najviše 7 pupova, a ostalo se odreže. Zahvaljujući ovom postupku, mladica se počinje razvijati u širinu, dajući dodatni usjev na slojevima.

Ublažavanje

Labavljenjem poboljšavaju izmjenu zraka i vlage u tlu... Zahvaljujući tome korijenski sustav nema nedostatak kisika, a voda dugo ne stagnira na površini. U proljeće je ovaj postupak vrlo važan.

Labavljenje tla nakon zalijevanja... Maksimalna dubina labavljenja je 5 cm, Inače je moguće oštetiti oslabljeni korijenski sustav.

Zalijevanje

Zalijevanje ribizle preporučuje se toplom vodom... U suhom vremenu zalijevanje se provodi 1 puta u 8-10 dana. Svaki grm treba 4-6 kanti. Voda se izlije samo pod korijenom, grane i lišće moraju ostati suhi.

Top dressing

Za obilno plodovanje, grmovi ribizle moraju se hraniti... Za biljku su potrebni kalij i fosfor. Za potpuni razvoj uvode se dodaci dušika, ali samo zajedno s kalijem i fosforom. Inače će se sadržaj aminokiselina u soku povećati, a biljka će postati atraktivna štetočinama.

Nemoguće je dodati gnojiva koja sadrže klor tijekom vegetacijske sezone. - ribizla ih ne podnosi. Pepeo listopadnih stabala najbolje je koristiti kao gornji preljev. Sadrži sve potrebne elemente. Jedan grm uzima ⅓ kante.

Također često koriste otopinu nitrophoska... Nanesite u strogom skladu s uputama. Gornji preljev primjenjuje se svake godine tijekom formiranja bubrega.

Glavne faze njege ribizle u proljeće nakon zime

zagrtanje biljaka

Mulčenje je važan korak u njezi ribizle. Ovaj postupak će smanjiti isparavanje vlage iz tla i broj korova... Osim toga, količina zalijevanja će se smanjiti.

Za mulčenje koristite piljevinu, slamu ili kompost... Također neki vrtlari koriste crnu netkanu tkaninu.

Liječenje protiv bolesti i štetočina

Boriti protiv kukci štetočine započnite u rano proljeće vrućim zalijevanjem ili tretmanom vatre. Grmlje se natapa kipućom vodom čak i prije nego što se snijeg potpuno otopi... Sama biljka u ovom slučaju nije oštećena, a krpelji i drugi štetočine umiru.

Međutim, neki vrtlari ne pristaju na ovu metodu. Za prevenciju koriste raspršivanje insekticidima. Liječenje lijekovima provodi se samo pri pozitivnim temperaturama zraka... Sperite 2-3 puta s razmakom od 2 tjedna.

Obrada vatrom i kipućom vodom

Metoda izlijevanja kipuće vode preko grmlja koristi se u sljedećim slučajevima:

 1. Infekcija bubrežnih grinja. Ovaj štetočina nosi bolest koja se zove frotirno lišće. Zimi se skriva u bubrezima.
 2. Oštećenja gljivičnih bolesti, lisne uši.

Uz pomoć vruće vode, oni ne samo da uništavaju štetočine, već i zagrijavaju tlo, pupoljke i kore, a to doprinosi bržem početku vegetacijske sezone.

Obrada se provodi u rano proljeće, prije pucanja pupoljka... Izvodi se u prvoj polovici ožujka. Do ovog trenutka bubrezi još nisu natečeni, tako da im kipuća voda neće naštetiti.

Za tretman vrućom vodom trebat će vam kanta za zalijevanje s mlaznom mrežom i termometrom... Temperatura vode trebala bi biti + 70… + 80 ° C. Voda se prokuha, prelije u kantu za zalijevanje. Temperatura se mjeri neposredno u blizini grma. Ako je tekućina i dalje previše vruća, pričekajte da se ohladi.

Da bi se poboljšala učinkovitost U otopinu se doda 3 g bakrenog sulfata, 0,1 g kalijevog permanganata i 10 g soli. Zalijevajte grmlje tako da kipuća voda navlaži cijelu površinu grana.

Glavne faze njege ribizle u proljeće nakon zime

Mnogi vrtlari obrađuju ribizlu vatrom.... Ova metoda može ubiti lisne uši i krpelje. Postupak se provodi početkom ožujka. Da biste to učinili, upotrijebite plinsku baklju ili plamen.

Vatra se drži na udaljenosti od 8-10 cm od grana. Izvode se duž izdanaka 2-3 puta. Ne dovodite plamenik preblizu da ne biste oštetili grane.

Prijenos

Ako je grm počeo plodonositi i slabo se razvijati (novi izdanci se ne pojavljuju ni nakon obrezivanja), tada se presađuje.

Iskopajte rupu duboku oko 40 cm.Dodajte gnojivo ili kompost i izlijte kantu vode. Nakon toga, grm je prebačen na novo mjesto, prekriven zemljom i ponovno zalijevan. Postupak se izvodi samo pod uvjetom da pupoljci biljke još nisu natečeni.

Pročitajte i:

Učinkoviti lijekovi za pepelnicu na ribizlu

Kako se riješiti i spriječiti hrđu na ribizlu

Značajke skrbi ovisno o regiji

Obavezno uzmite u obzir klimatske značajke područja na kojem se uzgaja kultura.

U različitim regijama proljetni postupci provode se u različito vrijeme:

 1. U južnim krajevima briga započinje početkom ožujka, odmah nakon što se zemlja osuši.
 2. U Srednjem traku, ovaj put se pomiče sredinom travnja.
 3. Na Uralu, Sibiru i sjeverozapadu (u Lenjingradskoj oblasti) proljeće napuštanje počinje krajem travnja ili početkom ožujka.

Proljetna sadnja ribizle

Da bi ribizla dobro urodila, odabire ravna područja na kojima nema jakih vjetrova. Niže smještena, zasjenjena područja nisu prikladna za sadnju.

Također važno je sletjeti na vrijeme... Inače, biljka se možda neće ukorijeniti.

Kada i kako saditi

Sadnja sadnica u otvoreno tlo provodi se prije početka stabilne topline... Vrijeme ovisi o regiji. Najbolje je započeti s radom odmah nakon što se otopi posljednji snijeg. U srednjoj traci, ovo je početak travnja.

Korijene treba umotati u vlažnu krpu... Neposredno prije sadnje sadnice se natapaju u Kornevinovoj otopini.

Glavne faze njege ribizle u proljeće nakon zime

Kako posaditi:

 1. Prvo kopajte rupe za grmlje. Njihova veličina trebala bi odgovarati veličini korijenskog sustava.
 2. Jama od ⅓ napunjena je humusom i 1 žlicom. pepeo.
 3. Ulijte 1 kantu vode.
 4. Sadnice se pažljivo pregledavaju i uklanjaju se suhi i oštećeni korijeni.
 5. Biljka se postavlja u jažicu na nagibu od 45 °. Tako će ribizla biti bolja u izgradnji novih izdanaka i razvoju korijenskog sustava.
 6. Sadnicu posipajte zemljom, praveći stranice oko rupe.
 7. Svi izbojci su odsječeni. Na svakom su preostali samo 4 pupoljci.
 8. Biljka se zalije, nakon čega se tlo oko sadnice mulji slamom ili piljevinom.

Iskusni savjeti za vrtlarstvo

Trajanje plodovanja i prinos ribizla ovisi o pravilnoj njezi... Postoje određene tajne koje je definitivno važno znati.

5 zlatnih pravila

postojati nekoliko pravila kojih se iskusni vrtlari pridržavaju:

 1. Za sve grmove starije od 5 godina provodi se obnavljajuća obrezivanje. Koristite samo dezinficirane instrumente.
 2. Ako je rez debljine više od 8 mm, tretira se vrtnim smolama.
 3. Skloništa za zimske grmlje uklanjaju se što je prije moguće. Nakon toga, tlo se labavi kako bi zrak mogao doći do korijena.
 4. Obavezno tretirajte biljke od bolesti i štetočina.
 5. Nakon zalijevanja zemlja se muljira.

Pogreške koje treba izbjegavati

Puno novak vrtlari čine iste pogreške:

 1. Neblagovremeni radovi na održavanju, npr. Prekasno rezanje.
 2. Pogrešan postupak. Nema smisla prvo tretirati štetočine, a zatim obrezivanje.
 3. Nedovoljna ili prekomjerna količina gnojiva.
 4. Nema obrezivanja protiv starenja. Prinosi će se smanjivati ​​svake godine.
 5. Zanemarivanje liječenja od bolesti i štetočina.

Zaključak

Proljetna njega crne vrtne ribizle ne uzrokuje posebne poteškoće. Glavna stvar je održavati događaje na vrijeme. Ne zaboravite tretirati grmlje od štetočina, obrezivanje i gnojidbu, jer su ti postupci jednako važni za plodored.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće