Razumijemo sorte patlidžana: koje su njihove razlike

Brz i uporan kralj Sjevera, crno-zgodan crni stas, veliki mornar i čvrsta Sofija. To nisu junaci TV serija, već sorte patlidžana - svaki sa svojim karakterom, sklonostima i prednostima.

Prikupili smo detaljan opis sorti patlidžana s fotografijama, kao i tajne pravilnog odabira.

Koji je princip odabira sjemenki patlidžana

Izbor sorte ovisi o rastućoj regiji. Za topla područja s umjerenom klimom i plodnim tlom pogodne su sorte kasne i srednje zrenja, za hladna područja - ona koja rano sazrijevaju. Ako a patlidžan uzgajaju se na otvorenom terenu, pa preporučuju hibride otporne na mraz i nepretenciozne hibride - imaju imunitet na vanjske klimatske promjene. Za uzgoj u stakleniku se odabiru sorte koje su otporne na visoku vlagu i toplinu.

Važno! Pri kupnji obratite pažnju na proizvođača sjemena, datum isteka, fotografije usjeva i cjelovitost ambalaže. Naučite smjernice za sadnju i njegovanje.

Rane sorte i hibridi

Rane sorte i hibridi patlidžana pogodni su za uzgoj na Uralu i u Sibiru. Nisu zahtjevni prema sastavu tla i njezi.

Kralj sjevera f1

Hibrid u ranom sazrijevanju dozrijeva za 90-100 dana. Plodovi su vezani zajedno, plodno razdoblje se produžuje. Kralj sjevera imun je na glavne bolesti kulture - pepelnicu i kasnu mrlju. Plodovi su sjajni, s gustom ljubičastom korom. Dužina - 30 cm, težina - 150-200 g. Bijela pulpa, ugodna okusa.

Bibo f1

Sazreva za 95-105 dana. Biljka je kompaktna, s moćnim izdancima i razvijenim korijenskim sustavom. Listovi su zeleni, valoviti. Voće je ovalno-okruglo, svijetlo bež boje. Težina varira od 180 do 200 g, duljina - 22 cm, promjer - 8 cm. Gusta koža štiti patlidžan od brzog kvarenja. Pulpa je snježno bijela, okus je ugodan. Bibo pogodno za uzgoj u industrijskoj mjeri.

Crni zgodan

Razumijemo sorte patlidžana: koje su njihove razlike

Period zrenja je oko 90 dana. Sorta pokazuje stabilan prinos i donosi plod čak i po hladnom vremenu. Sadi se u prostrane krevete. Plodovi su eliptični, tamno ljubičasti, sjajni. Duljina - 15 cm, težina - oko 300 g. Od 1 sq. m žetva do 12 kg. U primjeni Crni zgodan univerzalni - patlidžani se koriste za konzerviranje i kiseli krastavci, gulaš, prženo i punjeno.

Behemoth f1

Period zrenja - 105-115 dana. Patlidžan Behemoth nepretenciozan je u skrbi. Sadi se i u otvoreno tlo i u staklenicima. Težina ploda je oko 100 g, duljina je 18 cm. Hibrid je univerzalan u upotrebi, ima ukusnu kašu. Povrće pravi hranjive i sočne grickalice, fermentirano i kisela jela. Hibridni Hippo uzgaja se za osobnu potrošnju i prodaju.

Galina f1

Plod ima laganu i nježnu pulpu, pogodnu za konzerviranje. Recenzije patlidžana Galina f1 pokazuju da pokazuje stabilan prinos, daje ukusne i sočne plodove. Od 1 sq. m žetva 4-5 kg ​​usjeva. Težina patlidžana - oko 120 g, ljubičaste boje.

Srednje sezone sorte i hibridi

Sorte sa srednjim vremenima zrenja uzgajaju se u središnjoj Rusiji. Za dobivanje bogate žetve potrebna im je plodna i labava zemlja.

Albatros

Visina biljke - 80 cm, lišće srednje veličine. Period zrenja - 130 dana. Težina ploda varira od 150 do 200 g, duljina - 18 cm, promjer - 5 cm. Boja je tamno ljubičasta, velika stabljika. Pulpa je svijetlo bež, okus je neutralan. Od 1 sq. m žetva oko 7 kg.

Dijamant

Razdoblje sazrijevanja je 128 dana od trenutka klijanja sjemena. Da bi se dobila bogata žetva, sadi se u sadnice. Duljina ploda varira od 15 do 17 cm, prosječna težina je 220 g. Meso je ugodno, lagano, korica je ljubičasta. Raznolikost Dijamant cijenjena dugo razdoblja skladištenja i prenosivost, uzgajaju se radi prodaje. Prinos varira od 4 do 6 po kvadratnom. m.

Marcipan

Biljka doseže visinu od 65-70 cm, grmovi su kompaktni. Težina patlidžana - 300 g, dužina - 18 cm. Oblik ploda je kruškast oblik, kore su crno ljubičaste boje srednje debljine, meso je bijelo boje slatkastog okusa. Od 1 sq. m žetva od 3 do 5 kg. Marzipan je pogodan za uzgoj na malim površinama.

Mornar

Razumijemo sorte patlidžana: koje su njihove razlike

Period zrenja - 125-140 dana. Naziv patlidžan Matrosik dobio je zbog svoje prugaste boje. Plodovi kruške svijetlo ljubičaste nijanse imaju bijele vene, patlidžani izgledaju ukusno i originalno. Težina - do 250 g, duljina - 15 cm. Od 1 sq. vrtlari sakupljaju oko 5 kg lijepih i ukusnih plodova.

Romi f1

Visoke biljke dosežu visinu od 2 m, uzgajaju se u staklenicima i na otvorenom tlu. Period zrenja - 130 dana. Duljina - 23 cm, težina - do 300 g. Kora je tamno ljubičasta, gusta. Oblik je kruškast, meso je gusto i mesnato, bez gorčine. Od 1 sq. m prikupiti oko 5 kg. Hibrid se koristi odmah nakon berbe - povrće nije pogodno za dugoročno skladištenje.

Kasno sazrijevajuće sorte i hibridi

Takvi patlidžani se sadi putem sadnica - to vam omogućuje da ojačate imunitet biljke, poboljšate njihovu zaštitu od bolesti i štetočine.

Sofija

Period zrenja je 140 dana. Visoka biljka doseže visinu od 1,5 m. Plodovi su krupni, kruškasti, težine jedan - 700-800 g. Celuloza je lagana, bez gorčine. Kora je gusta, tako da plod ne pukne, a usjev je pogodan za prijevoz na velike udaljenosti. Od 1 sq. m žetve od 5 do 7 kg sočnog patlidžana.

Mishutka

Biljke su minijaturne, dosežu visinu od 80 cm. Period zrenja - 145 dana. Oblik ploda je okruglog oblika kruške, težina - do 300 g, duljina - 16 cm, promjer - 8 cm. Koštica je crna, sjajna. Produktivnost - 5 kg po 1 sq. m. Raznolikost Mishutka je univerzalna u primjeni, za povrće se koristi kuhanje ljetni zalogaji i salate. Patlidžani se skladno kombiniraju s češnjakom, rajčicom i biljem.

Bikovo čelo

Period zrenja je 150 dana. Sorta je nepretenciozna u uzgoju, pogodna za sadnju u bilo kojoj regiji. Dužina patlidžana - 20 cm, težina - do 1 kg. Kora je sjajna, smeđe-ljubičasta. Pulpa je gusta, svijetlo bež, nije gorka. Usjev je pogodan za obradu i dugoročno skladištenje. Sorte patlidžana Čelo bika sadrži visoko fosfor, kalcij i željezo.

Najbolje sorte i hibridi za otvoreni teren

Vanjski kultivari i hibridi imuni su na insekte štetočine i bolesti. Produktivnost ne ovisi o kiši, vjetru i drugim klimatskim uvjetima.

Alekseevsky

Prednost sorte je otpornost na mraz i hladnoću. Razgranati grmovi narastu do 75 cm. Period zrenja ploda je 120 dana. Težina patlidžana - 150 g, cilindričnog oblika, nježna pulpa. Produktivnost - 9 kg po 1 sq. m. Raznolikost je univerzalna u primjeni.

Vakula

Pogodno za uzgoj u vrtovima i na poljima. Biljka je visoka 1,5 m, period zrenja voća je 95-105 dana. Celuloza je čvrsta, slatkast. Kora je gusta, tamno ljubičaste boje. Težina jednog ploda je 400 g, od 1 sq. m skupljaju do 12 kg. Vakula se može čuvati do tri tjedna u podrumima i podrumima.

džoker

Na jednoj biljci formira se do 10 plodova, pa grmovi trebaju podvezicu. Visina biljke - 1,4 m, razdoblje zrenja - 90 dana. Oblik ploda je zaobljeno-izduženi, boja je lila. Duljina - 19 cm, promjer - 7 cm.Celuloza je lagana, bez gorkog okusa. Produktivnost - 8 kg po 1 sq. m.

Bourgeois f1

Period zrenja - 110 dana. Hibrid ima stabilnu žetvu i prijateljsko plodonosno. Visina biljke - 1,5 m. Zaobljeni plodovi duboke ljubičaste boje, težina ploda - do 1 kg, promjer - 14 cm. Hibrid je otporan na kasnu bljedilo i praškaste plijesni. Da biste dobili bogatu žetvu, vrtlari redovito oploditi kreveti s tekućim stajskim gnojem.

Naziv abisinskih vladara

Otporan na vremenske promjene. Visina biljke - 50-60 cm, pogodno za slijetanje u malim područjima. Oblik ploda je okrugao, koža je ljubičasta, sjajna. Težina varira od 200 do 300 g. Celuloza je nježna, nije gorka. Produktivnost - 5 kg po 1 sq. m. Sorta Negus cijenjena je po svom ukusu, a patlidžan daje ukusni kavijar.

Kineski fenjer

Patlidžani izvorne crvene boje ukrašavaju povrtnjak. Visina grma je 70 cm, cvjetovi su veliki, bijeli. Period zrenja - 115 dana. Oblik ploda je okrugli, crveni ili svijetlo narančasti. Kaša je žuto-bijela, ukusna i ugodna. Težina - 170 g, prinos - 3 kg po biljci. Berba izgleda spektakularno kao ukras za svečani stol.

Smaragd f1

U uzgoju je hibrid nepretenciozan i otporan na mraz, otporan na bolesti. Visina biljke - 1 m, puževi izbojci. Razdoblje zrenja - 110 dana od trenutka pojavljivanja prvih izdanaka. Plodovi su izduženi, zelene boje. Masa povrća - do 450 g. Kaša nije gorka, bež. Produktivnost - 5 kg po 1 sq. m.

Drakosha

Sorta je popularna na Uralu i u Sibiru, može rasti na slabim tlima. Visina biljke - 1 m, prosječno lišće. Period zrenja varira od 105 do 125 dana. Plodovi su kruškoliki i okrugli, koža glatka i sjajna, ljubičasta. Težina patlidžana - 300 g, duljina - 20 cm. Produktivnost - 5 kg po 1 sq. m.

Višebojne sorte

Višebojni patlidžani ukrasit će bilo koji vrt - originalni plodovi neobičnih boja oduševljavaju oko. Vrtlari razlikuju:

Razumijemo sorte patlidžana: koje su njihove razlike
Bijelo jaje
 1. Bijelo jaje... Povrće je slično bijelim testisima - imaju glatku bijelu kožu koja podsjeća na ljusku jajeta. Težina ploda - 200 g, dužina - 10 cm nalikuje gljivama.
 2. Kermit. Sitni plodovi zelene boje s bijelim žilama. Masa ploda varira od 80 do 150 g. Berba se konzumira sirova i kuhana.
 3. Plašt. Patlidžani imaju žuto-narančastu koricu sa zelenim prugama. Masa povrća je oko 120 g. Okus je bez gorčine, sorta je univerzalna u primjeni.

Okrugle sorte

Okrugli patlidžani u uzgoju i napuštanje ne razlikuju se od ovalne i cilindrične. Izvana podsjećaju na velike jabuke. Uobičajene sorte:

Razumijemo sorte patlidžana: koje su njihove razlike
Helios
 1. Helios. Sorta se uzgaja u staklenicima i na otvorenom polju. Boja je tamno ljubičasta, težina ploda je oko 120 g. Produktivnost je 5 kg po kvadratnom. m.
 2. Globus. Rani zreli patlidžani teže 80-100 g. Kora je ljubičasta s bijelim prugama. Kaša je ukusna, bez gorčine.
 3. Vođa. Plodovi su tamni, crno-ljubičasti, guste kore. Žetva se dugo čuva. Od 1 sq. m prikupiti oko 6 kg.

Visok patlidžan

U staklenicima se uzgajaju visoki grmovi. Mjesec dana nakon sadnje, vezani su za oslonac kako se izdanci ne bi slomili pod težinom ploda... Najpoznatiji su:

 1. Baikal f1. Visina biljke doseže 1,4 m. Hibrid je otporan na vlažnost i nagle vremenske promjene. Plodovi u obliku kruške su ljubičaste boje. Težina patlidžana je 89 g, pulpa je sočna i ukusna.
 2. Grad f1. Visina biljke doseže 3 m. Plodovi su cilindrični, krupni. Težina jednog je oko 200 g. Grad žetve koristi se za pripremu zimskih pripravaka.
 3. Fabina f1. Visina biljke - 1,3 m, prosječno lišće. Voće je ljubičasto s jarkim sjajnim sjajem. Pogodno za prijevoz na daljinu.

ispod prosječne veličine

Patlidžani s niskim rastom zauzimaju malo prostora, pa su prikladni za uzgoj u kompaktnim vrtnim parcelama. Ne treba vam podvezica. Uobičajen:

Razumijemo sorte patlidžana: koje su njihove razlike
Bagheera f1
 1. Bagheera f1. Grmovi su kompaktni, dosežu 80 cm u visinu. Plodovi su čvrsti, težina - 60-100 g. Okus je bogat, pulpa je lagana.Patlidžani se dugo čuvaju i ne gube prezentaciju.
 2. Bikovo srce f1... Hibrid u srednjoj sezoni sazrijeva za dva mjeseca. Visina biljke - 70 cm. Težina patlidžana - oko 400 g, koža je sjajna, ljubičasta. Okus je dubok, nema karakteristične gorčine.
 3. Robin Hood. Visina grma je oko 90 cm, Boja plodova je lagana lila, težina - 250 g. Sorta je otporna na insekte štetočine, nepretenciozna u skrbi.

Bez sjemenki

Patlidžani bez sjemenki aktivno se koriste u kuhanju. Od njih se prave najukusnija i najljepša jela. Takvo se voće koristi za pečenje i pirjanje, kuhanje povrtnih kasi i gulaša:

 1. Galich. Period zrenja je 114 dana od trenutka pojavljivanja prvih izdanaka. Plodovi su cilindrični i izduženi, težina jednog je 185 g. Boja je ljubičasta, sjajna. Ukusna i sočna kaša bez sjemenki koristi se za pripremu sočnog i nježnog kavijara.
 2. Milada f1. Period zrenja - 100 dana. Hibrid se uzgaja u središnjoj Rusiji. Povrće je ovalno-cilindrično, voćna težina - 120 g. Celuloza je gusta, bogatog ukusa.
 3. Lolita f1. Visina biljke - 3 m. Pogodno za uzgoj u stakleniku. Težina patlidžana - 300 g, duljina - 20 cm. Celuloza je srednje gustoće, svijetlozelene boje.

Zaključak

Sjemenke najboljih sorti patlidžana jamče visoke i stabilne prinose. Izbor sjemena ovisi o lokaciji uzgoja i klimatskim uvjetima. Rane sorte biraju se za regije s kratkim i hladnim ljetima, a kasne i srednje - za srednji i južni. Sorte bez sjemena pogodne su za pripremu raznih jela, imaju nježnu i gustu kašu. Patlidžan čini hranjive i zdrave grickalice i salate.

Dodaj komentar

Vrt

Cvijeće