Što učiniti ako patlidžani nisu vezani na otvorenom terenu i zašto se to događa

Patlidžani su ćudljive biljke. Uzgajaju se u staklenicima i na otvorenom. Bez stvaranja optimalnih uvjeta, patlidžani prestaju razvijati i rasti plod. Nedostatak jajnika glavni je problem koji treba brzo riješiti. Neki vjeruju da biljke nemaju dovoljno topline, druge da u tlu ima puno dušika. Odgovor na pitanje zašto patlidžani nisu vezani na otvorenom polju možete pronaći u našem članku.

Što je jajnik i čemu služi

Jajnik je formacija na dnu plodnice. Štiti ovule od negativnih utjecaja okoliša, dodatno održava vlagu sjemena, pomaže im da izdrže temperaturne promjene i napade štetočina.

Razlozi nedostatka jajnika, otpada i nedostatka ploda u patlidžanima

Što učiniti ako patlidžani nisu vezani na otvorenom terenu i zašto se to događa

Često zbog kap boja jajnici se ne formiraju. Ponekad biljka raste i cvjeta, ali premalo je ploda ili uopće nema. Razmotrimo glavne razloge zašto patlidžan nema jajnika.

Kršenje temperature

Povoljna temperatura za biljke je od +25 do + 27 ° S. Ako je ispod + 15 ° C, rast usporava s naknadnim prolijevanjem boje. Takvi padi temperature nastaju nakon postavljanje sadnica na otvorenom polju i oštro hladno pucketanje. Patlidžani ne umiru, ali boja i jajnici otpadaju.

Vruća ljeta su loša za biljke. Na temperaturama iznad + 32 ° C pelud postaje sterilan, a neplodni cvjetovi na patlidžanu otpadaju. To je slučaj kad se usjev uzgaja u slabo prozračenom stakleniku.

Reference. Patlidžan je kapriciozna biljka koja ne podnosi stres. U prisutnosti stalnih propuha ili naglih promjena temperature, jajnici se na njemu ne formiraju.

Nepravilno zalijevanje

Patlidžani su biljke koje vole vlagu, pa umiru zbog nedostatka vode. Oni zahtijevaju pravovremeno zalijevanje, jer lišće odmah isparava vlagu. Kad se voće skupi i raste, vlaga tla treba biti 75-80%. Sušenje tla i zalijevanje hladnom vodom dovode do ispadanja jajnika i boje.

Višak dušika

Što učiniti ako patlidžani nisu vezani na otvorenom terenu i zašto se to događa

Dušik je nezamjenjivo gnojivo za sadnice i razvoj usjeva. Prije cvatnje patlidžana smanjuje se njegova količina, a povećava se kalij i fosfor.

Važno! Višak dušičnih gnojiva uzrokuje pojačan rast zelene mase i nedostatak cvatnje. Ako se na biljkama pojavi boja, ostat će bez jajnika.

Višak peludi

Što učiniti ako patlidžani nisu vezani na otvorenom terenu i zašto se to događa

Puno sorte patlidžana su samooprani - cvjetovi su dvospolni. Ali ponekad se formira previše peludi, što dovodi do njegovog lijepljenja. Ovaj fenomen promatramo u stakleniku s vlažnim okruženjem. Zbog toga patlidžani cvjetaju, ali bez jajnika. Iskusni vrtlari preporučuju oprašivanje biljke običnom četkom.

Nedostatak gnojiva

Biljke vole hranjiva i lagana tla. Manjak minerala uzrokuje odsutnost jajnika. Nedostatak fosfora, bora ili magnezija negativno utječe na kulturu.

Usko stane

Zgušnjavanje sadnje sprječava prodiranje sunčeve svjetlosti u jajnike. Jaka sjena uzrokuje da ih biljka prolije.

Neprimjereno tlo

Biljke više vole plodno i dobro drenirano tlo s neutralnom kiselinom. Gusta, kisela i slabo zagrijana tla ometaju stvaranje plodova.To se često događa u prisutnosti ilovastih i podzolnih tla.

Kako riješiti ove probleme

Što učiniti ako patlidžani nisu vezani na otvorenom terenu i zašto se to događa

Savjet:

 1. Nanesite lijekove. Ako patlidžani ne formiraju jajnike, prskaju se ili zalijevaju s "Bud", "Gibbersib", "Epin". Ti proizvodi sadrže fitohormone zbog kojih biljke rastu i dobro se razvijaju.
 2. Obratite pažnju na količinu korištenog gnojiva... Ako u tlu ima puno dušika, dodaju se sastojci kalijeve i fosforne kiseline. Uz nedostatak bora ili magnezija, grmlje se prska složenom otopinom. Recept: 1 g borne kiseline otopi se u 1 l vode, razrijedi se sa 10 1 vode i doda se 1 g magnezijevog sulfata. Hranjenje patlidžanima s lijekovima "Agricola" ili "Kemir".
 3. U prisutnosti štetočina, biljka se tretira s "Confidor" i "Strela"... Insekti oštećuju pupoljke, što rezultira nedostatkom jajnika.
 4. Stabljike na samoopranim patlidžanima nježno se trese... Neplodna oprašivanje rukom četkom.
 5. Oni kontroliraju i reguliraju temperaturu zraka. Staklenici se tijekom dana provjetravaju, a noću zatvaraju.
 6. Zalijevajte biljke obilno i pravodobno - 2 puta tjedno, 2 litre po grmu u nedostatku oborina. Koriste samo toplu vodu - hladna voda inhibira razvoj grma.

Preventivne mjere i savjeti iskusnih agronoma

Što učiniti ako patlidžani nisu vezani na otvorenom terenu i zašto se to događa

Iskusni vrtlari preporučuju pridržavanje sljedećih pravila:

 1. Provjerite tlo. Za slijetanje odaberite lagano i plodno tlo s neutralnom reakcijom. Ako su biljke posađene u staklenicima, pripremite smjesu od 1 dijela travnjaka i 2 dijela humusa.
 2. Odaberite pravo mjesto. Treba dobro zagrijati sunce. U sjeni kultura neće uroditi plodom.
 3. U skladu s rotacijom usjeva... Patlidžan se ne sadi nakon rajčice, krumpira, fizalisa.
 4. Koristite visokokvalitetni sjemenski materijal. Za to su odabrane zonirane sorte. Sadni materijal obrađuje se za prevenciju različitih bolesti.
 5. Oblikujte grmove... Uklonite loše jajnike i lišće koje ometaju pupoljke.
 6. Ocijedite žuto lišće i ostatke vijenca s cvijeta. Inače će uzrokovati truljenje ploda.
 7. Postavljen je preporučeni temperaturni režim. Kad temperatura padne noću, koristi se pokrovni materijal. Staklenici se emitiraju svakodnevno, a po vrućem vremenu zelenu masu hlade površinskim navodnjavanjem.
 8. Biljke se zalijevaju jednom tjedno, na toplini - 2 puta. Za 1 kvadrat. m područja izlije se oko 40 litara vode.
 9. Redovito oslobađaju tlo i uklanjaju korov... Pokušajte ne oštetiti korijenski sustav.
 10. Gornji preljev se nanosi 3 puta tijekom vegetacije. Dušična gnojiva koriste se 14 dana nakon pojave biljaka, za vrijeme cvatnje - složena gnojiva, za vrijeme plodovanja - fosfor-kalijeva gnojiva. Dobro je ako proizvodi sadrže makro- i mikroelemente.

Iskusni vrtlari preporučuju odabir pravih sorti patlidžana za uzgoj u određenoj regiji. Najbolji od njih su:

 • Almaz - za sve regije Rusije;
 • Banana - za središnju Rusiju, Ural i Sibir;
 • Epic F1 - za južne regije;
 • Crni zgodan - za regije s hladnom klimom.

Da bi se dobilo visokokvalitetno tlo, u jesen se unose fosfor-kalijeva gnojiva. Mjesto se kopa. U proljeće se postupak ponavlja, ali bez oplodnje.

Zaključak

Ako patlidžan spusti cvijeće, a jajnik propadne, to znači da mu nedostaju kvalitetna gnojiva ili je stvorena nepovoljna mikroklima. Takve probleme možete otkloniti ako slijedite preporuke i savjete i ako se pravilno brinete za kulturu od trenutka kada se sadnice pojave.

Za stabilno plodostavljanje nužno je odabrati zonirane sorte, pratiti temperaturu zraka i vlagu tla, dosljedno zalijevati krevete, boriti se protiv štetočina, primjenjivati ​​gnojiva u različitim fazama rasta.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće